用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject lett ...
樓主: natnat519
go

啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter? [複製鏈接]

cherithlai 發表於 12-12-9 01:27
回復 JHsbb 的帖子

上年只有兩場簡介會,冇特別開一場給啟思幼稚園的學生,因為我仔都係啟思上啟基,現在 ...

咁你地就好啦, 500幾人, 今年聽人講1500人呀.......不過以我所知今年啟思學生個場有約120人, 我係其中一位....校長都話今年真係好多人申請.....

回覆:啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter

我阿仔是在22/9 參加 1st in, 跟住11月初收到備取生信,再於7/12進行2nd in. 但當天一見莫校長,她便說現在沒有位了,你在自行收生下的結果如何,我便答她派不到,她問我有冇考多幾間,我答冇,她還說我們豈不是很危險,我哋當場心都實埋。接著,校長問阿仔在校及家做什麼,阿仔只懂答玩玩具(心知不妙),校長好似冇什麼嘢再追問,然後問吓家長對學校的感覺,便打完場說,要等明年6月有空位,才可就今批面試的學生成績計算得分。聽後,更加覺得冇機會。我們一家真的很喜歡啟基,但無奈競爭這樣激烈,我們的表現又不好。希望仍未有吓落的朋友仔一齊努力,等待將來的好消息。

我6號in 咁我肯定同你一樣等6月喇,校長好勁,睇得出我仔鐘意畫畫,然後問佢,你係咪好鐘意畫畫,然後問我仔畫咗乜,仔答機械人,校長再話咁隔離呢個一定係怪獸,我仔話唔係呀,校長問咁係咩黎,我仔話都係機械人,可能我仔係1st in畫咗2版a4 ,同埋校長都問返佢1st in畫內容,其實都問咗我仔幾多嘢的

回覆:JHsbb 的帖子

我哋當曰校長反而冇乜嘢問,都係問咗阿仔在那兒讀幼稚園?在校及家做什麼?1st in畫咗什麼畫?之後問吓家長問題,再講阿仔在1st in時表現並不理想,要等到六月有空位,按今次面試成績高低,才有結果,仲叫我哋記住要參加大抽獎。如校長所言,你們12月可能有結果,論機會比我大很多,所以你不用太擔心。

chung7927 發表於 12-12-9 17:41
我哋當曰校長反而冇乜嘢問,都係問咗阿仔在那兒讀幼稚園?在校及家做什麼?1st in畫咗什麼畫?之後問吓家長 ...

但我地自行分配已收及註冊(普通學校一間, 唔係名校), 好驚校長聽到後將機會降低呢, 因為臨走時校長話, 都好有個位先, 所以唔駛太擔心.....@@, 如果校長咁同你講, 你真係要參加大抽獎喇. 因為1/6大抽獎公怖結果, 而啟基就算有位都應該6月中先叫註冊

是的,我一定會參加大抽獎,否則連最後機會都冇埋。但我選這津校,也是普通的學校,但在區內算是比較活動式教學,總算有一點希望,博抽中。

引用:我哋當曰校長反而冇乜嘢問,都係問咗阿仔在

原帖由 chung7927 於 12-12-09 發表
我哋當曰校長反而冇乜嘢問,都係問咗阿仔在那兒讀幼稚園?在校及家做什麼?1st in畫咗什麼畫?之後問吓家長 ...
我阿囡11月尾2nd in時,校長有問我地自行投考既結果,又問暫時有什麼學校offer在手,為什麼選擇啟基,但完全無提阿囡1st in時的表現,又無提到已收夠人。
我見其他人2nd in就收到通知,我今日仲未收到結果,忍唔住打去學校問,李小姐答無咁快知結果!
唉!依家一聽到電話响就好緊張!

11月中second in 完,今日終於收信,是備取生。是否即係無機會?

現在只能等上天的安排,永不放棄,希望一同被取錄。

希望個D手拿幾個學位的家長, 放返D位出黎比真正有需要的學生

你地有無人再有消息呀?

回覆:啟基已2nd in既小朋友,有無收到waiting or reject letter

我估真係要等六月放榜先有位放出黎

kellytse 發表於 12-12-19 00:15
我估真係要等六月放榜先有位放出黎

我同老公都係咁諗, 但唔知有無人會放位呢.

希望會有。

我9月1st in 完後收到waiting letter.
學校剛打黎約2nd in. 不是已經收夠了人嗎??

hadwinboy 發表於 12-12-19 16:41
學校剛打黎約2nd in. 不是已經收夠了人嗎??  ...

我問過學校,回覆已收夠人,要等6月先再安排學位。

我估佢 2nd in 定一批人,到時真係有人放棄學位,便不用再花時間 2nd in, 直接call 已2nd in 成功既人。 (只是我個人推測)

引用:我9月1st+in+完後收到waiting+letter.+學校

原帖由 hadwinboy 於 12-12-19 發表
學校剛打黎約2nd in. 不是已經收夠了人嗎??  ...
恭喜晒呀!
想請問你寫咗幾多封信?
有冇收過 waiting 嘅信呢?

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+12-12-19+發表

原帖由 a_for_apple 於 12-12-19 發表
恭喜晒呀!
想請問你寫咗幾多封信?
有冇收過 waiting 嘅信呢?
我1st in 完收到 waiting 信, 之後冇寫信比學校呀.

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+12-12-19+發

原帖由 hadwinboy 於 12-12-19 發表
我1st in 完收到 waiting 信, 之後冇寫信比學校呀.
ic。。。真係恭喜晒!!祝你成功!

回覆:a_for_apple 的帖子

恭喜

‹ 上一主題|下一主題