用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 某幼稚園用迪士尼故事書作面試
樓主: MrsnMrX
go

某幼稚園用迪士尼故事書作面試 [複製鏈接]

MrsnMrX 發表於 12-12-3 13:58
問小朋識不識mickey ....
有無去迪士尼

應該唔止一間係咁啦, 我小朋友早前in過一間都係咁﹗問佢巴斯光年, woody, mickey etc characters' name...
由於我從未帶過個仔去disneyland, 亦無俾佢睇過呢d卡通片, 我仔當然完全唔識答啦, 只係識擰頭, 最多見到mickey講咗話係"老鼠"~
而我...當然感到十分無奈, 唔明點解要問disney的野, 但去到果刻講咩都無用啦, 只好又怪自己同學校無緣, 最終個仔亦上下午班都無offer.

回復 BB成長期 的帖子

我女女都有考依間, 我都覺得識唔識唔係重點, 佢會中間提幾次pluto , 到最後果頁佢又問返我個女果隻係乜, 我都覺得唔係特別深, 不過老師年紀唔輕.

MrsnMrX 發表於 12-12-3 13:58
有無去迪士尼
吾識MICKEY...老師再問有無去廸士尼好正常...無去過吾識一D都吾奇怪,去玩過都吾識就吾同 ; 另外,PLUTO一睇就係隻狗,識答係狗都係岩囉   

引用:問小朋識不識mickey+.... 有無去迪士尼 +

原帖由 MrsnMrX 於 12-12-03 發表
有無去迪士尼
如果我個囡囡in呢間就very good啦,入邊既人物幾乎識曬看書看碟掛,我個囡都無去過迪士尼

回覆:某幼稚園用迪士尼故事書作面試

我今年in KV又係考圖,張圖係黑白圖,1家人圍坐食飯,老師指住個攞住個盤有隻火雞的女人,問係邊個,我小朋友答:"姐姐",講真真係似工人姐姐,跟住指住個bb問bb食咩,如果問我我都唔識答,因為bb前有隻碗,點知佢食咩,仲要bb攞住隻向上的匙仲要係滴水,我都覺得我小朋友想像力同解圖幾好,佢答"雪糕"。聽完,又幾似喎,媽咪我都唔識答,哈!

我地去過廸士尼,只因有免費飛但唔會再去
我從來冇教佢咩米奇老鼠,覺得教壞細路崇拜偶像,而且老鼠都唔係咁既樣子
不過佢見到唐老鴨都知道係一隻鴨

回覆:lovecupid 的帖子

“尖叫卡通“~哈哈哈哈哈

点解吾講得邊間?

請問邊間?如我個女去考,一定100分!

回覆:wendymytse 的帖子

真係估仲有獎

我個女去實識答,近期佢超中意睇Mickeymouse,Barney已經成為舊愛。仲有冇得報名啊?

回覆:kaitathk 的帖子

我地都有去in
平時冇睇卡通片。
都會經常去睇golden mickeys
老師問亞囝時亞囝話唔識,之後老師話唐老鴨,我囝話Donald Duck
我囝自己睇,逐頁揭,揭到尾。
老師問問題,中意答下,有時又唔答。
我囝仲自己揀野玩,老師俾呢樣,亞囝揀第二樣。
最後老師拎住橙,亞囝仲話唔中意食。
中意食蕉多d。
老師問響邊度買?同邊個買?
預左唔得。

不過,比我想像中超少人報。

我都in此九龍城龍校,感覺良好,因入門口同走都見到校長在門口打招呼,而且in得最耐,成十五分鐘,我都有問Donald 沖涼,但老師問之前有問我阿囡識唔識Donald,我話識之後才問,in完囡囡後,沒有問我D行問題,只係傾計,話阿囡都ok,平時係點,見其他學校如何之類,最後叫阿囡選夾仔送比你,阿囡話唔洗,老師都好有心幫佢選,最後佢都揀到。 而家最有信心係呢間,如果唔得都無法了,不過有排等

引用:我都in此九龍城龍校,感覺良好,因入門口同

原帖由 Fionayim 於 12-12-03 發表
我都in此九龍城龍校,感覺良好,因入門口同走都見到校長在門口打招呼,而且in得最耐,成十五分鐘,我都有問 ...
已經估到⋯是否培X

thomas982226  唔係話X正唔比家長陪入架咩?  發表於 12-12-5 12:47

下!佢地唔係用迪士尼嚟教英文下話????發音唔標準架!

唔係咪同一間呢?上個月10日見其中一間都有問米奇我個仔都係答老鼠,BK見好多人已有offer但至今仍未收到信

Toffee888 發表於 12-12-4 00:51
已經估到⋯是否培X

小學男女校, 中學女校果間?

回覆:sarubuta 的帖子

培道?

真x?

早知去啦,阿仔對迪士尼人物好熟

‹ 上一主題|下一主題