用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔英藝 vs 安基司
go

大埔英藝 vs 安基司 [複製鏈接]

已經有 offer. 大埔英藝收 am 國際,而安基司收 pm 國際。
本身鐘意安基司多 d. 但安基司每日只有 20mins 普通話. 而且小功課+無默書。真係好驚上小一追唔上,最驚中文差.
而英藝課程深,每日有一小時普通話,而且有 am offer。但comment 又麻麻..........
而家心大心細, 唔知點算!!!
請大家比 d 意見!thx!!!

4    0    0    0

本人bb讀過大埔英藝N班,所以有以下comment
(1)在學費方面唔好以為兩間差唔多,大埔英藝貴過安基司,因為英藝一年收12期,而安基司收11期
例如兩間一樣一個月交4000元,英藝=4000x12=48000,安基司,4000x11=44000
(2)d人覺得大埔英藝時時轉老師, 上年我bb讀右唔覺,但我bb學野進步好快
(3)安基司最出名是佢地老闆是 玩具大王的太太, 所以佢地玩具供應充足,有基督教背景
(4)大埔英藝功課深,但唔清楚安基司
(5)最重要是 安基司幼稚園畢業生多數升的小學有 田家炳, 大埔壚公立,鄭夢芹,但英藝無information参考

回覆:大埔英藝 vs 安基司

Thx for your info!!

那你 bb 而家轉左校?轉出九龍?你覺得英藝同讀緊既學校又有咩分別?

我最關心既係課程 and 老師質素,課程的覺得英藝好,但老師質素就好像麻麻。好想知你覺得英藝老師點??

大圍聖母無玷聖心or粉嶺呂明才or大埔浸信會幼稚園都收左我BB,應該讀其中一間,另外我相信無論安基司 or大埔英藝 全部老師都好專業都教得好,問題是唔知邊個挾你BB多d,邊個挾你BB少d,上年有D人話大埔英藝時時轉老師,即是如果有個挾你BB特然右轉一個,大家都要比多左時間適應 LO, 唔知今年有無此情況,
其實世界無完美的幼稚園, 只有合適你BB的幼稚園,之於安基司功課方面,其實我見安基司在大埔巳經有三間分校,而田家炳, 大埔壚公立,鄭夢芹小學都好WELCOME 安基司畢業生,即是安基司成績有實力保證比人認同啦, 另外點解我上年BB讀 英藝,因為當時我報名遲左安基司收滿人,最後英藝在教學課程幾好而老師用心教,仲之BB在英藝是學到野,

回覆:matthew100007 的帖子

Thx!!!

我個仔都係係英藝讀緊n1
我覺得教得幾好..pth 同eng 都好好.
日日做功課..老師未有轉過都有愛心..因為我個仔都好like 佢地..我相信都唔會差la

安基司明顯係比較淺一d 冇咩功課..(呢間我朋友個仔讀緊)
老師都好有愛心..都不錯.

大埔英藝上年轉老師是在 k2及k3班,是有些家長講,以及我同事講,其實一年轉一個老師都好平常的, 總結來講安基司 同英藝 都十分好....其實寶兒多活動教學幾好

引用:+本帖最後由+matthew100007+於+12-12-2+11:

原帖由 matthew100007 於 12-12-02 發表

大圍聖母無玷聖心or粉嶺呂明才or大埔浸信會幼稚園都收 ...
同意,沒有完美幼稚園,別人讀得好,自己也未必滿意。so far...我小朋友都讀英藝國際班。將來考九龍區私小都有信心,升區內私小也沒有難道。只係個名冇九龍區幼稚園出名而已。
安基斯係快樂學校,但出外考私小,就略嫌不足。

回復 MamaPun 的帖子

同意 , 總結來講如果大家想在大埔升小學,大埔英藝 及 安基司 巳經足夠, 但如果你想九龍區直資名小學, 你的對手是 個20%升唔上小一的 民生書院幼稚園畢業生, 10%崇真幼稚園畢業生 , 40%升唔上聖母聖心幼稚園畢業生,York , 九龍塘英藝,等等, 換句話說只有大埔英藝去九龍區找直資小學未必夠,要加料....

luckyveronique  agree  發表於 12-12-7 21:24

其實我的目標係馬頭涌官小,因爸爸係舊生. 如以呢間小學為目標,又應點揀呢?thx!

回復 ZoeZita 的帖子

其實讀邊間幼稚園而馬官小學一定收,我唔知,不過,當你bb在k3 ,時用小一<自行分配學位> ,你計分巳經有20分了,如果入唔到你可以在統一派位甲部再寫上馬頭圍官小, 如果再唔得你們去馬官 叩門,佢地見你的誠意你們有優勢....
另外小一入學統籌辦法,請click 光碟看內容
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

派位始終講運氣,所以我考慮既唔係收唔收。而係如入到,追唔追得上?選快幼稚園會否小一時很痛苦?

回復 ZoeZita 的帖子

個人覺得即使小朋友唔升去名小學讀, 去其他小學可能佢地校長想谷班學生上,最後功課同默書都好多,有band2小學日日八份功課,兩日默一次書,唔會差好遠, 在香港即使差d的小學的功課量同默書次數都唔會少得幾多,只是校風問題,比我會比佢試下, 到時培養下佢

我小朋友上年係英藝讀N1(英普),學到好多野,到依家K1都仲講緊英藝教既普通話,NET 轉左2次,但zenith 真係學到野,我對英藝前境睇高一線,我相信依家九龍區既家長都識英藝,我既九龍區朋友就吾太識安基司

我小朋友都有投考 安基司和英藝 2間都收左都是上午班
但我最後擇左安基司

回覆:BBbuddy 的帖子

請問你小朋友 K1 轉去邊?

ZoeZita 發表於 12-12-17 08:21
請問你小朋友 K1 轉去邊?
Sorry 咁遲覆你!轉左去York

Fkngfbhs ggkgchj fgkbf

回覆:amberpan7 的帖子

會唔會係因為關係身份尷尬所以咁呢

matthew100007 發表於 12-12-5 21:18
回復 MamaPun 的帖子

同意 , 總結來講如果大家想在大埔升小學,大埔英藝 及 安基司 巳經足夠, 但如果你想九 ...
怎樣要加料....
‹ 上一主題|下一主題