用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

音小學術問題

去完開放日後, 對學校觀感不錯。

因為音小較低調, 較難受到有關資料。(早前的簡介會已有點模糊), 想問一下現有家長:

1) 校長在簡介會提到會分小組上中英數(如無記錯), 請問幾時開始會分小組? 小一開始? 如何評估? 大概多少人一小組?
2) 課外活動是在上學時間或下課後, 因需要乘校車, 不知道是否需要另外接小朋友。課外活動有沒有限參與多少項? 要另付費嗎?
3) 一周有多少節體育和視藝?
4) 中文是分小組用普通話還是所有小組都用普通話嗎?
5) 數學是全英嗎?
6) 科學和IT足夠嗎?
7) 弟妹多數收嗎? (妹妹十分喜歡圖書館, 離開時見圖書館已關門很傷心, 在學校門口拉著我們說要去圖書館,
8) 有沒有獎學金?
9) 有沒有閱讀課?

希望家長們能提供多一點資料, 拜託拜託

回覆:DalaDala 的帖子

I also want to know

DalaDala 發表於 12-11-29 10:57
去完開放日後, 對學校觀感不錯。

因為音小較低調, 較難受到有關資料。(早前的簡介會已有點模糊:b ...
解答你的問題:

1) 校長在簡介會提到會分小組上中英數(如無記錯), 請問幾時開始會分小組? 小一開始? 如何評估? 大概多少人一小組?
這個我不太清楚,只知小一上學期沒有分組,但老師有提過要遲些才分組。可能是小一下學期或小二吧,請有經驗的家長解答。評估一般是教完一個單完就會默書和評估。所以有時同一星期會有幾科要評估,但不算難,只要有略為溫習一定沒問題。
2) 課外活動是在上學時間或下課後, 因需要乘校車, 不知道是否需要另外接小朋友。課外活動有沒有限參與多少項? 要另付費嗎?
課外活動是指興趣班嗎?如是,會在課堂時間進行,每星期一次,所以不需校車另外接送。由於是課堂進行,所以每位學生只可參加一種,大約幾百元一個學期。

一週分別有一次體育和視藝,是孖堂的(其實差不多所有堂都是孖堂的)。

中文是用普通話加廣東話教的,關於課文的是用普通話。其實除中文外,另有2堂普通話堂。
5) 數學是全英嗎?

數學用英文書,教就大部分用英文再加少少中文輔助,我仔話一開始數學是全英的,後來班上有同學唔係咁明,所以加咗D中文解釋。
小一無科學堂,我唔知其他年級有無,不過我無聽過有,但有IT堂,我覺得足夠
7) 弟妹多數收嗎? (妹妹十分喜歡圖書館, 離開時見圖書館已關門很傷心, 在學校門口拉著我們說要去圖書館,

唔一定,我諗只可話機會大D。因我仔有同學有家姐呀哥讀緊,但第一輪都無收,要叩門先入到。
8) 有沒有獎學金?

有,但好似中學先有。
9) 有沒有閱讀課?

無特別一堂閱讀課,但每日早會前是閱讀時間,我仔班每位同學開學時都要帶3本中文和2本英文書回校,再全班每星期rotate,另班房也有圖書櫃,也可去圖書館借書,所以每人都可有足夠的課外書供閱讀。

回復 laiyuen 的帖子

非常感激你既回覆! 好詳細啊!

有朋友認識有人讀初小, 佢話我知音小學術一般, 頗參差, 小朋友既器樂亦不甚出色, 但小朋友返學很開心。所以想了解多d。

請問老師不講名次, 但會唔會提下小朋友屬邊個level? 例如有學校會形容一個餅分開四份, 小朋友屬頭一份等。

DalaDala 發表於 12-12-3 09:53

非常感激你既回覆! 好詳細啊!
學術係咪一般我諗當然唔可以同傳統名校比啦,但係我又唔覺得特別淺喎,因為我家人都係教小學,算係地區上比較受歡迎既學校,佢間唔中都會比D卷我仔當練習做,我又覺得同音小程度差不多,起碼我仔都可以做得唔錯。
至於器樂上我真係唔太清楚,因有幾多小朋友係無學過樂器,所以可能佢地真要時間去學習。
佢地未exam,不過我相信老師唔會暗示,因為聽D有仔女讀開既家長講學校好強調同學之間唔好比較,所以都無分名次。

同學之間唔好比較,所以都無分名次。

因為無名次之爭,同學之間一般都close D,唔會爭甚麼名次,相處都比較融合。

其實每週的音樂課和宗教課都不少, 咁相對一般津校其實少了些什麼課堂?

