用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎-請教各位
go

大抽獎-請教各位 [複製鏈接]

醒目開學勳章

有時聽家長講,讀某D幼稚園通常都會派去某間小學,其實不是抽的嗎? 太明白會有家長中途轉校為了小學舖路,如讀青衣商會,好多派去保良局小學等.... 各位JM可賜教嗎? 謝謝!
   0    0    0    0

回覆:fa01 的帖子

係冇可能,因為現行派位是隨機及跟你的統一表的號碼經電腦,所以冇可能經幼稚園可以直上,除非是私小。

CHIHIMNAM  correct!!!!!!  發表於 12-11-28 10:03

醒目開學勳章

因仲有個case是家長由救世軍轉讀保良局幼稚園話將來考到保良局小學機會大,是否指扣門?

fa01 發表於 12-11-28 10:22
因仲有個case是家長由救世軍轉讀保良局幼稚園話將來考到保良局小學機會大,是否指扣門?  ...

如果係FOR扣門就可能有DDDDDD機,但如果係為想增加派位抽中的機會我就覺得係未必啦,因為好似協和幼稚園咁,佢的畢業生都要參加派位而唔係一定入到協小架!!!!!!!!!

fa01  Thanks a lot!  發表於 12-11-28 10:37

fa01 發表於 12-11-28 10:22
因仲有個case是家長由救世軍轉讀保良局幼稚園話將來考到保良局小學機會大,是否指扣門?  ...
會否指保良局的直資小學如陸慶濤林文燦? 前者係講明讀保幼有分加的...

至於抽獎既小學應該冇關...

在叩門時有小小小小好印象。

醒目開學勳章 王國長老

係指叩門喇, 一係某小學校長同某幼稚園校長熟, 可以有JETSO, 又或者小學校長知道邊D幼稚園學生特別岩心水(讀得深呀, 自理力強呀, 主動呀, 語言能力好呀), 所以叩門時特別鐘意收

fa01  Thanks!  發表於 12-11-28 11:05

fa01 發表於 12-11-28 09:51
有時聽家長講,讀某D幼稚園通常都會派去某間小學,其實不是抽的嗎? 太明白會有家長中途轉校為了小學舖路, ...

早幾年都聽過這個說法,但我相信不是真確的,因為去到抽獎果部份,完全不會受小學影響,而係教育局去統籌,所以我相信只是傳聞。像一些家長所說,叩門時就另作別論,因為學校可以自己揀學生。
‹ 上一主題|下一主題