用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 29/11德望簡介會的內容
go

29/11德望簡介會的內容 [複製鏈接]

請問昨天去簡介會的家長,有沒有一些新的資訊可以分享?

6    0    0    0

回覆:29/11德望簡介會的內容

有家長問學校interview睇咩,sister話想要d有反應d既小朋友。同埋話佢地重唱歌,閱讀同品行,k1唔會學寫字。

lingan  咁我女一定無機,佢無反應。  發表於 12-11-30 13:42

回復 kbi 的帖子

你好, 想問一下簡介會有冇講係咪一定要second interview, 定係只係marginal case要? 謝謝!

無人問呢個問題, 完全無提到second in....私底下有無人問就唔知囉

回復 cssc1 的帖子

正想講, 冇人問呢條問題, 我好想問, 但唔敢舉手...
問問題o既家長反而問d 我覺得"你想人地點答你o既問題?"

回復 shevachevy 的帖子

hee hee. Thx anyway

我其實好想問:
1. 是否唔係catholics o既考生會扣分 ? 定係catholics 會加分 ? 學校話想"傳福音比世界各地小朋友", 咁係咪其實應該收未收到福音(非教徒)o既人士? -- 不過我知年年都係兩樣都有收生, 所以問都多餘, 一定冇concrete 答案。
2. second in 幾時通知? second in 目的 ?
3. 升小比例多少? 根據乜o野決定? k3 上學期先通知會唔會令家長失左預算?

引用:我其實好想問:+1.+是否唔係catholics+o既考

原帖由 shevachevy 於 12-11-30 發表
我其實好想問:
1. 是否唔係catholics o既考生會扣分 ? 定係catholics 會加分 ? 學校話想"傳福音比世界各地 ...
1.冇家長問所以唔知

2.私下留低的家長有問,1月15是發出second in通知,結果大約過了農曆新年先通知。

3.Sister Pauline講下年有新機制,有個評估主任負責評估小朋友是否適合直升小學,結果會在K2尾通知家長。

引用:Quote:原帖由+shevachevy+於+12-11-30+發表

原帖由 Mares 於 12-11-30 發表
1.冇家長問所以唔知

2.私下留低的家長有問,1月15是發出second in通知,結果大約過了農曆新年先通知。
升小比例大約80-85%

回復 Mares 的帖子

thanks, 咁知唔知second in 其實係想點??
1. shortlist 幾百人, 有second in先有機果隻?
2. 定係marginal case, 2揀1, 睇下邊個啱d果隻 ??

回復 shevachevy 的帖子

校長話大約揀4份1人 入second interview ~

回復 mamingyin72 的帖子

2000 人報名1/4 即係500人左右會有2nd in.
最終收180人即係有2nd in就有3成6機會~

回覆:29/11德望簡介會的內容

Thanks all parents!!

4份一入2nd in。
即係一組揀兩個?

引用:Quote:原帖由+Mares+於+12-11-30+發表1.冇

原帖由 Mares 於 12-11-30 發表
升小比例大約80-85%
請問是否當天由學校說的嗎?

引用:Quote:原帖由+Mares+於+12-11-30+發表升小

原帖由 yk2 於 12-11-30 發表
請問是否當天由學校說的嗎?
Sister Pauline係台上講會收80幾%, 不是私下講。因有家長問升小問題。有去簡介會的家長都會聽到.

各位努力呀...我決定放棄了,而選擇去IN ST ROSA.....雖然我們一家都是CATHOLIC, 但太多人了...自問女兒INTERVIEW表現不是太好..

回復 esther2010 的帖子

但呢間係咪有家長話過反而 DISCRIMINATE 自己幼稚園果間 ??

esther2010  有咩唔同????  發表於 12-11-30 18:15

間間都咁爭,冷得我騰。。。騰。。。震呀!

回復 esther2010 的帖子

有家長話過呢間小學(其實係要抽o既, 唔係直升), 但叩門位反而特別唔肯收返自己kg d 學生嘛, 睇完之後就連報都費事了。你可爬下舊文
‹ 上一主題|下一主題