用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀?
樓主: kangaroo88
go

大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀?   [複製鏈接]

回復 lalawowo 的帖子

什麽家長較優勝?

回覆:大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀?

0%,and don't think it suits my small boy, given it's academic-centric preference as shown in interview.

引用:Which+interview+day?++What+time?

原帖由 kangaroo88 於 12-11-28 發表
Which interview day?  What time?
第一日,10:00,等左一小時,二樓

回復 kangaroo88 的帖子

我估高學歴+名校掛

照推理ms 自己已有中小學, 就算家長係名校畢業佢應該唔太睇重啩?!
咁剩返係睇家長o既咩, 大家可估下

我亞b 09年11月尾今年都報左

我覺得民生面試的題目比較淺,問家長的問題相對性多,因此,我覺得民生是比較着重父母的背景和教育理念是否適合學校!

smile_w99  Absolutely agree!  發表於 12-11-29 08:55
lalawowo  agree!  發表於 12-11-28 14:37

高學歷父母有能力培養子女, e.g. 如父母係degree holder, 仔女都起碼實會有degree or above; 又或者如父母係有overseas exposure, 仔女英文/pth一定唔會差得去邊....etc.

引用:我覺得民生面試的題目比較淺,問家長的問題

原帖由 ppgirl 於 12-11-28 發表
我覺得民生面試的題目比較淺,問家長的問題相對性多,因此,我覺得民生是比較着重父母的背景和教育理念是否 ...
我覺得民生面試題目幾全面,一個玩具字母/數字拼圖板,已經可以考哂英文字母、數目字、顏色、拼形狀。快靚正!我in過有D幼稚園,老師擺到成枱玩具⋯⋯

1% ,雖然我個囡A-Z同1-10唔係全部識晒,而自己又唔係答得咁好,但希望在人間丫嘛,可能老師覺得合眼緣所以收佢呢(發夢中),買六合彩都要覺得自己有機會中先會去買啦,喺咪?希望個個都有好消息啦!

最好係父母有錢、有時間、有學歷又有品。

lalawowo  bingo!  發表於 12-11-28 14:39

回覆:大家覺得被民生取錄的信心有幾大呀

50%。因為只係得(50%)同唔得(50%)的問題。

如果group in 係計分的話就冇咩信心, 因個女掛住玩枱面啲玩具唔肯擺幅7巧板入盒. 但individual的時候佢表現唔錯(自己覺得), color全部用中英文答晒, 字母都係, 數字就唔識兩個. 所以唔計group in的話都有小小信心.

anyone know when will the result release???

1/12 定8/12?

引用:anyone+know+when+will+the+result+release

原帖由 chung222 於 12-11-28 發表
anyone know when will the result release???
8/12

報英普班。如果就睇家長同小朋友當日in,就80%。因為第一part,仔仔先坐定定玩玩具,我折好個盒,阿仔穿䋲加放七巧板,快睇正;第二part,國語老師in,阿仔用普通話答晒老師D問題,我國語都好好,老師D問題自問都答得滿意。不過如果睇埋學歷就唔得了,爸爸中學,我大學。順其自然了,平常心。希望大家都一樣,加油。

一日未公佈一日都仲有機會~~ 希望之後收o左既家長講下自己個背景, 等大家都知道下個收生標準。

引用:回復+kangaroo88+的帖子 照推理ms+自己已

原帖由 shevachevy 於 12-11-28 發表

照推理ms 自己已有中小學, 就算家長係名校畢業佢應該唔太睇重啩?!
其實問題係淺,有train 過的小朋友一定答到,我相信民生睇家長的最高學歷,家長職業,問卷都睇重

‹ 上一主題|下一主題