用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有邊間offer 而吾讀SC?
樓主: LWL1212
go

有邊間offer 而吾讀SC? [複製鏈接]

Dragon School...will release SC

回覆:有邊間offer 而吾讀SC?

上年培正收左,放棄了SC

回覆:有邊間offer 而吾讀SC

讀民生培幼,係咪吾可以再考私或直资小學

引用:Quote:原帖由+LWL1212+於+12-11-29+發表那

原帖由 cclemon2009 於 12-11-29 發表
100%
可分享原因嗎?感覺上民生公開考試吾係咁叻,培正強好多,有錯請更正!同民生係band 1 尾,校長想改革,怕會做白老鼠,有冇民生家長分享下?

龍校
半龍校

引用:Quote:原帖由+Lachesis+於+12-11-29+發表我

原帖由 terry_andriy 於 12-11-29 發表
係咪咁堅呀?德望,培正 ,民生,Sc,KV,都同期收你個小朋友?真令我大開眼解!

...
唔出奇喎,我信有叻人嫁,小一有個叻女九直資全中而家喺dgs

培正OFFER 就放棄SC

引用:讀民生培幼,係咪吾可以再考私或直资小學 +

原帖由 ccdenc 於 12-11-29 發表
問過ek家長 佢仔今年小一 之前讀民幼 k2時會比份野佢簽 簽左即係take offer..無得考學校同大抽獎 有無人可以confirm

Heep Yunn and St Paul Convent, hehe, but I didn't apply for these 2, my girl in SC I think it is good enough. The only kinder which is same level is KV.

原來吾可以考

引用:在我來說KV同SC係+same+level,+兩者取決於

原帖由 cclemon2009 於 12-11-29 發表
在我來說KV同SC係 same level, 兩者取決於上下午班。真正能擊退KV & SC會係民生同培正。

...
想問民生同培正,除了龍校優點外,有咩吸引之處呢?因對他們不太認識但好多人都好想入讀。 謝謝!

ccdenc 發表於 12-11-29 22:38
可分享原因嗎?感覺上民生公開考試吾係咁叻,培正強好多,有錯請更正!同民生係band 1 尾,校長想改革,怕會 ...

老實講民生真的稱不上名校,只不過近年考小一戰況太激烈,先會咁多人去爭,讀得KV/SC既更甚少會去考民小

如果我有KV/HY/SPK/GH, 先會放棄SC

cclemon2009 發表於 12-11-29 13:22
在我來說KV同SC係 same level, 兩者取決於上下午班。真正能擊退KV & SC會係民生同培正。

...

No, of course not the same level...

KV學費平SC咁多 (差不多只係一半!!), SC收表安排又囂張過人, 硬要人排長龍 (相對之下KV更懂得考慮家長感受, 全用郵寄方式), 而假設大家認同兩者學術水平不相伯仲, 大家諗諗喇, 唔通讀左SC真係曉飛咩?

如果兩個offer兼得, KV又抵讀成咁, 多出的$學多幾野都得, 地域偏好又應該不存在 (因為只隔一條街), 唔明點會有人揀SC喎?

引用:Quote:cclemon2009+發表於+12-11-29+13:22+

原帖由 Twongcw 於 12-11-30 發表
No, of course not the same level...

KV學費平SC咁多 (差不多只係一半!!), SC收表安排又囂張過人, 硬要 ...
Agreed! 唔知點解自己從來都對哩間學校冇興趣,自己三個仔女都冇報過哩間

Twongcw  無錯, 我報PN時都無報SC, 反正有offer都唔會揀佢, 貴成咁... 到報K1時亦無意陪跑, 反正好學校大把, 無必須報SC.  發表於 12-11-30 00:44

引用:讀民生培幼,係咪吾可以再考私或直资小學 +

問過老師,K3時如選擇要民小位,係唔可以參加政府大抽獎,但可自己出去考私小,不過我聽過有家長搏一搏玩自行,得就得,唔得就繼續保留民小位

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+12-11-29+發

可分享原因嗎?感覺上民生公開考試吾係咁叻,培正強好多,有錯請更正!同民生係band 1 尾,校長想改革,怕會 ...
此終不想每隔幾年就煩一次。民生雖不是band one top,但都是叫band one。但是兩間龍校都非常難入,收左先算。

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+12-11-29+發

原帖由 皇后駕到 於 12-11-29 發表
想問民生同培正,除了龍校優點外,有咩吸引之處呢?因對他們不太認識但好多人都好想入讀。 謝謝!

...
坦白講就是因為有幼小中一條龍

Twongcw 發表於 12-11-30 00:09

KV學費平SC咁多 (差不多只係一半!!), SC收表安排又囂張過人, 硬要 ...

SC K1係可以郵寄apply喎! 唔駛排隊! 填完又可以寄張form番去!
SC同KV除咗學費分別,仲有係SC有NET而KV無! 我諗就係咁而貴d! 同埋SC K1學費比起其他名幼唔係特別貴!
不過KV嘅面試安排真係好好,very efficient! 唔駛點等,又特別照顧大肚mama! 不過我又諒解SC因為要分English & Cantonese int所以輪侯時間會耐d!
Anyway, in my personal opinion, both are good schools! 如果两間都有offer真係唔知點揀(發夢中)!

引用:Quote:Twongcw+發表於+12-11-30+00:09+No,+

原帖由 smile_w99 於 12-11-30 發表
SC K1係可以郵寄apply喎! 唔駛排隊! 填完又可以寄張form番去!
SC同KV除咗學費分別,仲有係SC有NET而KV無!  ...
絕對同意,學費大概相差$1xxx ,但k1每天長時間有Net,也比York 平$1xxx(大家都Net),現在出面搵Net 上playgroup 要大約$200一小時,其實也相對便宜。
KV也是一間好好學校,好難比較,睇下自己想要乜唧

‹ 上一主題|下一主題