用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D?
樓主: JOVI0426
go

請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D? [複製鏈接]

其實上到k3 d 功課都好少、中寫詞語、英寫單字、每日一樣功课(不是日日有的)。無默書、上学期有一次評估。现在小女k3, 要自己同佢惡補中文。但無可否應学 pth 一流、但英文一般(需然日日有 net) 但大班教学、很少可以綀習 speak,  所以好多学生另外補英。

咁明我一班幾多人呀?

回覆:請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D?

有些大班32人,有些細班20人,是乎課室大小,一班班個班主任

回覆:請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D?

一班兩個班主任。英文課本上堂是net teachers, 串字和工作紙就係班主任,所以知文發音,letter sounds 都ok,普通話就一般。

補充KCS需然不是日日有功課、無要求串英文字,但在校有英文工作紙做及有phonic 學,另有basic Maths concept 學、但無乜數學功課做。

引用:其實上到k3+d+功課都好少、中寫詞語、英寫

原帖由 puiyima 於 13-01-24 發表
其實上到k3 d 功課都好少、中寫詞語、英寫單字、每日一樣功课(不是日日有的)。無默書、上学期有一次評估。 ...
同學之間交流用咩語言?

同外藉小朋友用pth/eng, 本地同学私底下會说廣東話。個人認為讀得kcs,不用担心pth学得不好。PTH 是KCS 的強項,就好似学母語這樣学pth, 小朋友不用学pth 拼音,個個都能聽能講。

引用:同外藉小朋友用pth/eng,+本地同学私底下會

原帖由 puiyima 於 13-02-07 發表
同外藉小朋友用pth/eng, 本地同学私底下會说廣東話。個人認為讀得kcs,不用担心pth学得不好。PTH 是KCS 的 ...
多謝妳嘅分享。我仲以為蘇浙中文係強項原來仲要出去補習㗎。睇嚟中英數都要補喎。但妳小朋友開心嘛?小學會唔會去第二間?唔知蘇淅派小學又派成點呢?我心大心細,唔知蘇浙好定維記好。我想女兒坐定定,學好中文,普通話同數學。擔心維記太hea了。請指教。謝謝。

小女非常enjoy 在KCS。 今年將小一、上年考私直都有幾個offer. 有英小及一條龍。其實蘇幼考小学一D都唔差、有d 同学都考到一線小学(不是神級)。至於kcs 的中文程度不差、只不過我已前太 focus 英文、無同她温中文字、現在自己每星期同她默書。

puiyima 發表於 13-4-8 00:18
小女非常enjoy 在KCS。 今年將小一、上年考私直都有幾個offer. 有英小及一條龍。其實蘇幼考小学一D都唔差、 ...

多謝你嘅回答. 恭喜你女兒有咁多好offer! 我諗我會比小女讀KCS. 希望小女亦會enjoy KCS. Thanks again puiyima.

引用:如果你係想小朋友識認好多字寫好多字既,明

原帖由 queeniedequeen 於 12-12-05 發表
如果你係想小朋友識認好多字寫好多字既,明我會比到你!!不過就大人小朋友都好大壓力!!因為真係好多評估 ...
真的,小朋友讀的一刻會記得,之前又由零開始!

‹ 上一主題|下一主題