用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 陳瑞枝的難度?
go

陳瑞枝的難度?

我仔仔系前10 ,但聽說陳瑞枝喜歡操行A  但一個班很少A的
有無家長俾D意見 陳瑞枝的要求系點?謝謝

SALLYLI2000 發表於 12-12-3 11:47
我仔仔系前10 ,但聽說陳瑞枝喜歡操行A  但一個班很少A的
有無家長俾D意見 陳瑞枝的要求系點?謝謝
...
友愛 陳瑞芝 操行b+ 都可以
當然有 a 更好

如果成績前10, 不防一試 機會好大

回復 LLMUMMY 的帖子

Thanks!  

回復 LLMUMMY 的帖子

主要系我仔仔學校都唔分B+  B- 清一色B   請問平均分90 在佢學校 (鄧肇堅 )
在屯門校網可以排到第幾左右  可唔可以考慮屯門的四大天王中學

回復 SALLYLI2000 的帖子

其實妳仔考頭10, 屯門的四大天王都可以考慮, 如果是陳瑞芝, 成績應該不及百周、梁球琚和董中, 但比較純樸, 看妳想選些什麼給小朋友, 陳中也參與了屯門區聯校新高中音樂課程,對音樂有天分及有興趣的學生都可以在新高中選修音樂科。當然如果小朋友在音樂上比較特出會容易入些。
不用怕, 妳仔有這成績已非常好了, 只要面試表現好些, 應該四大都無問題。

回復 VanessaMeMe 的帖子

謝謝你的鼓勵! 但我仔仔面試就系無信心點算?

我女都是不多出聲的,我對她說了很多次,如果面試時不作聲,就一定入不到任何學校,好彩,學校也有支援幫她練習。
陳中上年面試分三部份,第一部份要讀一篇英文文章;第二部份是用英文形容一幅圖畫及他們在做什麼;第三是用中文答個人或假設題。加油!

謝謝你的鼓勵!你的女女是否已經入佐心儀學校?

我的女兒14年才升中,而且對陳瑞芝都很有興趣。想問下功課、測驗多唔多,老師好唔好、會唔會只顧成績好嘅學生而忽略其他同學?

回復 lcwz01 的帖子

功課有時很多, 有時已在校完成了, 但聽說有些同學要到十一時多才能完成, 所以真是看人。小測不多, 默書就常常。大部分老師都好, 會用自己的時間來幫小朋友, 如朗誦及比賽, 不過都比較惡。有學長幫助學弟妹制度, 有補底班等...   

升中選校真是很煩, 希望可以幫到妳!

lcwz01  唔該哂!  發表於 12-12-22 19:57

VanessaMeMe ,

我也希望囝囝入讀陳瑞芝, 我很看重生命教育, 妳覺得學校在這方面如何?

因我們不屬屯門區, 小學歷年派位都無人入陳瑞芝. 故想多了解.

謝謝!

功課真係睇學生, 同一班有家長話冇功課有家長話做到12點, 平均2課書一個小測, 不過就成日要串字, 以便考試時冇甘多字串

低form 上堂都幾活動, 好開心, 好多互動, 可能低form老師比較年輕

聽d成績稍遜家長講, 學校將d成績稍遜學生分小組上堂, 等老師容易照顧...GOOD

老師都好好, 好多時都留下幫學生補課, 學校有學長計劃, 考試前佢地會攪補習班, 比舊年d試卷佢地做, 亦會教下佢地考試技巧, 當然係學生要自願, 因為全部都係放學後做, 通常一個學長跟四位同學, 佢地會久一久就同form 1 d同學傾下計或一齊做功課

學校學習氣氛頗濃, 聽form 6 家長講 舊年DSE 考得好好, 入大學率好高, 校網亦有下載

相信每間學校都有好有壞, 最重要係睇下小朋友係米適合

回復 mckong 的帖子

我都不太清楚學校的生命教育, 只知有很多宗教活動, 或許請高班的LLMUMMY答。

有關陳瑞枝我有以下分享

本人心義此校, 所以上個月的開放日我已一早報名參加. 除了聽講座我亦有幫仔仔報英文面試,
聽仔仔講, 首先去一個課室報到, 之後有個 Label 貼在他身上(寫著他姓名及學校) 另外再派一張紙叫他作文, (好似作 My Self) ,
隔左一陣(大約十分鐘) 叫他入房, 英文對話, 讀一篇英文(幾長), 看圖說故事(我仔仔見幅圖係一隻狗與一個小朋友) 他就看圖作左個故事.
他在面試期間我見有空檔便往Hall 聽講座, 事後亦跟隨幾位家長與校長傾談, 大部份家長同我一樣比較擔心宗教科, 校長說宗教科不用考試只是平估, 如果我無聽錯好似要讀"足" 甘多年 (如有錯請各家長指示)

另外講番仔仔個邊, 他面試出來有一張紙(大約係這次面試平估) 大部份都係Good, 所以我幾開心.
最後奇怪係原來唔係老師 Interview 而一個F.6 學生(全級考第三) "IN" 我個仔, 我問個仔你點知, 他說我用英文問 "Gar", 好記得陳瑞枝話這次平估之後會將所有資料刪除, 但個仔見面試其間個學生係甘寫Note,
所以上來與各家長傾傾, 想看看此校有無其他分享