用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校! ...
樓主: Happylily2012
go

身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!   [複製鏈接]

所以除了讀書,學習人際關係都好緊要

小溱  同意~~有人0既地方... 就要有關系...  發表於 12-12-1 09:55

佢地好幸運,正所謂天時,地利,人和嘛。不過幸運也可以是個諷刺。

回覆:QQee 的帖子

識人都唔係大哂,佢幫到你第一步,但之後自己都要努力先可以繼續,入到去名校成績跟唔到點幫都幫唔到你。其實唔只係香港會靠關係,簡單如買演唱會票識人唔使排隊可以買前啲,咁又唔公平同有問題嗎?好多時都係因為識唔到人先會覺得有咁嘅思想脈絡嘅人唔啱,試問樓主如果識人又入到名校會出這樣的post嗎?

我都信實力,都好俾心機培養個小朋友,英文普通話數學畫畫都有學,而且小朋友都鐘意學習,在幼稚園成績都ok,但佢性格內向不夠主動又怕醜,去小一面試當然唔理想,得一間waiting list!以為第一輪有20分都有點機會,點知又唔中,而個朋友派到心儀學校,又打來問我意見話可入X沙小學要唔要去,話驚路程遠小朋友辛苦!自己個仔又差唔過人啲,亦家小學仲沒著落,覺得自己沒能力為仔仔創造機會,好無奈!如今hk同b6又有乜分別!

Yanamami  已一盡己責栽培, 結果有時未必係自己可以控制到, 不必自責. 每個人的路不同, 問心無愧就是了.  發表於 12-12-2 12:58

掉番轉諗啦樓主, 當你識到校長係男拔女拔做, 你咪又係一樣為了入學打人情牌.  妒忌麼 ???    咁你應該檢討下自己點解識唔到校長羅.....   

做人應該正面啲, 努力向前望. 世界一定係唔公平, 提升自己EQ,自怨自艾最終只會影響小朋友, 何必 ?

回覆:身邊幾個朋友的仔仔都有關係入到名校!

總之做好自己,有實力一定可以入到心儀的學校!
香港有度好,叻的一定有機會!

smfwong555   贊成  發表於 12-12-17 15:43
torunpoland  vety 你說得好好呀! 唔明點解咁多家長當自己小朋友係天才, 係top 1%... ?! 事實上, 大部分人(96%)都只係屬一般資質...  發表於 12-12-2 11:42
carmanken  赞!  發表於 12-12-1 16:45
mk3288  主要是看小朋友身上有否那所學校喜歡的特質。  發表於 12-12-1 12:17
VETY  好啱, 但好多家長自以為自己的仔囡係好叻果d, 其實佢地只係不過不失果批, 咁呢d無人事的普通人硬係要同人比就一定係唔開心架啦!  發表於 12-12-1 10:52

醒目開學勳章 王國長老

真的,識人好過識字。莫講話揀學校啦,人生流流長幾十年,真係要睇化d! 放吾放得開都改變吾到事實,盞傷身。cheer up! 做好自己好了

實力也緊要. 如果只靠人事, 而沒實力. 很快見底. 但如果有實力又有人事配合能發揮. 就相得益彰. 我識有孩子本身實力也不錯. 只是不適合玩面試遊戲, 第一輪又不夠運, 大抽獎又不是該區. 最後靠人事叩門入了名女津校. 暫時高小仍讀得不錯. 總之識得人多都好辦事的.

回覆:Happylily2012 的帖子

Relationship 呢樣野去到邊都ok

人地係點我吾知, 有本事一樣考到入好學校!  

早2日同個醫生朋友傾過, 佢話依家三分一來自吾係傳統名校入醫學院, 只要努力, 條條大路通羅馬!

各位努力!

多謝各位意見!我只是覺得將升小交俾不切實際的運氣有點無奈!但又不得不參加大抽獎!感嘆之余都會繼續俾心機培養個仔,沒運氣又沒關係如果連實力都沒埋就沒望了!

唔知冇關係的學生比例多,定有關係比例多,找大放小。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

今時今日只識人唔多識字,害死仔囡。認識不少三代即使是名校出生,已經家道中落。

正面來看,人際關係顯示的是父母的能力,但小朋友都要自己努力才可得益。

mk3288 發表於 12-12-1 10:34
正面來看,人際關係顯示的是父母的能力,但小朋友都要自己努力才可得益。 ...

完全認同
輕鬆了起步點
最終都要靠個人實力跑足全場
努力
加油

引用:多謝各位意見!我只是覺得將升小交俾不切實

原帖由 Happylily2012 於 12-12-01 發表
多謝各位意見!我只是覺得將升小交俾不切實際的運氣有點無奈!但又不得不參加大抽獎!感嘆之余都會繼續俾心 ...
好好的縂結,能力,實力始終最重要。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

說實在的,中西方自古以來都有靠關係、靠財力的。社會永遠存在種種形形式式的不平等!
說現實的,除了教子女努力學習外,也要努力教導他們處理自己的人際關係及人脈網絡。
可悲的是我財力人力欠奉,小兒畢竟要靠自己了!
但是,我亦深信努力才是成功的關鍵。又正如Ana59所言,靠關係的衹是一小撮罷了!

回覆:JQKbaby 的帖子

現實世界講關係的事社並非只在華人社會獨有, 在國外的例子也多的是。如果唔係,薄瓜瓜又怎會入到英國哈羅? 小布殊或那些xx世家又怎會入到哈佛呀,耶鲁呀讀法律? 不過, 我相信那些只是少數, 並没有普遍性或代表主流現象。像奧巴瑪的基層媽媽一樣, 通過努力栽培和自身努力向上, 不一樣出個總統兒子!
現今香港社會氛圍實在太..... 往往把小事當大事睇,就好似班議員噉,人工照加但又正事不做 (民生議題), 而在小事上大吵大閙...

如果將香港人的道德水平同big6 比, 那實在太看不起自己了! 大大的不該啊!

敝! 離晒題添, Sorry。

我都只是感慨下,也都只關係只是少數但會長期存在,其實第一輪派就按關係計分!就當抒發下情緒。

好多現時有財力和關係的人,開始時都是平民一個。我們這一代大有人在。亦是SPCCPS校長說的妳現時沒有關係,好快就會有𠺝喇 :)

‹ 上一主題|下一主題