DalaDala  係呢,我都想知  發表於 12-12-4 00:06

多謝回覆呀!實在太好,你有校外卷做,順便BENCHMARK下自己小朋友係咪同校外小朋友能力差唔多。我擔心既係小朋友太BELOW STANDARD,到考公開試時先知,後悔太遲。雖然話同學之間唔比較,但都希望知道小朋友係咪可以跟到進度,能O係公開試考得好成績。

myjacob 發表於 12-12-3 22:53
其實每週的音樂課和宗教課都不少, 咁相對一般津校其實少了些什麼課堂?
我沒有比較過少了甚麼課堂,因為個人覺得上多少堂並不是最重要,反而是整個教學是否effective,可讓學生在足夠的時間裏學識應該要學識的東西,所以我反而不計較有多少堂或比其他學校少了些甚麼。而且我也很appreciate學校的音樂堂,因為我仔上音樂欣賞之後,他會開始留意那些古典音樂,又會用他在音樂創作學到的知識來試驗自己作一些不同節奏的歌(當然是隨口唱的),這些經驗都能豐富了他的生活。另外,我也很開心認識了一班很好的家長,我們相處時不會比較其他孩子的成績,反而會互相幫助、代禱。例如我們班有位同學之前入了醫院,其他家長和同學都會好關心他,甚至有同學一起拍下片段、寫卡、鼓勵在醫院的同學,很令人感動呀。

DalaDala 發表於 12-12-4 00:15

多謝回覆呀!實在太好,你有校外卷做,順便BENCHMARK下自己小朋友係咪同校外小朋友能 ...
當然啦,愉快學習不等如不用理會成績,學生上學最終的目的是要求知識。最重要是用適當的方法去鼓勵和提高小朋友的學習興趣,如果只一味逼他們讀書,差幾分都要生要死,咁十多年的求學生涯只有痛苦!

DalaDala    發表於 12-12-5 00:13

回覆:laiyuen 的帖子

may I ask you, do u know ICQM secondary is a good School?
the % of enter local university.  tks u so much

回復 DalaDala 的帖子

感激Ming2回覆左我既問題。得Ming2答允, 我將佢既回覆post o係度比佢他家長參考:

1) 校長在簡介會提到會分小組上中英數(如無記錯), 請問幾時開始會分小組?
ans : P2 開始
如何評估?
ans : 跟據小一英文成績分組
大概多少人一小組?
ans : around 25 ..個別可能會少D..

2) 課外活動是在上學時間或下課後, 因需要乘校車, 不知道是否需要另外接小朋友。
ans : 在上學時間...放學係正常時間..

課外活動有沒有限參與多少項?
ans : 上學期揀一樣,下學期揀一樣...每期十堂..

要另付費嗎?
ans : 要, 大約四百幾至五百幾..唔同course,唔同價..

ans : 各一小時

ans : 中文沒有分組, 課文會教普讀,另有普通話課..

5) 數學是全英嗎?
ans : 初小會有廣東話教,不過都係做英文數...到高小就用英文教..

ans : 有電腦課,應該都足夠..一星期一小時..

ans : 沒有保証一定收..曾經聽聞過有人收一個唔收一個..

8) 有沒有獎學金?
ans : 好似唔多覺有

9) 有沒有閱讀課?
ans : 每天早上有早讀,同埋有英文有半小時閱讀課..

Ming2回應我其他問題既答覆:

有朋友認識有人讀初小, 佢話我知音小學術一般, 頗參差, 小朋友既器樂亦不甚出色, 但小朋友返學很開心。所以想了解多d。

答:我一向都冇出去比較音小0既課程,直至我外甥女今年入左聖x撤,我有機會見到佢張書單,細看之下,音小0既生命教育科係同St Roxx一樣,不過St Roxx就買晒成套一年級0既系列,而音小就只係揀左某一兩本,另加二年級0既一兩本,到二年級時又會加插三四年級一兩本咁架...而St RoXX都係數學同書同音小一樣,不過就係中文版,音小用英文版...至於英文,音小係用pop up,以我所知英x同埋瑪x曼都係用呢本pop up架...所以係用書上我覺得音小唔係同其他所謂0既名校有咩大出入lor....另,有關樂器出唔出色呢個問題..我見好多細細個考到好高級0既小朋友佢地最叻都只係彈考試歌/校際比賽歌...如果呢D叫做出色,咁我相信音小0既小朋友一定唔及佢地出色啦...因為學校從來冇迫小朋友要幾多年級就考到幾多級呢D要求,所以小朋友係真係真真正正咁去學樂器架..唔係一個考試機器..

