用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject lett ...
樓主: natnat519
go

啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter? [複製鏈接]

回覆:chung7927 的帖子

今天收到學校寄出的第二封備取生信,內容是如有學生放棄,將再考慮小兒的申請。是預期之內,因2nd時,校長都已講過現在冇位。希望明年6月會有好消息啦!

chung7927 發表於 12-12-24 18:16
今天收到學校寄出的第二封備取生信,內容是如有學生放棄,將再考慮小兒的申請。是預期之內,因2nd時,校長 ...

我無收到信呀, 我老公個零星期前同我講, 話校長講左句, "話我仔都好適合讀啟基, 但現在真係無位, 叫我地耐心等6月通知", 我老公講完我知我話真係聽唔到呢句說話, 但我呢個幾星期不停地諗返呢句說話係幾時講, 跟住諗諗吓真係好似係最後個時講過, 講完先同仔SAY GOODBYE, 仲有成5個幾月, 真係耐心等候喇, 我唯有唔好再諗, 盡量係個仔升小前玩多D..............

回覆:啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter

今天下午收到好消息,學校打來話收阿仔讀小一啦!我心想,跟校長退休有沒有關係呢?

chung7927 發表於 13-4-26 19:36
今天下午收到好消息,學校打來話收阿仔讀小一啦!我心想,跟校長退休有沒有關係呢?

...

WA恭喜晒呀, 咁早通知你O既.....你就好啦, 我仲等緊呀

回覆:啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter?

啟基係一間好學校,但好可能有些人會因轉校長而打退堂鼓

chung7927 發表於 13-4-26 19:36

...

我想當天你地家長個PART IN得好喇, 因我自覺自己答得不好.......真係好替你開心, 我都相信有少少家長會因莫校長退休而放棄.....

回覆:JHsbb 的帖子

你們可能會在下星期陸續收到好消息呢!我都覺得很突然,不是要等6月派位後,才有結果。所以我都是這樣想,一定會有些關係。至於in 家長嗰part時,表現真係麻麻地,因為阿仔話在家冇人和他玩,校長問爸媽做什麼,他只說爸爸打機和看冇益書,而且校長只係好普通咁問吓阿仔和我哋些少問題,見完後,我跟老公都心情不好,好想話阿仔答得唔好,但想心一層,阿仔係冇講大話,佢冇錯,所以我們都是打定輸數多,冇機會。

回覆:chung7927 的帖子

我昨天都收到電話話收仔仔,成家人都好開心呀,星期一去註冊了

回覆:啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter

希望大家都有好消息。

Bobo_wong 發表於 13-4-27 07:44
我昨天都收到電話話收仔仔,成家人都好開心呀,星期一去註冊了

...
恭喜晒

好羨慕你地呢

回覆:啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter?

但啟基莫校長退休,今年9月新校長,人選未定,請留意。

多謝你提醒,應該不會改變决定,因為我對學校同老師有信心

回覆:Bobo_wong 的帖子

我的仔仔很喜歡這所學校,我們希望學校不會改變教學理念,只想仔仔能愉快學習。

我想仔仔愉快學習,欣賞莫校長的教育理念,希望仔仔能交托比啟基。現在換校長,而新校長還未定,實在失望及擔心

bbeasy25 發表於 13-4-29 22:31
我想仔仔愉快學習,欣賞莫校長的教育理念,希望仔仔能交托比啟基。現在換校長,而新校長還未定,實在失望及 ...

我覺得又唔駛太擔心..

引用:我想仔仔愉快學習,欣賞莫校長的教育理念,

原帖由 bbeasy25 於 13-04-29 發表
我想仔仔愉快學習,欣賞莫校長的教育理念,希望仔仔能交托比啟基。現在換校長,而新校長還未定,實在失望及 ...
坦白講,校長是一間學校的舵手,領導學校方向。轉校長,有機會轉方向。不過我希望校董會能使新校長延續啓基一向的教育理念。本人真的很欣賞莫校長。

引用:Quote:原帖由+bbeasy25+於+13-04-29+發表我

原帖由 hadwinboy 於 13-04-30 發表
坦白講,校長是一間學校的舵手,領導學校方向。轉校長,有機會轉方向。不過我希望校董會能使新校長延續啓基 ...
認同!

引用:Quote:原帖由+bbeasy25+於+13-04-29+發表我

原帖由 hadwinboy 於 13-04-30 發表
坦白講,校長是一間學校的舵手,領導學校方向。轉校長,有機會轉方向。不過我希望校董會能使新校長延續啓基 ...
正是我想法。每個人都有自己的想法,改變是不可避免,問題是大改還是小改。而且人選還未定,交接過程好像比較急趕。
我聽現在家長講,沒有預告校長退休,好突然的消息,還放棄其他offer安排細佬妹入讀,令到他們好擔心。
莫校長雖然升任校董,但她自己有新工作,可以放在啟基的時間應該不多。

仔仔而家讀緊k2, 都諗住嚟緊報啟基, 希望轉校長唔會有太大改變啦...

‹ 上一主題|下一主題