用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Just Received call from DGS yesterday for second int ...
樓主: vickychmama
go

Just Received call from DGS yesterday for second interview   [複製鏈接]

tamsyl 發表於 12-12-18 15:40
但阿女學校8個人去考,只有佢同另一同學冇2nd in,但偏偏冇2nd in既2個係今次佈分試考全級前三名的,反而廿幾既都有得2nd in,有點奇怪...當然我地都明白考DGS成績不代表一切 ...

除了體藝尖子外,有沒有2nd interview,和1st interview 的表現有很大關係。

考全級廿幾既都有得2nd in,可能:
1. 1st interview 的表現很好, AND/OR
2. 體藝才能

martie  Agreed.  發表於 12-12-19 13:24

我地作為大人當然明白每個人都有唔同長處,但一個12歲既女當然睇得比較表面。

其實考學校既都係各取所需,阿女有既未必係DGS需要既...

但不能不提既係佢地office既同事,由有家長話全部信已寄出既時候我打去問,佢就話揾同事覆,但等左足足3日冇人打過黎,最後忍唔住再打就話會再寄信,咁當初何必話揾人覆呢?佢最後又講其實你月尾都冇信都係唔得架啦,但又加句唔得我地都會寄信...咁我真係想問佢姐係點...其實我恨不得加錢寄掛號,至少我一定收到信,那怕只係一封reject letter,至少唔洗而家估估下成大半個月...阿女仲日日一放學自己開信箱,可惜等左十幾日都冇任何消息...

tamsyl 發表於 12-12-18 15:40
但阿女學校8個人去考,只有佢同另一同學冇2nd in,但偏偏冇2nd in既2個係今次佈分試考全級前三名的,反而廿 ...
我地間小學又係甘喎, 考全級頭幾名既三幾位都沒有2nd in , 而考全級二十幾加不是很勁既運動反而有2nd in. 至於1st in全級考頭幾既表現相信不會差過有得2nd in既同學仔.  所以不用太上心, 不入圍不代表什麼.
或者阿Q  甘諗不入DGS是因你囡囡仲有大把選擇機會.

學校會否撿家庭背景?

sowasabe 發表於 12-12-19 10:45
我地間小學又係甘喎, 考全級頭幾名既三幾位都沒有2nd in , 而考全級二十幾加不是很勁既運動反而有2nd in.  ...
咁請問你地學校冇2nd in既幾位同學有收到reject letter嗎?
小女同另一同學2個到而家都冇收到reject letter...

回復 tamsyl 的帖子

我認識既都沒有收到reject letter

咁其實會唔會根本未2nd in 完呢?(妄想中)

tamsyl 發表於 12-12-18 18:15
阿女五年級下學期呈分試考全級第二,另一個冇2nd in既同學上次失手考十幾...但阿女由四年級下學期到而家都k ...
你囡囡間小學 是名私小, 又是一條龍, DGS 可能諗住你對DGS興趣不太

tamsyl 發表於 12-12-19 19:02
咁其實會唔會根本未2nd in 完呢?(妄想中)

我是在12月10日打電話問, 打了兩次 (上午), 她下午回覆是 " 2nd in 的 信全寄出, "  我給了NO 給她Check, 說 "你 囡囡沒有份"   我又問她會否寄Reject letter, 她說 "Reject 同 Reserve 信下個月寄"

之後我沒多問了, 因覺得她旳答得好Hea, 同好冇禮貌

cellon 發表於 12-12-19 02:10
除了體藝尖子外,有沒有2nd interview,和1st interview 的表現有很大關係。

考全級廿幾既都有得2nd in, ...
直資在這個時候揀人,進行面試等等,除了一些特異功能之外,跟本只能靠學校的校內成績來評核。特別是在那些名私小就讀的同學,分數好可能相差好少好少,但成績表上已經全show A級,在中學看來,不就是沒有兩樣,跟本分辦不到你是第一還是第七。如果在以上的情形,很可能由第一到第二十的同學成績表上都是A級的成績。
況且,跟據其他家長的說法,好多時直資是睇第一次即是五年級下學期的呈分試成績作依據,所以單說最近這次的考試排名可能有偏差。

最後就係不得不提你閣下這兩個關鍵重點了。所以直資是每一保細節都要處理得好好,越早開始部署就越有利。
:verycold: :verycold: :verycold:

CCT 發表於 12-12-20 23:43
我是在12月10日打電話問, 打了兩次 (上午), 她下午回覆是 " 2nd in 的 信全寄出, "  我給了NO 給她Check,  ...
我都係10號打去問,都有畀no check,但佢連覆我有冇份都冇講,咁姐係點?但佢話你月尾都冇信就姐係冇份啦,真係態度麻麻囉!

ohnono 發表於 12-12-21 00:13
直資在這個時候揀人,進行面試等等,除了一些特異功能之外,跟本只能靠學校的校內成績來評核。特別是在那些 ...

阿女學校90分先係A,加上出卷幾難,所以平均分A既只有幾個。佢五年級呈分試考全級第二但英文總分拉出黎只有B,所以真係冇全A成績表...

ohnono  其實我的意思是大家的學業上的分數都拉得非常接近,甚至可以說是難分高下,令到你誤會左,sorry!  發表於 12-12-21 12:52

tamsyl 發表於 12-12-21 08:22
我都係10號打去問,都有畀no check,但佢連覆我有冇份都冇講,咁姐係點?但佢話你月尾都冇信就姐係冇份啦, ...

原來對我已經是好好....

另 : don't forget DGS有4-5年級的成績表

有無人收到 [聖誕禮物呢] ?

[quote]有無人收到 [聖誕禮物呢] ?

應該要等到一月中至尾...

剛剛派了第一次成績表,想問下駛唔駛補交

回覆:eoriaoao 的帖子

我已補回六年班第一次成績表!

Reserve letter 同 Reject letter 已寄出

YuYuMother  已有人收到?  發表於 13-1-7 22:42
‹ 上一主題|下一主題