用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教? ...
樓主: candytsy
go

父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教? [複製鏈接]

回覆:父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教

我想分享其實找對方法幫小孩讀書才是成續好的重點!
我小女今年小二,剛派成績,全班第一,全級第四. 但小一只是全班頭十,全級頭二十.
但我發覺早期小一我太着緊了,我又急又燥地希望她多做一点課外練習,反令她不開心,小一考試時更為不懂一個字而哭出來打亂了自己!現在小二我隨其個性,她會要求做一点課外練習但不多而且她要求我在她旁她全程只讀出練習問及答很小寫,不罵了,開心温習. 真無想到結果是那麼好!

大家努力吧!

jc2009  很好的分享...  發表於 12-12-19 17:34

引用:Quote:Yanamami+發表於+12-11-28+07:59+所

原帖由 candytsy 於 12-11-28 發表
我都聽過不少這個經驗的後果,但點樣先可以做到呢?真係天生性格的先可以?
...
Aim for long term.  My son just had his first exam in the primary life.  Support was given only upon request, most of the revision was done by himself, even I stay home all the time.  Results were out, I was satisfied but very likely it won't be in a very high rank.  Our first goal will be set in p4-p6 when we r going to prepare for the secondary selection

回覆:父母都由朝到晚返工,小朋友成績都很好的請分享及指教

申報我是Ftm!無上補習社,但自己跟佢d功課.

引用:申報我是Ftm!無上補習社,但自己跟佢d功課

原帖由 Phoebe0434 於 12-11-28 發表
申報我是Ftm!無上補習社,但自己跟佢d功課.
你女兒都好叻女!

我都係在職媽媽,每日仲要返去煮飯,時間真係好緊迫

有舊同事係好追求上位、工作為上的在職媽媽(吾係為錢養家),佢成日呻小朋友考吾到好學校。但吾好話check功課和溫書,佢一日同個仔相處的時間都無30分鐘。如果家長無投入,實在吾應該對小朋友要求咁多。

回復 Jane1983 的帖子

每個孩子都不同,要因材施教。當然可以做 FTM 是最好的,尤其是幼稚園階段,反而到了小學,家長的角色應變成輔助,可以在一旁加以提點,始終學習這條路還是漫長的,由小學,中學到大學,其實一切都要靠小朋友自己的意志力,勇於接受挑戰,勇於接受失敗或挫折,懂得跌倒後再爬起來,再接再厲的精神才是最重要。全職媽咪或在職媽咪都好,其實要好成績 (或者可以說可以真正發揮到小朋友的潛能),真要先好好了解自己孩子的習性,再加以培養,最重要是培養他們可以自己懂得學習,而不是因為被迫才學習,由小學開始做起,令他們明白到交齊功課、考好成績是為了他們自己,而非父母,讓他們明白要比較的不是別人,而是自己,今天的自己要勝過以前的自己。

minamina  同意  發表於 12-11-30 10:40

回覆:JJDBB 的帖子

多謝!我最高興系佢學懂唔識唔緊要,最重要系定,今次佢做得好好,有好幾題都是覆卷時慢慢想出來. 她還懂安慰同學,下次努力,我第一次取第一都不等於次次我第一. 大家努力!

回覆:mc 的帖子

十分認同!

本人大女P4, 我也是在職媽媽, 也要每星期上大陸工作, 每天朝7晚8才回家, 在P1-P3時我仍堅持回家每天查看功課, 但不太給予壓力, 只是當她做錯或不明白時, 我可以多些鼓勵她, 引導她查找, 不是説答案給她聽, 所以由P1全級排95名/全級115人, 每年有進步, 到P3時全級第27名。多鼓勵及支持她。

隣居小朋友, 上年全班考第三, 級名次唔知, 全級英文第一, 父母長時間工作, 學識唔高, 所以好少教佢, 但如佢成績低佢阿媽會緊張和駡, 放學就去課餘託管, 冇任何興趣班, 基本上佢係自動自覺的小朋友, 唔算聰明, 但留心上堂, 將勤補拙.

irenelwl  有個咁樣的小孩, 真係執到, 但我憐惜他  發表於 12-11-28 16:12

回覆:fionaso1009 的帖子

我都係在職,雖然每次也是全級十名內,在老師和別的家長眼中,我的小朋友是好學生,但背後的辛酸又有誰知? 每次考試默書都是前一日才溫習,一年班可以,到現在三年班開始行不通了。成績慢慢退步。
現在,放學回家看小說,到7:00        我回家了才開始做功課。我把圖書證也收了,沒很大作用,會叫同學代她借書!
我吹漲了,有苦自己知!
不要羡慕名次考得好的同學,其實同樣地也會很難教的,只是外人看不到!

我好明白在職父母的難處, 初初大女升小一時, 眼看個個d分數咁高, 個個九十幾, 自己個女得七八十分, 好傷心, 有時教到喊, 但唔係個個一開波就考得好, 最重要教好小朋友品德, 比多d空間小朋友, 唔好因成績問題, 攪到大家關係唔好.

引用:我都係在職,雖然每次也是全級十名內,在老

原帖由 小藍莓 於 12-11-28 發表
我都係在職,雖然每次也是全級十名內,在老師和別的家長眼中,我的小朋友是好學生,但背後的辛酸又有誰知? ...
但是我們应鼓勵孩子看書,不過也应把功課做好!看课外長是可以吸收各種知識的,長遠得益比做補充練習更好!

回覆:mc 的帖子

讚成

引用:我好明白在職父母的難處,+初初大女升小一時

原帖由 fionaso1009 於 12-11-28 發表
我好明白在職父母的難處, 初初大女升小一時, 眼看個個d分數咁高, 個個九十幾, 自己個女得七八十分, 好傷心, ...
我都係在職媽媽,阿女今年小一,有八十分我已經好開心了
我都想阿女自動自覺做功課同溫習

醒目開學勳章

我係FTM,不過2年級下學期開始已經沒理囡囡學業上的事,包括功課溫習
佢放學就自動波攪掂所有野,直到睡前親子一下就睡覺
現在5年級,一直保持全級頭4名,條件係上課一定要留心,如果留心吸收晒老師講書
已經唔需要再點溫習,只要考試前再睇一次,就事半功倍

smallfoothk  教法是?  發表於 12-11-29 10:32

FTM的功效不但在於功課上幫助,日常起居的照顧和性格的培養都占好大學習提升的動力,試問一日都冇幾句,小朋友發展又何來知,自覺性格何來培養?我只有善慕FTM,就以上分亨可以見到FTM的和在職媽的不同,但香港這地方手停口停,FTM談何容易?

回復 小木偶媽咪 的帖子

Im not FTM, but my job is quite flexible and easy to arrange time schedule.
Is it ok to share with us from your method, now my girl is P.1, I want her that will be more independent on studying, thanks a lot.

我係在職mami, 2個囡岩岩先p.1, 我覺得由細培養佢地學習興趣, 養成佢地自動自覺, 先係治標既方法. 要教佢地, 書係佢地讀既, 唔係父母讀...如果咩野都係家長跟, 咁~~究竟係邊個讀書呢? (可能我一次過要照顧2個同age既小朋友, 一早就已經諗定點先可以令自己輕鬆d)

如果上堂唔專心, 我諗補習作用不大...試問,如果一日上堂. 7,8小時都吸收唔到學校既野. only靠補習, 又會唔會有用呢?
‹ 上一主題|下一主題