用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞(寶翠園)vs 真光
go

維多利亞(寶翠園)vs 真光 [複製鏈接]

兩間都收咗阿囡。地點維記喺屋企樓下,而真光都唔遠,搭車十分鐘內到。阿囡性格好動開心。如果係你,你會點揀?

0    0    0    0

回覆:維多利亞(寶翠園)vs 真光

if u want her to study intl primary, victoria then.  if not, true light.

真光系咪心水?系就吳使煩。

如果吳系,你有無信心和魄力去打小一果場打仗?
你而家放棄龍校去搏,以后就吳好想番轉頭

真光都未in, 收咗至諗啦!

binbin仔 發表於 12-11-29 13:57
真光都未in, 收咗至諗啦!
樓主講的應該係堅道真光, 已出offer.  樓主亦話兩間都已收o左.  

回返樓主, 我覺得真係取決於你鐘唔鐘意真光小學, 兩間學校都好好.  又可以想想相對來說你對德育品德重視D定對兩文三語語文能力重視D?  因為, 德育品德教育一定係真光做得較好, 兩文三語語境一定係Victoria 好.  

同埋, 維多利亞(寶翠園)分校要唔要俾$9000 deposit?  你又有冇等緊其他更心儀學校?

回覆:binbin仔 的帖子

樓主應該係講堅道真光,已出offer

For Victoria - why does people seem to say go for International School or IB schools?  The track record seems to show that they enter good local schools too.....

回覆:sarubuta 的帖子

要交9000 deposit !

引用:兩間都收咗阿囡。地點維記喺屋企樓下,而真

原帖由 Mickey10 於 12-11-29 發表
兩間都收咗阿囡。地點維記喺屋企樓下,而真光都唔遠,搭車十分鐘內到。阿囡性格好動開心。如果係你,你會點 ...
我都有維記同玫記am offer, 真光pm, 我一心諗住讀傳統学校,所以我揀真光!

回覆:wankapo 的帖子

我就寶血、真光am, 靈糧堂pm 同維記pm (揀兩文三語得pm)。寶翠行ib課程,口碑幾好,收得32位,所以放棄好可惜...真光一條龍,又可令我隻馬騮守紀律,坐定定;維記語文強,啱佢頗佳既語言天份,而活動教學又好似幾配合佢每事問、自信既性格。諗到頭都大!

真光亦是活動教學的

香港真光小學是英文的嗎?

回覆:chekchek 的帖子

好似係中文既。

咁真光中學是中中定英中?

回復 ME1227 的帖子

中學係英中

引用:我就寶血、真光am,+靈糧堂pm+同維記pm+(揀

原帖由 Mickey10 於 12-11-30 發表
我就寶血、真光am, 靈糧堂pm 同維記pm (揀兩文三語得pm)。寶翠行ib課程,口碑幾好,收得32位,所以放棄好可 ...
你就好啦,有真光am offer! 好羡慕!

wankapo 發表於 12-12-3 23:57
你就好啦,有真光am offer! 好羡慕!

若果MICKEY10唔要OFFER, 您叫佢講比你聽即刻同學校講可唔可以轉上午啦.

真光我都想轉上午, HEHE~

其實我同MICKEY10一樣, 也有真光PM, 維記PM OFFER, 再另有RHS和RC OFFER...
最後選擇應該係RHS VS 真光, 因為我PREFER 傳統教學, 所以維記唔揀, 另想要100%小學BACKUP, RHS和真光可以俾到我~

引用:我就寶血、真光am,+靈糧堂pm+同維記pm+(揀

原帖由 Mickey10 於 12-11-30 發表
我就寶血、真光am, 靈糧堂pm 同維記pm (揀兩文三語得pm)。寶翠行ib課程,口碑幾好,收得32位,所以放棄好可 ...
你考慮成點吖?

‹ 上一主題|下一主題