用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 私小升band1 中學率3x%, 算高定低?
go

私小升band1 中學率3x%, 算高定低? [複製鏈接]

如題       .
   0    0    0    0

回覆:上甘嶺 的帖子

Just normal.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

認同,剛好三分一!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我覺得低. 一般50%. 有d私小有70~90% band1.

醒目開學勳章

一般la

醒目開學勳章

一定唔係高.

回復 yywhk 的帖子

沙田好多小學都有50%升band 1, 勁個三間有80%以上!

數學上是平均的學校 1/3 是B1 正常不過 當然不是好或差

不過家長不高興吧了

janelle00    發表於 12-11-30 14:14

不好不差
若果是新校, 無師兄師姊的 中一編班試根據
是平均分配校內學生成為3個組別  

---刪除---
:verycold: :verycold: :verycold:

我覺得低
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

普通小學都係咁上下, 低唔低見仁見智
又唔係名小, 又唔係私小,
咁架的比率我都接受到

上甘嶺  當然見人見智,所以米問大家點睇lor  發表於 12-12-5 07:21
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:普通小學都係咁上下,+低唔低見仁見智又唔係

原帖由 grace_xian 於 12-11-30 發表
普通小學都係咁上下, 低唔低見仁見智
又唔係名小, 又唔係私小,
咁架的比率我都接受到 ...
樓主話是私小喎,只是冇話是否名私小

上甘嶺  Thank you longlokman  發表於 12-12-5 07:11

私小黎計我覺得低,最少都40%

私小. 要俾學費. 只有3成band1, 讀津校無禁嬲. 有d津校都有5成band1.

回覆:私小升band1 中學率3x��算高定低?

唔知樓主孩子是否升小,若然是,此私小升Band 1 比率唔算優異,不如疊埋心水等統一派位讀官津校好了。

只得30% band 1,不如讀津小,起碼唔使交學費。

回復 ohnono 的帖子

Ohnono 請賜教,

看不明白你的分析

名校林立的區域,例如九龍城,d學校間間都話有60、70%是band 1生,咁邊度有咁多band 1位,唯有其他學校少d囉。所以係九龍城區能夠keep到有3成已不屬於低。

係九龍城間間都60 , 70% , 如果某間只有30%又怎會是不屬於低 .

例如:  A , B 學校同在九龍城 , A 有 Band 1 生 60%  , B 則只有 30% , 這樣  B學校不就是Banding較差的小學, 不是嗎?

純粹想搞清楚而己 , 我女學校位於九龍城區, 大約有 50% band 1 , 又是好定不好呢?
升中自行時進取d選傳統 band 1A 兩間會否危險呢( 級名次10以內) ?

回復 longfung 的帖子

請問係邊3間?  朋友仔仔讀沙田小學, 都好想知, 謝謝 !

sowasabe 發表於 12-11-30 18:07
回復 ohnono 的帖子

Ohnono 請賜教,

---刪除---

:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題