用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 啊仔6歲幾,要帶眼鏡,唔知點解我好唔開心.... ...
go

啊仔6歲幾,要帶眼鏡,唔知點解我好唔開心....

其實我知道係好小事,但個心久久唔能夠釋懷,覺得自己做得唔夠好!亦擔心佢越來越深,好唔開心好唔開心!

cpcog  I will feel the same if I were you. No parents would want the kids to wear glasses early. :( Hugs!  發表於 12-12-3 10:12
akys  唔想加深一定要戒手機,IPad等。  發表於 12-12-1 02:15

GUM似我嘅(^-^)。  不過我「宜」家釈左懐。 是永遠改不了的事実、唯有尽量小心不要譲近視再加深、OR不要加深太快。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:啊仔6歲幾,要帶眼鏡,唔知點解我好唔開心....

咁都無法架

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

我最近上網search 一D資料...無意中發現以下的這個blog...

"我從來都無忘記要同眼鏡 Say Goodbye, Bates Method 貝茲法 練下停下, 隔一排又練下停下, 但 Palming 此終唔係次次都做得好, 放鬆唔到眼既肌肉, 每次從新練習看交視和通視圖表, 要連續每天練習大約一個月後, 才可以看得見最低的一個 Column.

我每天也替自己雙眼做 Quantum Touch 大約10分鐘, 代替了 Palming, 然後再練習看交視和通視圖表, 全天活動期間, 8-9成時間不戴比實際近視度數減150度和散光減25度的藍色眼鏡, 一星期後, 練習看交視和通視圖表, 竟然看得見最低的一個 Column"

當中提及的Quantum Touch...可以自己在家中練習..不須任何收費...
有興趣的話..可以上 youtube search 下....

希望幫到妳地啦..

mandy304  thanks for your idea  發表於 12-11-30 17:19

我都知無辦法改變,就係無辦法改變,個心好唔舒服。亦都係網上搵好多改善嘅方法!我可能係好唔開心係未發生嘅事,如深得好快等!越諗越想咸!

回復 Cheriechiu 的帖子

妳試下自己用QT 幫下佢啦...
我個女有倒及牙...太嚴重... cool 牙都無用...矯齒科醫生話要等佢發育完...做手術...

我知道呢個方法後....自己係屋企同個女做...
佢話有D反應...有時會覺得痛...有時會覺得D牙向入推...有D野迫D牙咁...
佢覺得有D幫助...同埋...做完...佢好瞓D...

有時我太倦...唔記得同佢做...佢都會主動要求我幫佢做....

妳都試下啦....

其實Quantum Touch是什麼療法?可否講多啲?唔該晒!

我想我理解你的心情,如果換作是我,我也會難過一陣子的......
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

我女都係P1下學期戴眼鏡, 都深得頗快. 有d人天生如此, 成因不明.Check 要勤力d, 觀察住.

Cheriechiu 發表於 12-11-30 14:06
其實我知道係好小事,但個心久久唔能夠釋懷,覺得自己做得唔夠好!亦擔心佢越來越深,好唔開心好唔開心! ...

我個仔都應該要1月會去再驗清楚..我同老公都唔開心架.. 不過想比身體健康呢D好少事..

我自己有成700度可能係遺傳...

醒目開學勳章 王國長老

回覆:啊仔6歲幾,要帶眼鏡,唔知點解我好唔開心....

好多小朋友都有視力問題,我朋友個仔k1証實左弱視。我仔都k2戴眼鏡,大遠視仲色盲,仲係好犀利Tim 。呢d就真係一世喇,小小近視為幾咁閒丫講真

Charlotte_mom 發表於 12-12-1 10:10
好多小朋友都有視力問題,我朋友個仔k1証實左弱視。我仔都k2戴眼鏡,大遠視仲色盲,仲係好犀利Tim 。呢d就 ...

我個仔4歲都驗到係色弱...有D工種唔做得...

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-12-1+10:10

原帖由 jojoplanet 於 12-12-01 發表
我個仔4歲都驗到係色弱...有D工種唔做得...
大家都加油,仲有好多選擇既(我仔色盲得好犀利,一定吾可以做擇蘋果,因為佢吾識分紅綠

多謝大家嘅回覆及鼓勵,我依家心情好番小小。只不過成日覺得自已如果做好啲就可能避免,唔好咁快發生。其實仔仔都唔係玩ipad好長時間,電視又唔多睇,只不過諗諗吓都唔知點解咁早有近視。

Cheriechiu 發表於 12-12-1 22:50
多謝大家嘅回覆及鼓勵,我依家心情好番小小。只不過成日覺得自已如果做好啲就可能避免,唔好咁快發生。其實 ...

