用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三次呈分試成績
樓主: Gloriasogashiwa
go

三次呈分試成績 [複製鏈接]

引用:我都咁諗,讀一間無咁深既學校取90分,同一

原帖由 wwyee 於 12-12-11 發表
我都咁諗,讀一間無咁深既學校取90分,同一間較深既學校70分,張成續表咪較淺果間咪好靚仔?
又聽咩野話計上 ...
有無人可以分享下?

mesmerising  所以有A T試定小學程度。  發表於 13-1-21 22:58

Gloriasogashiwa 發表於 12-11-28 14:46
請問是否三次呈分試成績都要好穩定, 不能有任何些微閃失?
首兩次呈分相對較重要,因為考直資和自行時用。
第三次只會大抽獎用,理論上不跌Banding(三次呈分的平均)便可。
但若考慮叩門,三次呈分,連校內的連他考試,都重要。

回覆:sherran 的帖子

你地仔女的師兄師姐考Pre S1 的成績,就係用來將呈分試的分作調整,以得出每個學生在全港的排名 Rank Order. 因為,每間學校的呈分試的卷不同,所以,要用前人的Pre S1 成績去調整。Pre S1 的試卷是全港都做同一份的。

回覆:三次呈分試成績

簡單d 講,如果師兄姊在Pre S1 考到全港第一,而你的小朋友在呈分試考到全級第一,你的小朋友就係全港排名Rank Order 第一。所以,Pre S1 成績對後人好重要。

回復 wingwing1205 的帖子

當然唔會啦!每一間小學都有唔到的ranking(今年是以2010及2012中一分班試的成績來計). 簡單地講A, B, C三間三級的小學, 大家都報上100分的成績, 但到教統局A小學可以100分, 但B小學會變成80分最後C小學變成60分, 所以有些話係全級第一的學生有時連面試的機會都沒有就是這個原因.(在全港學生排名次第由100分變成60分, 排到後排)

mmpo  比較有道理~  發表於 13-1-23 12:29

王國會長

引用:請問是否三次呈分試成績都要好穩定,+不能有

原帖由 Gloriasogashiwa 於 12-11-28 發表
請問是否三次呈分試成績都要好穩定, 不能有任何些微閃失?
自行的話,閃第三次都冇影響

至弊第三次呈分試時自己都未知自行結果,所以都係要認真對待。

我仔第一次呈分band 1 考79, 第二次呈分band 2頭 考92, 老師話2次加埋都係band 2 頭, 我問老師係咪2次加埋除2佢話係, 咁我自己計2次 (79+92=85.5) 加埋除2都仲係band 1尾, 90名內band 1, 佢又話咩有d 同分會無左名次之類, 我諗極都唔明點計, 有無人可以解答一下

jessc  不能這樣直接求平均。
ps: 上述名次是指小朋友呈分名次?抑或呈分試成績表上的名次?兩個名次可能不相同,尤其在有科目遜於其他同學的平均分。  發表於 13-1-23 11:55

A-mum2009, 我仔曾回來說(細路仔信唔過,聽聽算了。):我們笫一次呈分占30percent重要性,第二次60percent,第三次只占10percent.現在又好像能解釋你的case.

antia  唔怪得之我老師都話第三次的程分既banding 都係差唔多, 唔會分別好大, 除非是退步得很勁才會退banding, 一般都能維持現有的, 唔知係咪真?  發表於 13-1-23 13:27
...

回復 a_mum2009 的帖子

請看樓上。sorry,六年冇上EK,比較生手posting出錯
...

