用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀?
樓主: kangaroo88
go

大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀?   [複製鏈接]

回覆:大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀?

如果真係睇父母,噤interview就係一個煙幕。

引用:Quote:原帖由+ineedbb+於+12-11-29+發表其

原帖由 tam_bb 於 12-11-29 發表
其實,老公&我都算高學歷,但小朋友係10月細B。已知堅道真光唔收了。

...
十月B,同樣真光rejected。如果我係真光,我會睇地址揀學生,學校附近d交通唔方便,住得遠真係好難攪。

回復 kbi 的帖子

Interview is not counted?  

引用:如果真係睇父母,噤interview就係一個煙幕

原帖由 kbi 於 12-11-30 發表
如果真係睇父母,噤interview就係一個煙幕。
講真 interview 得幾分鐘,邊睇到小朋友嘅表現吖。如果唔係睇父母,張 form 又做乜要寫埋父母學歷?

interview應該會count.如果唔係咪浪費了有份幫手的老師,同學,職員同校工這幾星期的時間同心機。

其實我覺得interview一定會睇, 睇邊d特別出色, 同篩走特別差果d lor, 其他剩返果大部份人, 你話唔睇你家長學歷同職位, 我都唔信啦! 個個都差唔多, 唔睇呢d點揀呀?

回復 ohdearcarol 的帖子

Littlerachel 發表於 12-11-29 14:24
本來都幾有信心(80%),因為個女答啱晒所有問題,但見個個家長都話有group in,點解我冇嘅?我同亞女摺個 ...

響檯玩個陣我見有MISS企響度計分~ 不過好遲先過黎, 我地成檯都已經擺好哂七巧版佢先企響度, 佢一路觀察我地玩再響度寫寫寫LOR~~

回復 JC_mami 的帖子

亞仔interview時顏色同英文字係ok..但問幾條數目字淨係識答1條, 爸爸係ms校友, 真係唔知幫唔幫到, 大家期待12月8日

回覆:大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀

其實又唔好諗得太複雜,民生學生人數眾多,有好背景及家庭環境較好的一定有一群,但以我所知,我小朋友的同學當中,都有好多來自普通家庭(包括我),父母都是普通打工仔,亦有小朋友住公屋,但我們只有相同理念,就是配合學校教好自己小朋友,大家一起努力啦

我覺得我0%...老師一條問題都無問我...只問我個仔...問晒就完了....

回覆:大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀

我自覺家長問答個part答得麻麻

回復 bearwhat 的帖子

The teacher did not ask parents questions? Why?

bearwhat 發表於 12-11-30 17:27
我覺得我0%...老師一條問題都無問我...只問我個仔...問晒就完了....

之前都好似有唔少家長話無問問題喎, 有d都係話問d超簡單的, 可能個個老師做法唔同啫.

但我個老師就問我, 點睇而家既幼稚園教育. 講真要答呢條問題, 答15分鐘都答唔完啦. 可能我答得耐掛(around 3-4mins), 定佢唔buy呢? 都淨係問左呢條, 無問其他.

kangaroo88 發表於 12-11-30 23:14
回復 bearwhat 的帖子

The teacher did not ask parents questions? Why?
5知點解...可能用晒時間in我仔??應該都5會...其他小朋友都要又讀又問a~z...1-9...color...邊個同佢黎..咩名...

We will receive the result letter on 8/12 or MS will send the result letter on 8/12.
‹ 上一主題|下一主題