係咪睇書時光線唔夠或唔stable呀??

醒目開學勳章 王國長老

引用:多謝大家嘅回覆及鼓勵,我依家心情好番小小

原帖由 Cheriechiu 於 12-12-01 發表
多謝大家嘅回覆及鼓勵,我依家心情好番小小。只不過成日覺得自已如果做好啲就可能避免,唔好咁快發生。其實 ...
好多先天因素架,例如遺傳、眼球形狀等,咁吾通我仔大遠視係因為玩得太少ipad咩!吾好想太多,要發生既發生左,唸下一步吧

Charlotte_mom 發表於 12-12-2 00:27
好多先天因素架,例如遺傳、眼球形狀等,咁吾通我仔大遠視係因為玩得太少ipad咩!吾好想太多,要發 ...
我個仔四歲開始每半年check 一次眼五歲時係負25度但五歲半時100度呀。佢唔多打機除左遺傳最大原因係因為日日做個幾鐘公文集中睇d字。

Cheriechiu 發表於 12-11-30 22:43
其實Quantum Touch是什麼療法?可否講多啲?唔該晒!

1) 美國官方網站: http://www.quantumtouch.com/

2) 資料來源 : http://blog.yahoo.com/_SEIZIF7K4ZHB4UBTWKIYVOHAEA/articles/87421

量子共振(前名量子觸療)是一種徒手能量治療,當中原理是利用人與生俱來、潛藏在體內的生命力能量,在我們的細胞、組織及器官中運行,也就是中國人所說的「氣」或梵文的普拉納(Prana)。 方法是將雙手輕放於傷患處,引動高頻的能量,誘發「共振」,喚醒受者體內潛藏的生命力能量來自我療癒。

以科學來解釋,量子共振是利用宇宙能量共鳴的特性,治療師透過自身作為媒介,引導大自然中生滅不已、取之不盡的能量,在其他生物或自己身上產生作用,在亞原子層面(sub-atomic level)運作,在不知不覺間完成療癒的效果。

量子共振的關鍵技巧在於呼吸的掌控(即調息)以及專注力,以正面能量產生出有力的治療能量場;透過輕柔的接觸,傷患部位可能感覺到溫熱、肌肉跳動甚至輕微針刺的感覺,但絕無副作用。在國外已廣泛應用在內外科的輔助醫療及物理治療上,對各種疼痛或內外傷,骨傷以至脊椎問題及其他疑難雜症,有著意想不到的療效。2001年被美國Alternative Medicine Magazine《另類醫學雜誌》稱為「重要而珍貴的工具」。

量子共振(Quantum-Touch)的創始人理查.葛登(Richard Gordon是能量治療領域的先驅,其著作《你那雙治療的手:極性體驗》(Your Healing Hands-The Polarity Experience)先後譯成九種文字,是能量治療書類的經典論述。

經驗中,量子共振對於急性的傷害,效果尤其顯著;像是輕微的割傷、燙傷、拉傷等,本來需要五/七天的癒合期,在量子共振的幫助下,可能加速至只要一/兩天;而陳年舊患或所謂的「慢性」問題就需要較長的治療期;對很多醫學上束手無策的問題,常會有意想不到的成效。

量子共振跟中國氣功不同,它並非像武俠小說中所描述的方式,運功為傷者治療,會大傷元氣;量子共振的概念並不是將自己的能量貫注於傷者身上,所以不會有能量虛耗的狀況發生。

3) Youtube : Quantum Touch Introductory Talk 量子觸療介紹分享會 Apr 14 2012是次介紹分享會中, 繆李金碧 (Ms. Peggy Miu) 女士介紹了量子觸療的起源及其理論, 並即場邀請現場觀眾一同參與, 親自示範量子觸療如何幫助患者改善痛症。另外, 介紹分享會亦設有嘉賓分享環節, 嘉賓們分享他們運用量子觸療的親身經驗。

4) 寵物都可以....http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21045785

p.s. 我剛完上初級的課程...對本人而言...可以慢慢咁幫到自己個囡...已經莫大感恩 !

只要真心相信...我做到...妳地都一定做得到...為我地的小朋友/家人/朋友加油呀 !

回復 Charlotte_mom 的帖子

咁你迫佢日日玩6粒鐘IPAD,睇4粒鐘電視,睇下大遠視有冇改善囉