用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

近日Q&A [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

近日收到部分家長pm我問問題, 既然打左, 我又post出黎俾大家參考下(放心, 我唔會post個人資料的):
歡迎其他港同家長補充

以你所知多唔多學生需要外出補習? 其實呢個問題, 好難答: 1. 邊間學校學生無補習 2.點解有人唔補都100分有人補極都係咁 (我女數學屬於補極都係咁果種), 其實學校真係無俾壓力, P1有小組(捉D唔CATCHUP到既去上小組), P2開始有補底, P4開始數學分組教, 真係盡晒力去幫, 不過作為家長, 見到自己小朋友跟唔上總會心急LOR

每日大約有幾多時間上英文? 哎呀答唔出, 今晚望下個仔個TIMETABLE先,

係咪每日食完飯就上單元課? 係呀, 一學年3TERM, 每TERM有星期一至五, 所以一年就可試15樣野, 其實學校網頁都未齊, 例如我女上年就有書法單元, 留意我地有社區服務, 真係P1就開始有, 教佢地關心社會, 服務別人, 潛移默化, 小朋友真係識咩叫做一個好人, 上年OPEN DAY兩日, 個個忙到九彩又好熱鬧, 過後我女同我講我好開心, 我心唸咁好玩緊係開心啦, 點知佢再講, 我好開心因為我幫D公公婆婆賣晒D耆康麵籌到好多錢, 我聽到真係老懷安慰, 呢D咪就係生命教育LOR, 當一個踏入青少年期既仔/女會識咁唸, 仲有咩好擔心?

單元課係咪可以自選每日不同活動的? 單元無得自選架, ELA(延伸學習活動)至有, ELA分三種(唔記得邊樣係1邊樣係2,3): 一種係校隊/要選拔的, 一種係高年班FRI下午自選的(必須要一樣), 一種就係最普通既課外活動, 自由參加, 密麻麻又得, 一樣都唔揀又得

一般課後仲有無課外活動可參加? 就係上面講既ELA LOR! 通常FRI最多選擇, 亦有其他日子, 譬如我仔吹長笛就係TUE, 有D樂囂器班就SAT

學校有無規定學生一定要選一種樂器學? 無, 你可以完全唔學, 我地無咩一體一藝果D野, 我仔由細到大都無學過任何樂器, 今年P3身痕自己話要學長笛之嘛

ziyi  英文在閱讀堂會有分組,一些好似我囡囡在幼稚園是中文的,會有老師一對幾的專門照顧,等佢地可以跟上來的  發表於 12-12-3 12:55
ziyi  單元科有包括埋中英文的,所以,每個星期單元唔計中英文有3樣,一年包埋中英文約11樣左右
內容好豐富的  發表於 12-12-3 12:53
   7    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

鴨利洲校巴:

深灣軒/海怡4期巴士站/海怡星展對面/海怡13A座/海怡3座....
上: 0655/0700/0705/0706/0707...
落1550/1555/1555/1557/1557
車費:$1124

醒目開學勳章 王國長老

有關收細佬妹問題:
好難, 真係要搏, 今年我都識幾個SIBLING入唔到(早2年開始一直都有), 有D認卸, 讀第2間, 有D先讀再重考, 有D先讀再插
不過真係好難GUARANTEE, 我地發現唯一包入既方法, 係去學校教! 做ADMIN STAFF都唔包收, 係老師仔女至包收
真係要認真考慮......我都知好煩不過而家情況真係咁

醒目開學勳章 王國長老

教學語言:
YES, 普教中P1開始, 老師O係學校係唔會講廣東話, 小朋友都唔知佢地識的(當然事實一定識聽啦, 否則好難照顧小朋友)
英文堂係英文, 未必係NET, 但NET會輪住去第2班帶閱讀課或單元課 (英文除左常規堂仲有閱讀, 英文單元, 英語戲劇等)
係呀, 中數
一般科目BY DEFAULT係廣東話, 講個故仔你聽, 其中有個老師, 本身係北京人, 一直想教視藝但無空缺, 所以佢上任時係教中文, 當然校內一定都係用普通話啦; 幾年後, 視藝有空缺, 老師如願以嘗教視藝, 跟返規矩用廣東話, 某次家長會上, 家長反映, 既然一直互相都係用PTH溝通, 老師母語係PTH, 佢講得舒服小朋友又唔係唔明, 點解唔繼續用PTH教呢? 校方商量後認為可行, 所以而家呢位老師係用PTH教視藝的; 同樣道理, 我地有D單元老師, 如果咁岩唔係本地人, 一樣係以外語授課架(當然係高年班MAKE SURE佢地外語能力夠啦)