回復 longfung 的帖子

全級有17x人, 校長說2010年 Pre S1考得好, 而2012年有129人入band 1, 對小兒明年升中好有利。  

回覆:Gloriasogashiwa 的帖子

今年6年級好似冇ps1,會係TSA,作用係未一樣?

jessc  同時Websams機制除了按姓名外,其他中一分班機制都係靠PS1,除非中學行平均分班制,不然相信不少中學會照考PS1  發表於 13-1-23 11:25
jessc  今年不是沒有PS1, 只是PS1不用上呈分數,中學可自決是否考. 不過唔好PS1, 中學都要諗怎樣分班。  發表於 13-1-23 11:24
mesmerising  不同,tsa係全港性小學生水平評估,應不記校名的。  發表於 13-1-22 15:40

回覆:mesmerising 的帖子

如果係咁,我即時certified

回復 a_mum2009 的帖子

剛幫你問兒子,他肯定地說今天升學主任再一次告訴他們第三次呈分占20%,之前兩次是有分輕重的,不過他不記得比重了。
...

回覆:mesmerising 的帖子

但我問過老師係3次加埋除3

或者他是說重要性的比重吧!不要想太多了。我正在陪阿仔打籃球。等到悶。
...

mesmerising 發表於 13-1-22 20:20
或者他是說重要性的比重吧!不要想太多了。我正在陪阿仔打籃球。等到悶。 ...
若根據教育局升中光碟解說,三次呈分比重應是相同,3次成績合成統一派位時的最後BANDING

mesmerising  啊,原來如此。那不知20%是指什麼了。  發表於 13-1-22 23:06

回復 hongkeikei 的帖子

那要問番你學校老師了,因未聽過第3次呈分只佔20%的說法。

mesmerising  啊,原來如此。那不知20%是指什麼了。  發表於 5 分鐘前

--------------------------------------------

正如你所講,係重要性囉。因為頭兩次確實重要,直資學校會參考這一或兩次,自行又要參考這兩次,連教局的排序都係靠這兩次呈分試。

mesmerising  應該是這樣。goodnite  發表於 13-1-22 23:32
:verycold: :verycold: :verycold:

以我所知:
三次呈分試佔重相同,但各科卻佔重不同,中英數*9; 常*6; 視*3; 音*2.
中英數常以100為基數, 最多可四捨五入至小數後兩個位(視乎學校setting), 而計算成績方法都有好多種,這些是因校而異.(如中文寫聽說可能佔分很高, 甚至有學校計分模式引致五下一考試佔24%,期考佔76%(非語文科為2:3), 詳情暫此不提.
視/音呈分是準確至最接近的5分, 即小朋友報分82.49分, 實際呈分是80; 而小朋友考82.5分,實際呈分則為85分。表面相差0.01分,實際呈分相差5分,以視藝計三倍來算,即等如要中英數平均提升1.33分來彌補。
我在之前也在另文提過不要忽略視音的重要性。

另外有bk媽以為將兩次名次除以2就是呈分名次......錯! 以為將首兩次呈分分數計平均(除以2)就是呈分的平均分分數......也錯! 因為呈分是以標準分來呈分,而標準分是不會顯示於成績表上。最過份見過的例子是標準分名次和成績表名次相差17名, 皆因這學生視音皆強.
(不過這還未計PS1對學校之間分數差異帶來的影響)

以一個極端例子來說:
假設全校有20人,若全校所有學生中英數常視昔都是90分,惟獨梁同學各科皆高1分。那麼梁同學各科所得的標準分就是4.25分,而其他同學的標準分就是-0.22分,再加上底分後,梁同學比其他同學標準分可高1.2倍.
若全校有100人,梁同學的標準分就是9.9分,而其他同學的標準分就是-0.1分,再加上底分後,梁同學比其他同學標準分可高2.59倍.
當然這是誇張得很的case。

至於標準分是否可算,其實只要找回中五的數學書便能找到怎樣計,部份casio計算機也有這計算功能,但問題是你不會有全級所有同學的成績,故教育局安排學校能用websams系統自動計算,包括每次/兩次合併/三次合併的呈分名次,當到報中學時應能提供與家長。

KW  好詳細的分析,佩服!  發表於 13-1-23 17:10
hongkeikei  好詳細!!  發表於 13-1-23 13:52
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題