用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 15分的機會是否零?
go

15分的機會是否零? [複製鏈接]

請賜教!

1    0    0    0

回覆:yuetpo 的帖子

Yes, 15=0    我識人今年20 分都抽唔中, 咁15分只能博大霧

同意,因我20分也抽不中

KA713 發表於 12-11-27 13:22
同意,因我20分也抽不中
你係 old boys ??

回復 gattermond 的帖子

Old就有25分唔使o甘愁啦

回覆:15分的機會是否零?

我想請教各位,除必收生外,在自行收生階段的乙類學額是根據(1)分數來排行而收生?(2)定還是將所有申請者都一起抽呢?如果是根據(1)來分配,那麼應該好多25分的人申請,而結果就會是這些全部餘下學額應該全都給了25分的人,所以應該無20分的人會抽到。但是在這爬了些文,好似是有20分抽到,這樣會吾會是這些餘額其實是根據(2)來分配呢?請多多指教!

Sure(1)
所以我都想知有幾多個20分抽到?

回復 DonaldTsang 的帖子

根據分數來排行而收生。

OLD BOY+宗教分有25分,過去呢幾年,未聞25分在第一輪入唔到。20分,就要抽,所以機會比較小

15分的機會是零

引用:回復+DonaldTsang+的帖子 根據分數來排行

原帖由 VWMW 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
Thank you. Totally understand. 咁即是好似另一個網友講係乙類的90個位中,應該絕大部分係25分,而派完後餘下的10+個位就比20分的人去抽了,所以20分會中的機會極微!

引用:Sure(1)所以我都想知有幾多個20分抽到?

原帖由 KA713 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
謝謝

DonaldTsang 發表於 12-11-27 23:49
Thank you. Totally understand. 咁即是好似另一個網友講係乙類的90個位中,應該絕大部分係25分,而派完後 ...
邊有九十個位比 25分,90個位中,54個位預比必收生,如果多過 54個合必收生資格就係統一嗰90個位度扣。計分就一定有 36個位(以學校小一人數20%計,喇小係180人,所以是36)
但今年必收生得40人,即可以射多 14個位比計分嗰邊。

回覆:DonaldTsang 的帖子

今年甲類收了40人必收生,所以乙類得50 個位。

回覆:VWMW 的帖子

今年甲類收了40人必收生,所以乙類得50 個位。

原來乙類都可以有o的多分數高過25分的!如父/母為該小學的校董+20分,但中學唔知算唔算同一校址?如果算的話又再多o的+20分。
唔知計分教局有冇監管/核對呢?

引用:Quote:DonaldTsang+發表於+12-11-27+23:49+

原帖由 gattermond 於 12-11-28 發表
邊有九十個位比 25分,90個位中,54個位預比必收生,如果多過 54個合必收生資格就係統一嗰90個位度扣。計分 ...
對的我計錯數,是50個位才對!

貢獻勳章

小學同書院隔咗條馬路,唔同地址,唔計數!

Last year only 7 @25 marks (not sure this year).
90 seats -40 seats -7 seats = 43 seats for 20 points (from ~ 700 applicants).
Unfortunately, no chance for those 15 points according to the potining system at this round. But still have chance for the next round - 90 seats ( does not count points).

‹ 上一主題|下一主題