用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長沙湾崇真中學,你地有乜意見呀?
go

長沙湾崇真中學,你地有乜意見呀? [複製鏈接]

响網上見到D家長對哩間學校評語好壞參半,有D仲話鬧得好大件事,又上報紙又上电视,唔知係乜野事呢?知既大家講黎分享吓呀!更加想知哩間學校好唔好!
   0    0    0    0

上報紙上電視??
我囝讀緊F.1 , 校長好有 heart, 校風好好... 老師真係好關心學生可以話亦師亦友, 我囝成績都唔錯仲讀得好開心, 我作為家長就好滿意

回復 natsoscar 的帖子

你係講緊留班事件? 呢間學校最出名就係叫人留班, 其實就迫人退學!

喺親子王國都可以揾番D資料睇

基督教崇真中學是一間不錯的中學,我囡囡讀得非常很開心。鄭校長和老師們充滿愛心又熱誠,學校與家長也有緊密溝通,不單注重學術,也重視學生的品格和靈育。我覺得能在學校愛裡成長的孩子,必能發揮自己的潛能,成為明日的領袖!
據我知道學生升級是不難,只要中英數合格,又加上總平均分合格,就可以了。

Truelight 發表於 12-11-29 09:27
基督教崇真中學是一間不錯的中學,我囡囡讀得非常很開心。鄭校長和老師們充滿愛心又熱誠,學校與家長也有緊 ...

同意 Truelight 的說法

留意每級人數, 會了解多D, 高中也要科科合格(50 分), 也不是件容易事, 你看看中五、中六現在人數, 和當年入學時比較, 流失人數, 實在不少!
學校為了提高合格率, 為有犧牲學生, 其實現今教育制度, 未必一定要有亮麗的公開試成績, 才可升學。

校網顯示F.2-F.6都 Keep住4班, 今年F.1有6班因為行小班每班25人, 副校長同我講中英數三科平均分要55分以上升班, 剛UT完,班內好多同學都達標架...

以前每級有150人以上, 有5至6班, 每班30人以上,

sakura65  而家不同了。  發表於 12-11-29 17:48
‹ 上一主題|下一主題