ziyi  今年囡囡的班主任轉了是英文科老師,全程就英文,個囡唔知我講佢什麼hahaha  發表於 12-12-3 12:59
ziyi  我的普通話是十年如一日,只會聽不會說,上年班主任打電話或學習報告日都好,我都會說我聽的明,所以永遠的對話就是各有各用廣東話跟普通話  發表於 12-12-3 12:58
ziyi  上次P1-P3的家長夜,黃校長說了,之前有7個NET是因為當時有政府額外津貼,而今年到了期,所以會少一個,都有6個,平均數是1個對4班,比一般比例高  發表於 12-12-3 12:50

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Thank you Charlotte mom, very useful info!!!

回覆:近日Q&A

多謝分享

醒目開學勳章 王國長老

英文課

根據我仔時間表 (今個學期):
mon 8:30-9:15 英文
tue 9:15-10:00 英文
wed 11:10-11:55 英文
thurs 12:00-12:45 英文 / 1:45-2:45英文單元
fri 11:00-11:45英文

很有用,thanks!

醒目開學勳章 王國長老

唔好客氣, 所以貨比三家, 知多D好!

1. 可唔可以分享下港同教學模式是如何活動教學?有沒有實質例子可講下,因為我地都係由傳統讀出來,真係唔太了解活動教學係點教法呢?
2. 為左一間傳統私小, 沒有back up中學, 但升中好理想既小學, 而放棄一條龍既港小, 值唔值呢?
3. 其實讀緊港小家長有什麼地方令你們覺得頭痛呢? 會唔會好難掌握到小朋友既程度同學左D咩呢?

醒目開學勳章 王國長老

ha8mo 發表於 12-11-29 11:35
面試時有個問題係問
「可能其他小學小二已經教左某個英文既tense,又或者讀晒乘數表,咁你地會唔會覺得個小 ...

點會介意! 學校怕家長介意好似教少左就真, 其實而家P2都背乘數表喇, 我仔P3都考TENSES了

醒目開學勳章 王國長老

happysusuki 發表於 12-11-29 11:53
1. 可唔可以分享下港同教學模式是如何活動教學?有沒有實質例子可講下,因為我地都係由傳統讀出來,真係唔太了 ...
POST舊野好了:
有關活動教學 (唔好成日都係得我一個講咁悶):
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2150704&extra=page%3D1

時光倒流初小/PN時:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2370975&extra=page%3D2

HKUGA VS高主教(有幾間成績比較):
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2501971&page=2&extra=#pid35569988

HKDSE優良率(咁你大概知道港同去到咩水位):
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

你問我, 放棄間跑餐飽然後上BAND ONE頭中學既小學, 值唔值, 我答你值呀, 人生除左跑數, 應該仲有好多野需要體驗(我自己咁睇), MEI埋眼就有間唔錯既中英中等住收, 抵丫

其實港同唔算難掌握學左咩WOR, 數學就好STANDARD的, 英文GRAMMAR方面亦緊貼坊間練習既需求, 不過會學D另類既野, 例如作詩呀, 中文就的確同本地唔多同, 好多內地教材, 閱讀理解都似國內STYLE, 唔似本地, 但我好滿意WOR

Charlotte_mom 發表於 12-11-29 12:22
POST舊野好了:
有關活動教學 (唔好成日都係得我一個講咁悶):
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=vi ...
Thank you!!另有幾個問題
1)曾聽說過港同老師turnover rate高,唔知宜家情況已改善了嗎?因為始終會影響學生和其他在校老師的心理。其實活動教學的工作量比較高,例如評估設計課程上,那是老師辭職的原因嗎?請問為何經常轉校長?是因校長有任期?知不知現在的黃校長任期多久呢?在校家長對此有什麼看法呢?

