用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 談NET14選校
樓主: RossRoss
go

談NET14選校 [複製鏈接]

回覆:談NET14選校

我都覺得net 14好多間都話要填第一志願,第二線選擇已不多,到第四差不多唔使填,根本揀唔到!

你意思係將其他一線學校填埋三四打後,定係都要填響二三四呢?

回復 RossRoss 的帖子

我沒有到北衛註冊因為有一間有直屬中學私校後來收左阿細佬,我個人喜歡有直屬中學的小學因沒有那麼大壓力。
北衛是很好的學校,這麼多年派BAND ONE 英中也有約60%, 我住在附近, 看見學生們大多很乖很純的。

只是個人的喜好, 14網中BAND ONE 英中派位率叮噹馬頭的是北衛和滬江, 所以細佬當年大抽獎我就填這兩間。其實自行我20分抽北衛上也抽不到! 所以北衛和太古的受歡迎程度有些出入,我想你北衛下放第二,太古第三也OK。(只是我的個人意見)

大女當年(現P3),我已PLAN 好如果第一輪自行跨區灣仔的女校不入, 大抽獎我一定選嘉諾撤的。所以如果是女孩子,我會提議Canossa, 因有BAND1英中BACK UP。

Hope this helps!  Good Luck !  

忘記說, 這幾年來的經驗總結:

一定要第一才入: 北循/北官(KING'S RD)/丹循/炮米/滬江/北衛上/CANOSSA

保守線: 太古/北衛下

第一ROUND已收生不足: 佛教康山/啟基/北官(cloudview RD)

這些反映了家長對14網學校的喜好,每間學校也不是完美,所以少人選也並不表示學校不好。我住了在炮台山三十多年了,只是想分享一下我的觀察結果,每年隨著出生率的改變而有所不同的。

請問今年有冇人15分FIRST ROUND 已經入到滬江OR 炮米?? 我下年要報啦, 所以想參考下.....

我隔離屋有個小朋友今年小一,原本派咗去冇揀的學校,結果扣門入咗炮米,可能首選揀佢唔多!

thxthx 你喲......我心水係滬江, 我得15分....係度諗, 1st round 滬江唔得, 2nd round 再choose 佢抽獎會唔會大機會入到.....ai....我已經開始煩惱~~

cmchang0927 發表於 12-12-14 13:46
忘記說, 這幾年來的經驗總結:

一定要第一才入: 北循/北官(KING'S RD)/丹循/炮米/滬江/北衛上/CANOSSA

多謝你既詳細分飾,我想問點解北衛上同北衛下會差咁遠?北衛下派位冇咁好?

想問吓點解北官咁受歡迎? 我体過佢d派位,3間聯繫中學,讀得好就入婦女會、箕官、金文泰,金文泰是中中,是band 幾?

但讀得麻麻就好大機會入聖貞德

(唔好意思,我對中學排名真係唔係好清楚)

cmchang0927  金文泰是BAND ONE 中中  發表於 12-12-17 18:12

我仔今年first round入咗滬江,15分,十分感恩

vego    發表於 13-1-10 16:44
bobo101^*^    發表於 13-1-10 09:35
rachel    發表於 13-1-8 19:28
i-love-HT  羨慕  發表於 12-12-18 15:58
bb86    發表於 12-12-18 11:42

回復 meloeskie2 的帖子

基本上北衛上和北衛下是一樣的, 一樣校長, 派位也差不多, 只不過普遍的人也喜歡上午, 時間較好用。但有些父母反而喜歡下午, 因放工回來可多些親子時間, 不過學野就麻煩D.  有留意的話, 資深會員ANCHAN的仔仔也是北衛下的, 現在讀DBS呢!

回復 cmchang0927 的帖子

多謝你的info, 明年揀小一,太古放第三真係唔知危唔危呢? 因為一年比一年多人...但我又見太古長期招生(P2-P5), 唔知係咪好易插班呢?

朋友的兒子15分跨區後補入咗滬江..........

聽講北衞上下都差唔多,純粹時間唔同,學嘢時間難就。不過派位聽聞不錯,而且幾年後會有新校社,會將上下combine. 至於炮米其實無柴米咁出名。同埋程度都好似淺d!

BigPig 發表於 12-12-7 18:02
一班7-8個男仔,我都係兩個,妹妹明年都讀,我當初有一半係為妹妹,點知哥哥今年入學,他好喜歡。呢間好有 ...

請問你幾多分入到?
課外活動能兼顧男的?eg.足球, 跆拳?

滬江沒有宗教, 是不是最高分都是15分?(世襲除外)

ha8mo  20  發表於 13-1-8 17:47

‹ 上一主題|下一主題