用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D?
go

請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D? [複製鏈接]

如題

4    0    0    0

應該係明我谷d,多功課,但語境蘇浙好得多

我INTERVIEW時問老師, 她講明課程不深. 而且大班教學.
老師兼顧到嗎?

回覆:JOVI0426 的帖子

有分組,每組有一位老師,而蘇浙老師好有經驗的

K1現在未有功課,但我識得明我K1小朋友請假家長要去學校攞功課
蘇浙唔深,英文仲教緊字母,不過NET教。明我唔清楚

回覆:請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D

其實我都吾係追求一定要好深好深。只是怕太玩樂,太開心。到升小學時會好辛苦姐。同埋女兒是被動型。怕大班較學。吾知她有冇問題。她有讀緊Nursery.連老師都話她每次都行到最後,等老師見到後,就微微笑,等老師拖。非常依賴的。

我覺得被動依賴的小孩子,不太適合蘇浙。
因為那裡大班教學,K1是還好,30多人一班,分3組,每組有一位老師管理。上了年級,我的女兒現在K3,有些小孩子到現在給老師的印象很少(班上有40個小孩子,有時都忘記名字)。
在我的印象,那裡像我女兒,積極主動的小孩子比較多,而且有優勢,獲得比較多。

如果你係想小朋友識認好多字寫好多字既,明我會比到你!!不過就大人小朋友都好大壓力!!因為真係好多評估!!親子時間會小好多!!

同埋小朋友其實個口的只係短期記憶!!好快學完考完又唔記得!!好幾個媽媽都講返,畢業完到小學開學只係幾個月時間,但係問返佢串過既事,都有好多唔記得晒!!我囡而家上到小學都係重新學習到樣!!所以覺得個幾年真係攞黎辛苦!!寧可佢而家能力到學習得重快!!

不過因為幼稚園密集式既評估同默書,而家理實係容易口的接受小學模式既!!

我鐘意明我原因, 就是希望她到升小學時不會太辛苦.因為已習慣小學模式.
同埋好多人話基灣喜歡收明我叩門生. 可以的話, 都想她讀到津校, 留番些錢比佢去其他興趣班.
不過好多人都話頂吾順佢的功課量同測驗默書
真的好恐怖嗎? 好大壓力? 考好既小學容易嗎? 因為我得15分. 拍抽到好既津考機會較微. 多數要讀直資了. 可以叩到門就最好啦.

引用:我鐘意明我原因,+就是希望她到升小學時不會

原帖由 JOVI0426 於 12-12-05 發表
我鐘意明我原因, 就是希望她到升小學時不會太辛苦.因為已習慣小學模式.
同埋好多人話基灣喜歡收明我叩門生. ...
明我學費雜費茶點費一0的都唔平。。。我個人覺得唔值!!。。。

我係全職媽媽都覺得跟默書跟得好吃力!!初班還可以,一上中班就開始黎料架啦!!過班更加係一星期一次評估 & 默書!!....我覺得都幾辛苦小朋友。。同堆重重覆覆咁樣默個埋寫。。。大人唔悶小朋友都好悶!!....

不過如果你話想入基灣既話,明我生係有一定優勢。。。不過基灣真係一間好學校!?...

人地話基灣係BAND ONE.
同埋話明我考其他都好易考到.
我鐘意蘇浙. 但怕升小時, 考其他小學未必理想.

蘇幼學生考小學都ok,如港同。當然蘇幼學生多,未必個個都咁好

就算我響果區我都唔會俾我仔入基灣,太辛苦了!我以前讀循道都覺得好多功課測驗,上到中學問番基灣出黎的同學仔話仲多!

蘇浙升小, 有些人又話吾係咁好, 升蘇小得60%, 升其他又好似一般, 而且是普英, 到小學時才轉番東話, 又好似浪費了3年既學習同又吾知小朋友慣吾慣.
如果習慣了明我的教學方法, 相信讀基灣都應付到. 不過真係伯好辛苦~

我個囝而家讀緊明我PN, 明年都會讀明我K1
我個仔好鐘意返學, 佢返學好開心, 同佢同校車讀K1 既小朋友家長都話佢哋d小朋友好鐘意返學, 但真係多功課, K1已經要認"老師"呢d多筆劃ge字~

我個囝PN都已經要認人, 手, 口, 衣服等字, 仲有英文字, 數字, 佢哋以遊戲型式認字, 我見呀囝d功課係cup印仔, 問番呀囝個d係咩字, 佢全部都識答, 仲有佢哋好鼓勵學生閱讀, 每兩星期就要借一本故事書睇, 我個囝好鐘意睇書! 成日要坐我大脾讀故事俾佢聽!

引用:就算我響果區我都唔會俾我仔入基灣,太辛苦

原帖由 carson_ma 於 12-12-06 發表
就算我響果區我都唔會俾我仔入基灣,太辛苦了!我以前讀循道都覺得好多功課測驗,上到中學問番基灣出黎的同 ...
same here.... 我直頭基灣係我樓下我都係簡佢。。。真係太惡佈。。。幼稚園谷到小學再谷到中學!!谷足15 年佢唔痴我都痴!!

我相信基灣係一間好學校。我家姐三女一仔都讀基灣,三個女都升左庇利羅士女子中學,兩個大女香港大學畢業。

回覆:請問有冇人知,蘇浙深D.定明我深D?

明我麻,明天英文評估,今晚串了八十個英文字,也ok,上次默中文八十個字真係嘔blood. 不過想提一提你,考Cambridge starter 都要串200字,但不少考小一的學生已考到mover

課程深? 一定係明我, 我囡由明我PN轉去蘇浙K1, 而家K2, 每日好輕鬆, 功程得四行. 無咩特別温習.
‹ 上一主題|下一主題