用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有一個或以上offer的,可否分享一下你覺得成功的要訣? ...
樓主: little_snow
go

有一個或以上offer的,可否分享一下你覺得成功的要訣? [複製鏈接]

回復 c4ceci 的帖子

* 家長表現.....都要....
但家長背景,學歷,工作,仲緊要過你表現.........講堅....
你填份入學申請表學校已經心數.......

totally agree!

有朋友係做小學副校, 好多學校都收佢個仔.....背景十分重要, 識人好過識字

Haha....
For those who has no background, some training plus a lot of luck!

喵媽 發表於 12-11-29 13:28
有D我覺得啱仔既, 就冇2nd in...
有D不是我心水或冇唸過既, 卻有2nd in...(報埋係因為怕冇學校收)
係咪我 ...

又唔好話自己唔了解個仔既。。。不如諗,你睇既同學校睇既有唔同效果?

喵媽  可能係小朋友在家同見人總有少少不同, 所以大家睇既野唔同?!!  發表於 12-11-29 15:40

引用:回復+c4ceci+的帖子 分享吓個portfolio,

原帖由 Jane1983 於 12-11-29 發表

分享吓個portfolio,都想偷吓師
封面,一大張全家福,下面三小張小朋友醒目相,p.1姓名,地址,電話,父母職業,學歷,小朋友N1,k1-K3的學校....p.2小朋友獎牌相加詳細寫下曾經取咩獎,p.3課外活動相加寫下參加過咩興趣班,課外活動....之後就幼稚園生活,家庭生活,社會生活(賣旗,老人院探訪),興趣(小朋友畫畫),家長的話(結尾吹水).....本嘢係sell正面健康家庭生活,hard sell嘢只有4至5頁...之後有沙灘相,行山露營相,望落去d色,排序好舒服,紙質係起碼100gm靚紙,我果本就唔好獻醜.......

HappiMom  嘩,多謝你既分享,好有參考價值呀!  發表於 12-11-29 23:13

* 兩文三語 - 都叫有, 不過唔叫好叻.
* 數學  - 識珠心算
* 自信 - 一般
* 外向敢言, 不害羞 - no
* 証書 - 冇
* 家長表現 - 冇見家長
* Portfolio - 冇

以上是我想到的, 你覺得佔比重多少?
當埸表現最緊要, 而且間間學校收生標準都唔同.  所以冇得講.

醒目開學勳章

gigi1020 發表於 12-11-29 13:37

有朋友係做小學副校, 好多學校都收佢個仔.....背景十分重要, 識人好過識字

我識一對夫婦, 男的係小學校長, 女的係中學副校長, 但佢地決定唔生小朋友,

可能教書教到好氣頂, 見到小朋友就怕

回覆:little_snow 的帖子

一命二運三風水講笑,最梗要做足功課,我兩公婆學歷不高、不是公務員、教師、大仔十二月尾超細B,一樣有兩個以上offer,不過背後努力誰知道!

考完幼稚院,就開始準備。

回覆:有一個或以上offer的,可否分享一下你覺得成功的要訣

有4個offer, 從無谷小朋友,無做靚靚portfolio, 因好多學校都唔收。衣著自然,無著斯文裙。總之一切自然用最佳狀態應付,當然運氣都緊要。

回覆:little_snow 的帖子

重有一樣要小心就係臨場心理質素。我個仔

引用:重有一樣要小心就係臨場心理質素。我個仔 +

原帖由 HelicopterDad 於 12-11-29 發表
重有一樣要小心就係臨場心理質素。我個仔
重有一樣要準備就係臨場心理質素。我個仔喺first in 陳守仁,在等緊時因為唔小心hi 到前面阿媽件衫,比到佢一個excuse.佢即刻牛咁眼咁長掘住我個仔,我個仔其實已經即刻道歉,佢都照用眼神嚇佢。我知佢目的係打擊一齊in 既其他小朋友,從而益自己個仔。我即刻帶個仔去廁所同洗洗佢塊面,將原本被轟到散散地既仔cheer up 番。出來就剛剛好排隊入去in. 真係乜人都有。感恩我個仔都有得2nd in. 我亦learn左要教佢知臨場有可能發生既事。

喵媽  那個阿媽咁架!  發表於 12-11-30 16:44
smfwong555  唔係有d 咁變態嘅家長呀 (用眼神嚇佢)  發表於 12-11-30 16:41

謝謝!聽落真係幾正!

回復 HelicopterDad 的帖子

係佢躁狂啫,吾係咁黑心卦!

考4間有2個offer,不是咩名校,睇你考咩級數小學啦!而且間間收生標準不同.
* 兩文三語...我囡只識好少
* 數學 ...無考
* 自信...呢個我覺得好重要
* 外向敢言, 不害羞...呢個也十分重要
* 証書...3間無收,1間收也是其中一個offer,只交了1張A4紙,裡面縮影了4張cert.
* 家長表現...4間都不用見
* Portfolio...無交過
我都好同意運氣同眼緣,不是考咩神級學校的話,不會考得好深,基本上個個小朋友也能做到,而且分別不大,所以話有自信,有禮貌,外向敢言好重要,另加合眼緣.

引用:回復+HelicopterDad+的帖子 係佢躁狂啫,

原帖由 Jane1983 於 12-11-29 發表
回復 HelicopterDad 的帖子

係佢躁狂啫,吾係咁黑心卦!
希望是我惗多左。不過教小朋友處理突發事件都是應該的。

回覆:有一個或以上offer的,可否分享一下你覺得成功的要訣?

阿仔係十月尾細仔。考左八間,現有2個offer,,4間有second in, 2個reject。所以我覺得同大細仔無關。
阿仔有join面試班、証書、考試,表面係無関,但其實個小朋友有能力參加多d野,係會train到佢去面試時冷靜、守規距、自信及有禮貌的。至於家庭背景,我個女和仔同一個家庭出產,為何一個唔得一個得呢?所以都係睇番小朋友。
去Interview,又要睇下當日狀態、邊個老師in,同組人表現,所以真係好難講,人生就是這樣。

三個offer,一個second in,冇乜特別,只係in前鼓勵佢。

醒目開學勳章 貢獻勳章

喵媽 發表於 12-11-29 13:28
有D我覺得啱仔既, 就冇2nd in...
有D不是我心水或冇唸過既, 卻有2nd in...(報埋係因為怕冇學校收)
係咪我 ...

我何尚唔係咁!
我相信係我了解間學校唔夠,又或者學校需要某種質素上,阿仔唔夠人好

喵媽    發表於 12-11-30 16:46
恐龍家

I can only say: connections, connections, connections!

有一個或以上offer的,可否分享一下你覺得成功的要訣?
* 兩文三語 (吾識普通話)
* 數學 ( 無咩點考)
* 自信>>> 一般
* 外向敢言, 不害羞>>>> 算係
* 証書>>>> 1張都無
* 家長表現>>>> 無IN 家長
* Portfolio >>> 無
普通幼稚園.... 5月出世...
考4間私小... 4間都有OFFER...
‹ 上一主題|下一主題