用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔英藝 vs 安基司
樓主: ZoeZita
go

大埔英藝 vs 安基司 [複製鏈接]

回復 PSYCHEDELI 的帖子

好多謝你的分享. 我自己小朋友本身在大埔讀國際班. 請教你幫小朋友報的興趣班是否在同區? 可否介紹下?

PSYCHEDELI  已PM你。我自己過來人,除非啲好特別的興趣班,否則都是屋企附近學較好。  發表於 13-3-31 20:39

回覆:大埔英藝 vs 安基司

我仔仔今年八月入安基司,有冇人有二手男仔校服??

回覆:tinnybiz 的帖子

我自己在大埔做了補習多年,在學生的中英程度比較下,英藝中英底都打得好,但讀安基司的中文底較弱,到了我的bb選學校,我二話不說選了英藝,同時亦為bb加添一些活動班,目的是萬一將來升小學要叩門或考私小、直資等都有學術保障,其實兩間學校小朋友都會讀得開心,最緊要睇你有對幼稚園咩期望

各位, 多謝大家既分享, 我最後都係揀左英藝.

係 bk 中, 英藝既評價的確麻麻, 但當我考慮左好耐, 最後都將大女由安基司轉來英藝. 我估好多 bk mama 都覺得我呢個係好錯既決定.....始終係bk中, 安基司既comments 係一面倒比英藝好既. 但我相信每人要求唔同, 安基司係學術上比唔到我要既野. 但英藝可以.  所以抱住樣樣自己跟足d, 睇實d既心態拎勇氣出來轉校!

而家大女返左差唔多一個月學, 可能我一心無期望咁入去, 反而各方面都令我有驚喜.
1. 學術: so jar 唔算太深, 而每日有1-2份功課. 我女頭1星期每日用成個鐘先做完, 但好快就習慣左, 日日15mins內做曬, 仲同我講好鍾意做功課, 好好玩. 呢樣令我好安慰!!! 希望 keep 住呢個自動波做功課既習慣.
2. 校車: 呢樣係令我最驚喜既. 同之前學校比, 而家既校車姨姨 & 司機態度真係100分. 日日婆婆接送放學都話校車姨姨 & 司機好有禮貌. 有時因天雨關係遲左, 學校會早5-10mins打電話比我, 通知我遲d 先帶小朋友落去, 唔洗落住雨等車. 老實講, 以前安基司既態度係幾差 ga..........
3. 老師: so far 收過鬼佬老師一個電話, 同我講我女係學校既情況. 可能無其他學校咁密, 但我都滿意 ga la. 而且係亞女口中, 得知老師會主動同佢地玩, 亞女都話好鍾意佢班既老師, 又話好鍾意返學, 我相信老師們對佢係好既.

當然學校唔係樣樣野都好好, 都有我覺得要改善既地方. e.g. 我初初完全唔知邊 d 係要做既功課? 老師無講過, 又無通告, 只係靠女自己話我知要做乜. k1小朋友講既野有多可靠呢??? 但夜晚又打唔到電話問老師, 只有信亞女啦.........最後當然有出錯啦...........如果手冊寫左 or 有通告講解應該好好多!! 可能呢d 就係bk mama 講admin 上做得唔好啦!!!
‹ 上一主題|下一主題