請問老師不講名次, 但會唔會提下小朋友屬邊個level? 例如有學校會形容一個餅分開四份, 小朋友屬頭一份等。

ans : 老師好多時都唔會講小朋友屬邊個level,因為學校要0既係同自己比較,唔係與別人作出比較..當然,係英文分組時,小朋友自己會知自己所屬組別係高定低,家長亦可以從內聯網度睇到唔同組別0既功課內容/要求..慢慢地自己都會心中有數lor...
.

From Ming2:

係高小,音樂欣賞同音樂創作(樂理)都會係轉做英文教學架..
多唔多學生出國比賽我就答你唔到...不過曾經係家長會度校長有俾過一D資料我地係學生在外同埋校際0既成績,結果都唔錯架..不過由於學校唔係呢D野去吸引家長學生,所以係唔會對外高調咁公開成績lor..

以我所知課外活動堂係有得學跳舞架...可能中學會有dancing team呱...因為我見到佢地有D photos貼左係board度..

好似計劃緊泳隊..本身有足見隊...

係呀..不過紫色(校服)係必買0既..粉紅色就隨你喜歡買唔買都得...有特別活動時就一定要著紫色個件..

樂器方面,有D學生會學番原本樂器,有D就另外揀一樣係學校學...視乎學生自己可唔可以handle兩樣樂器..亦要睇番學校係咪可以offer俾你學番你原本0既樂器..

六樓隔音問題..我坐reception位就都聽到琴房0既琴聲,不過入到房又唔係好覺好嘈lor...

英文除左pop up課本外,另有一D故事書,而學校書單係分左三組故事書,當中有D書係一樣,有D係唔同架...

佢地冇坊間個D拔尖補底架...

Got more info from other forums:

有無國際基督教優質音樂小學(ICQM)的媽媽
http://www.baby-kingdom.com/foru ... 3&fromuid=99129

醒目開學勳章

我是音小離校家長,見久吾久有EK家長pm問音小學術資料?我就借樓主地方轉貼。
Icqm是關愛一所好學校,最特別和最吸引的地方就是師生關係緊密。女升中,初期不適應宜家中學關顧學生方面,不是現在中學關顧不好,實是Icqm關顧太超好!!
小六轉中學,不是音中問題,是小女彈琴冇天份,吾想中學繼續學琴,先轉中學,不過女入了5年合唱團。
音小程度對其他小學一點不差,不計超級名校,阿女與Icqm轉校同學(宜家同校)成績方面不是塾屍底,宜家F.2成績都OK,有D音小同學入到精英班。小六考其他中學,以我所知有直資、地區Band 1 C津校。轉中學,睇EK其他一條龍直資中小學,都有人跳船,小朋友選更合適中學,我覺得不用担心音小程度。
音中情况我知少少,聽講秩序較音小嚴謹。

DalaDala  Thank you yklee! 你比到好多信心我們去選呢間學校!  發表於 12-12-12 11:15

用英文講數學, 小朋友會唔會好難明個概念?

引用:我是音小離校家長,見久吾久有EK家長pm問音

原帖由 yklee 於 12-12-10 發表
我是音小離校家長,見久吾久有EK家長pm問音小學術資料?我就借樓主地方轉貼。
Icqm是關愛一所好學校,最特 ...
你好,請問你會否覺得學校關顧太好有點脫離現實呢?你女女現在有哪一個科目或許會比較跟唔上呢?謝謝。

我女女係比較需要愛和關顧的人,我就諗要佢好好面對現實好d,定係讓她繼續被愛包圍等佢有安全感好。

回覆:DalaDala 的帖子

我覺得要有排名,如果唔係都唔知自己有無進步!到時升中都唔知自己係Band幾