用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有邊間offer 而吾讀SC?
樓主: LWL1212
go

有邊間offer 而吾讀SC? [複製鏈接]

引用:係咪因為近屋企?如果LH+係我屋企附近,我

原帖由 LWL1212 於 12-12-02 發表
係咪因為近屋企?如果LH 係我屋企附近,我都會放棄要搭校車果間!
LH係比較近屋企,但都要搭校車,以我所知不是遠近的原因揀LH,而是她真的很喜歡LH.

引用:我唔肯定 但聽講係k2就比信你通知 話會上民

原帖由 breadbb 於 12-12-03 發表
我唔肯定
但聽講係k2就比信你通知
話會上民小
今日接仔放學問左ms老師,老師話係K3一開學,學校會俾回條家長簽,問家長是否有意留民小位,家長簽回後,學校會統計人數,再按小朋友過往成績及表現決定是否可上民小,約兩星期後,成功上民小的會收到民小發的信作實,如未成功獲民小位的可參加自行及大抽獎

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+12-12-03+發表我

原帖由 eebabyma 於 12-12-03 發表
今日接仔放學問左ms老師,老師話係K3一開學,學校會俾回條家長簽,問家長是否有意留民小位,家長簽回後,學 ...
如果民小收,自行同大抽獎都唔比玩?

回覆:有邊間offer 而吾讀SC

同埋老師話學校係唔會叫家長簽名唔參加大抽獎,家長亦有權自己去攞表格參加,不過,若家長參加左,教統局會把名單通知民生,民生收到名單後,就會當這些家長是自動放棄民小已留的位,所以參加與否,由家長自己去衡量和決定

引用:同埋老師話學校係唔會叫家長簽名唔參加大抽

原帖由 eebabyma 於 12-12-03 發表
同埋老師話學校係唔會叫家長簽名唔參加大抽獎,家長亦有權自己去攞表格參加,不過,若家長參加左,教統局會 ...
連自行都唔比呀

引用:Quote:原帖由+eebabyma+於+12-12-03+發表同

原帖由 elysion 於 12-12-03 發表
連自行都唔比呀
這個我無問到咁詳細,但根據過往家長講,係可以自行的  (有機會再幫你問問)

回覆:eebabyma 的帖子

以我細佬及同事講比我聽嘅經驗,不過係幾年前!佢地話大部份龍校k2尾或k3頭就會問家長有冇意向上自己小學,如有,通常學校會比張意向紙你簽,之後會問你收左由敎署比家長一份嘢,收左呢份你就冇得去大抽獎,但你可自行去官校,津校扣門或考其它直資考入學試,如成功有位收你,你就須要返自己返龍校取回之前比左佢那份嘢比你想入那間小學(各位如有錯請更正)

回覆:eebabyma 的帖子

可自行
我朋友姪仔民幼今自行20份入左九龍塘基華

我識的民幼K3兩個家長的囝囝都可以有得2nd in英華,男拔. 自己考直資私小是可以的。

回覆:JoSon0709 的帖子

不過吾知轉無學卷後,政策合否改變

今年第一年轉無學卷整體上比以前課程較深,兼雙班主任有net全曰係課室,這些改改變都是正面,至於其他學校政策都為持不变。

回復 LWL1212 的帖子

有邊間offer 而吾讀SC?

It's time (May 2013) for us to finalise the received offers to select the final one for our child.  I want to ask this question again.  
有邊間offer 而吾讀SC?  Thanks.

回覆:lovebb2 的帖子

我決定SC

I chose RHS and gave up SC

引用:I+chose+RHS+and+gave+up+SC

原帖由 villaslaw 於 13-05-02 發表
I chose RHS and gave up SC
you live in hk island?  thanks.  I just want to see more for final decision, thanks a lot

回復 lovebb2 的帖子

I live in Kowloon side. This is also why we had such a tough time making the decision. We chose RHS and will move to HK side few months later.  The main reason to choose RHS is that it has primary school back up and it has religious background.

of course kindergarten w/ 直升小學

我地揀左LH放棄SC

回覆:有邊間offer 而吾讀SC?

We'll stick with LH & give up SC

大家揀龍校/ 半龍校都只不過是為了幾年後唔駛再煩嗎? 點解無人講下比較下課程,教學呢? 其實出面有好多好既小學中學。我BUY活動教學,覺得龍校/ 半龍校太傳統,這個想法是否太簡單?
‹ 上一主題|下一主題