用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽完直資的講座, 失去信心
go

聽完直資的講座, 失去信心 [複製鏈接]

有一問題想請教大家:

我網上搵料之時, 我常見教育王國內有很多家長都教人不要選band 3 (特別明年升中人數大減) 真的派不好寧願選直資.  我聽了好幾間的直資講座, 我覺得直資一點也不容易入, 一樣很講究成績和課外活動表現, 是沙田區的直資難入, 還是其實最後成績不大好的也可以入呢?  大家有這方面的經驗嗎?  能分享一下嗎?  我自己被那些直資升中講座嚇得什麼信心也沒有.

smallfoothk  直資有分banding,如孩子成績好可全選,一般成績可選不大競爭沙田區直資  發表於 12-11-30 09:16
   2    0    0    0

smallfoothk,

沙田區直資有那間是不大競爭呢? 我聽了幾間, 都是又要成績, 又講課外活動的.

醒目開學勳章

傻啦, 點會有間學校公開話自己好易入, 要求唔係好高呢?? 家長仲要交學費喎.想人怕咗唔敢入咩.

如果小朋友成績係band 2 3之間, 操行又良好, 只要你唔係一心想入band 1, 唔駛冇信心, 揾多兩間 band 2直資,面試時ok的話, 搏吓可能會有機會入.  

加油! 嚟緊幾個月, 我地都會好忙 (我囡囡都明年升中, 不過係港島)......

直資都想收有質素既學生, 直資吸引之處係資源足夠, 夠靈活...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

沙田直資一般 b2 已經夠;亦有小部份係 b1,但操行應該要好。yy 講得冇錯,就算間學校過去收d生點差,都唔會公開同你講話自已間學校易入啦;如果佢係咁講,咪引埋曬 d b3 生去讀囉;咁間學校以後仲點有希望升 lev 喎?

沙田如果係 b1 生,應該唔駛考慮直資掛?

反而區內 d 國際學校仲難入呀~

我仔科數唔得, 唔合格, 其他就一般啦, 不過操行就好好上年有A-
之前德信話要全科合格先收表, 攪到我唔敢入表呀

主科唔合格真是會較頭痛, 但直資報名不受限制, 盡可一試, 亦從中讓小朋友明白要緊張自己的學業.

另外你小朋友數學科成績不大理想, 真的要緊急做救亡工作, 一方面大大影響呈分的成績, 另一方面無論入讀甚麼中學, 中英數主科唔合格, 也會影響升班. 而且你也要留意, 有些band2直資, 是要讀英文數, 如果現在根基不加強, 到時再要適應英文教學, 可能小朋友會更抗拒數學科.

yywhk 發表於 12-11-30 10:09
傻啦, 點會有間學校公開話自己好易入, 要求唔係好高呢?? 家長仲要交學費喎.想人怕咗唔敢入咩.

如果小朋友 ...

yywhk,  多謝你的安慰和加油, 我恢復了點點信心, 希望一切順利.
都希望你囡囡明年入到心儀的中學.

Chau444 發表於 12-11-30 11:04
主科唔合格真是會較頭痛, 但直資報名不受限制, 盡可一試, 亦從中讓小朋友明白要緊張自己的學業.

另外你小 ...

阿仔小學已經要考英數, 所以適應方面我倒不太擔心, 不過單睇成績, 中學都唔知你要考英數, 呢方面我擔心d

回復 cfmama 的帖子

我最近都去左幾間直資聽講座, 都係話成績要好好, 中英數常要B以上 , 仲要4-6年班成績表,
如果我小朋友有這個成績我吾使咁煩啦!
我都聽到冇晒心機

我朋友個仔上年派b3學校,個小朋友成績係b3,不過係沙田b1小學,咁我朋友去德信叩門,得左

yywhk 發表於 12-11-30 10:09

如果小朋友 ...
這是一般直資面對的問題 收生不足....死  成績下降.....死 所以間學校是正常做法
這是一個基本問題 . 請問你 B1, 你為甚麽考直資? (除了 SPCC, DBS/DGS...等 top school)

如我認定是B1 , 我也先抽獎再說, 再說人口下降 升英中比率上升 B1在多區定升英中 就算 bad luck 再報直資也可

除了B1邊緣人才會到一般直資, 沒名氣沒成績 如何收生呢? 為收足生 我信大部份直資有收 band 2/3生

問題是有很多直資知道困難便辦一條龍, 他們小學升中佔了大部份, 在對外便可只收 B1 / B2 頭

對於那些沒有直屬小學便一定要收 b2 /b3 去填數 尤其面對人口下降 ( 當然有成績有品牌可另論)

所以樓主要選校可找沒小學的或沒有公佈DSE成績的直資 (當然口碑 校風非常重要 )

如操行ok 應有機會的

cfmama  多謝你的分析, 我明白了多一點. 做父母的真的要面皮夠厚, 多問多去試. 只要有一點點機會都不放過. 做人父母真不容易呀!  發表於 12-11-30 12:59

醒目開學勳章

回復 abcd0001 的帖子

好詳盡的分析

醒目開學勳章

希望大家都順利入到心儀中學

做父母的真的要面皮夠厚
------------------------------------

上年, 我便是那個 "面皮夠厚"的人. 好在 EK 上有很多有心人指点,

不過這年真不好過....養子方知父母恩!

努力吧!

ANChan59  都過去了,抖幾年,再搏過!  發表於 12-12-1 09:54
cfmama  是的, 謝謝各位ek 的有心人幫忙!  發表於 12-11-30 16:56

bbalex 發表於 12-11-30 11:19

我最近都去左幾間直資聽講座, 都係話成績要好好, 中英數常要B以上 , 仲要4-6年班成績 ...

邊幾間呀? 我淨知英華要至少全B. 我仔英文得C, 激死我.

回覆:cfmama 的帖子

講座就緊係咁講,沙田有直資收的band 2尾band 3頭的,因為沙田band 1學位夠,直資競爭大

ivyko 發表於 12-12-1 01:04
邊幾間呀? 我淨知英華要至少全B. 我仔英文得C, 激死我.
天水圍李兆基

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:yywhk+發表於+12-11-30+10:09+傻啦,+

原帖由 abcd0001 於 12-11-30 發表
這是一般直資面對的問題 收生不足....死  成績下降.....死 所以間學校是正常做法
這是一個基本問題 ...
好多家長,雖然小朋友成績好,但亦吾願意擔驚受怕到七月。考到間鐘意既直資就可以收工大吉,寧願拎住個offer七月叩津校。所以直資亦有一定競爭(特別係學你話齋有d本身有小學,可收生既位少,可以揀人收)。此情況特別適用於邊緣人(兩個banding之間徘徊)。

‹ 上一主題|下一主題