用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 阿仔由早到晚都數數字
樓主: iamadc
go

阿仔由早到晚都數數字 [複製鏈接]

hung223 發表於 13-4-18 12:12
吾係喎,千祈唔好cancel喎,我個仔排咗年半,K2 終於排到訓練,佢地好有經驗,有愛心,好全面,幫到阿囝社 ...

睇下遲d點先喇, 不過姑娘話之後會再約我, 因我估佢有事都係輕微果隻, 我可能下年出私人機構做一次算喇…

我仲有個細囡, 唔想太忽略阿妹

hung223 發表於 13-4-18 08:45
我個仔都係勁熟地鐵站名同顔色,以前向地鐵就讀路線圖,跟住就狂睇地圖,問佢大興去銅鑼彎都可數出,仲講埋 ...

我個仔同你小朋友一模一樣呀....再+埋你呢個comment...我再緊張d~...我開頭比mtr map佢睇因為佢成日話要搭的士...上到mtr喊..我就比佢睇話好好玩..有好多個站..自從比左佢睇之後佢就日日睇...去都邊都要搭mtr..就算經過都話我想睇下~佢而家都係識哂全個map...佢成日考我問我石門下一個站去邊..我點識呀...?佢成日教我...?
你上一度留言果度佢全部同你講既一樣~我想問下你小朋友社交係點既?佢個人開唔開心架?如果我想做test你覺得邊度好呀...

引用:Quote:hung223+發表於+13-4-18+08:45+我個

原帖由 breadbb 於 13-04-18 發表
我個仔同你小朋友一模一樣呀....再+埋你呢個comment...我再緊張d~...我開頭比mtr map佢睇因為佢成日話要搭 ...
你個小朋友而家幾多歲?

回覆:阿仔由早到晚都數數字

唔知點解呢,係呢條帖討論嘅都係講男仔,係咪男仔易d有呢個傾向呢?

HaYi  yes..  發表於 14-2-17 12:35

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+13-04-18+發表我

原帖由 bonv1109 於 13-04-19 發表
你個小朋友而家幾多歲?
佢兩歲半

回復 breadbb 的帖子

请问你小孩几岁了?

回復 breadbb 的帖子

哇,我个仔就快三岁拉,但就整天玩。加減術都不熟,你小孩會串英文字了嗎?

引用:唔知點解呢,係呢條帖討論嘅都係講男仔,係

原帖由 bonv1109 於 13-04-19 發表
唔知點解呢,係呢條帖討論嘅都係講男仔,係咪男仔易d有呢個傾向呢?

...
因為男人天生不善詞令,不懂或不愛表達自己感受,愛自己做事,對羅輯數字敏感,1、一+1=2不用言語解釋(回頭望老公都係咁),醫生話自閉症根本就係形容男仔性格,所以唔駛太俾個學名嚇親,只要抱住個個人都有弱點或可以話壞習慣,早D知可快D幫佢改,阿q 啲諗,起碼阿仔讀書好,見到其他正常B的媽咪教功課教到癲,但阿仔就全自動波做功課,我冇同佢溫書,但佢又次次100分,因佢固執,對自己有要求,其實佢地只需要多D train 群體生活,train同理心就ok.

hung223 發表於 13-4-20 10:57
因為男人天生不善詞令,不懂或不愛表達自己感受,愛自己做事,對羅輯數字敏感,1、一+1=2不用言語解釋(回頭 ...

請問你囝囝語言方面(表達/接收/詞彙/句式等)跟得上同齡嗎??  會否說話跟同齡有點古怪??

會睇人眉頭眼額嗎??  自理得唔得??  鍾意和小朋友玩(但又唔太識相處或有點奇怪)嗎??

不過, 你真係好樂觀,,,(其實我好怕囝囝將來交友時會受打擊或被欺凌, 我是否太悲觀呢??)

尋日踢波教練玩狐狸先生, 喊住話唔玩, 我c都要捉住佢一齊面對; 夜晚問佢點解, 佢話驚教練食左佢…(其實不嬲玩捉既佢都抗拒參與, 如學校的搶尾巴<-- 驚到我放工返黎攬住我話驚, 平時唔講學校野的)

K1識加減乘除(乘除細數目), 數獨, 時間, 金錢, 中英認字強, 的確教佢學術好輕鬆, 每日放工前做哂學校功課&我放低既工作紙, 但, 一半日子係拎唔到"唔賴尿"既印仔…

讀書/考試叻, 但講野奇怪, 又驚幻象, 唔俾人笑/玩/蝦就奇…

引用:Quote:hung223+發表於+13-4-20+10:57+因為

原帖由 傻太 於 13-04-22 發表
請問你囝囝語言方面(表達/接收/詞彙/句式等)跟得上同齡嗎??  會否說話跟同齡有點古怪??