2)港同書院同其他中學,大家都要考DSE,想問書院在課程設計上與其他中學有什麼大分別呢?因為書院學費的確較貴,想知貴在什麼地方呢?而港小活動教學同傳統操慣操熟既學生比,在考DSE上會否輸蝕?

3)我見港小告示板上有張英皇書院表揚信,表揚港小有位學生升上英皇書院考獲全級第四名!我知道港小小五有考呈分試,學生可升中選其他津校,但要放棄港同書院學位,想知在升中自行階段是否都沒得嘗試?另外,我知其他小學會為小五六學生準備考中學面試,港小在這方面有支援嗎?港小一般小五六生英語程度ok嗎?因大部份直資中學是英語面試。

4)每間小學都有自己強弱項,港小強弱項在那裡呢?

唔好意思咁多問題,我想係小朋友入學前全面考慮清楚。。。

醒目開學勳章 王國長老

1)staff force已比之前穩定, 上一次加學費, 由1800加到2100, 學校都講明係為加老師人工, 同埋加多d職級令老師有進昇機會, 當然轉老師就一定有, 畢竟我地唔係幾十年老校, 老師無"長俸"呢個考慮因素, net不嬲都轉得犀利, 去到邊間學校都係, 港同so far有3個校長, 3年一個約, 第一個創校校長gloria chan, 完約後去左服務貧苦學生, 而家去左救恩; 第2個jessie yum完約後返左母校做校長, 第3個就係而家既黃校長, 放心, 岩岩續左約, 而家至第4年, 仲有2年, 家長有咩看法......港同咪又係港同lor

2)港同dse成績已經出左, 家長覺得ok唔ok, 可以自己衝量下; $3500, 唔算貴啦, 大把私校小學都唔止呢個價; 港同中學小學都好, 請老師都有要求的, 師生比例亦較高
港同小學annual report, 入面有staff統計資料, 37%有master degree: http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/ ... _Report_2011-12.pdf
書院prospectus p3亦有老師資料, 40%以上有master degree或phd:
http://www2.hkugac.edu.hk/img/p/data/pub_prospectus2011.pdf

3)港小有呈分的, 由於根據教育局規定, 學生要join政府派位, 就唔可以接受直資offer, 港中亦唔例外, 所以家長要決定放棄港中(&其他任何直資)學位, 至可以join派位, 第一輪同第2輪都可以join, 其實去到p5, 老師都會"哦"學生呈分喇, 要緊張喇, 如果想出去考既家長, 就會好好準備, 係我呢d懶姐! 我女今年升左中, 今年4,5個去左st paul's co ed, 另外有st paul boys, 女拔, 赤柱st stephen's等, 而區內某band one英中, 校長講明鐘意收港同學生, 你話英文夠唔夠用?

4)弱項...我自己發現啦, 當我個女要硬性大量raw data, 佢會好難頂, 例如學外語要記大量vocab, 老師話我女對於文型(grammar), 一點就明, 但記vocab就唔叻lor! 唔知其他家長有無補充呢

(黃校長, 放心, 岩岩續左約, 而家至第4年, 仲有2年 )
真係好喎,績左約,我好喜歡黃校長.

醒目開學勳章 王國長老

引用:(黃校長,+放心,+岩岩續左約,+而家至第4年,+

原帖由 aleelee 於 12-12-01 發表
(黃校長, 放心, 岩岩續左約, 而家至第4年, 仲有2年 )
真係好喎,績左約,我好喜歡黃校長. ...
我女小孩入學時就係任校長,佢係數個好好好好人既人,佢選擇吾續約,好多家長都吾捨得,轉校長我地都擔心架,吾知咩人渣fit。好彩黃校長都非常吾錯(呀,聽聞辦學團體係有d江湖地位,所以要搵senior staff係有d門路

ziyi  對啊,非常放心,書院的校長離職唔夠一個星期,就找了CKY的過檔  發表於 12-12-3 12:46

醒目開學勳章

回復 Charlotte_mom 的帖子

P1單元是一年3個term, 每星期足5天,但大約是10樣至12樣
因為每一個term都是2-3樣東西加主科的,中英都會有單元堂
‹ 上一主題|下一主題