會睇人眉頭眼額嗎 ...
係呀,我個仔語言表達不太好,又係怕玩捉嘅遊戲,話怕人食,佢見到D不幸事件會不想面對及逃避,例如圖書中有小朋友跌傷貼膠布,佢會走開唔想見。至於眉頭眼額,佢都麻麻同響不適當時間講錯嘢,有次見到個唔識嘅叔叔光頭,就指住問點解佢冇頭髮,跟住聽到佢響背後話我地冇家教!佢係唔係好識顧人地感受,只顧自己,所以教極都冇乜禮貌,見到想要嘅嘢就直接攞,唔問人!試過默書時見到隔離錯咗就直接同人改咗,你話咁點會有朋友吖!

hung223 發表於 13-4-23 00:17
試過默書時見到隔離錯咗就直接同人改
應該好多朋友喎..

回復 hung223 的帖子

同我個仔完全一樣,有時同佢講野會被開眼神,請問到底應該點幫佢地呢?

最近越來越覺得阿仔好奇心比其他小朋友強,出街見到地盤、修理、種花等工程,佢都企定定睇好耐,不斷問做乜野。次次帶佢返學放學,本來同住同座的同學一起行,行行下佢就會望東望西,問一大輪,令我更覺得佢唔同,雖然其實問題不大,就係要預多d時間同佢返學

我仔剛3歲終於見完健康院姑娘,排下月9號見醫生了,他對數字還是沈迷,重複開關動作還有,望眼只會望幾秒,他可以問我,1,2,3,4,5,6,7至110歲他做緊咩,媽咪又做緊咩……數字已經玩加減單位數……中英普數學也懂講,超市價錢牌已經會講幾多錢……會跟小朋友一起玩,但皮氣衰,在校是乖小孩,每放學都跟我說誰5乖,做錯咩事,他好留意5乖果d小朋友……睇書還是只會睇頁數,要提他看內容

引用:我仔剛3歲終於見完健康院姑娘,排下月9號見

原帖由 bearwhat 於 13-05-05 發表
我仔剛3歲終於見完健康院姑娘,排下月9號見醫生了,他對數字還是沈迷,重複開關動作還有,望眼只會望幾秒, ...
請問姑娘估計仔仔有什麼問題?

引用:Quote:原帖由+bearwhat+於+13-05-05+發表我

原帖由 iamadc 於 13-05-08 發表
請問姑娘估計仔仔有什麼問題?
無講……只講媽媽永遠最清楚自己小朋友,當然正常就不用見醫生啦

早幾日發現仔仔的認字能力超過我想像。學校派了本學習紀錄,內有一張全班同學的中英文名字,阿仔指住其中一個同學個名讀了出來!!之後又讀了另一個同學的名。張名單只有字無相。我只知道佢認得我、爸爸同自己個名,無想過佢可以讀其他人的名,而且我肯定學校唔會教。唔知佢點學?佢兩歲九個月

時間真係過得快,我個仔快三歲半,對數字仍沉迷,佢成日同我工人數五的倍數...5, 10, 15....100. 同我就玩加數
佢對英文字亦很敏感,可簡單拼讀未見過的字。現在他出街要坐地鐵,然後不斷重複"please mind the door...bebebebe..." 我地就同順便玩翻譯,將door 改phone, daddy, 佢就講「請勿靠近xx」,就這樣玩上一晚
幸運地,仔仔越來越可以控制自己的脾氣, 亦同其他小朋友現得開心, 但比其他孩子還是比較bossy and aggressive

回覆:iamadc 的帖子

我個仔基本上同各位所講的一樣,都是沉迷數字,數學,路線圖及文字。依家5歲K3,計緊小四的分數,約份,擴份,自學小數,幾何,睇中小學數字課外趣味書,總之咩都係數!

每次見到呢D post, 都會覺得 "嘩,乜咁鬼似架!"

我自己就好懷疑,但我老公會話男仔係咁架啦,人地講野又吾吸引、又吾溫柔......, 咁咪無興趣望佢和同佢傾計囉,仲話成日背咁多野,男仔係好易沉迷架。

我家庭醫生就話亞囝無咩問題嚴重到要憂慮,又話近年社會富裕左,又多左好多新自閉行為定義,如果擔心的話,有好多私人機構都有訓練。

所以有時都會問,係咪好多男仔都係自傾,又或者自閉(部份)跟本跟本就係男仔嘅性格?!
‹ 上一主題|下一主題