用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 阿妹出年入讀基慧小一
go

阿妹出年入讀基慧小一 [複製鏈接]

究竟出年一班有幾多人?

0    0    0    0

現在係25人

醒目開學勳章 王國長老

正常 25 人一班, 但唔排除好似今年咁每班收多一人即 26 人一班.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

如果真係咁少人,都唔錯吖!

請問1年級有幾多班?

地址係在那裡? 在愉景新城附近?

多功課嗎?

回覆:gigi1020 的帖子

有四班,在荃威花園,由愉景新城坐巴士,幾分鐘就到。功課數量我認為剛好,但何為多?何為少呢?

醒目開學勳章 王國長老

gigi1020 發表於 12-11-30 09:06
請問1年級有幾多班?

地址係在那裡? 在愉景新城附近?
基本上中英數日日都有功課, 常識唔會日日有, 功課無錯就唔使改正, 咁改正你都可以當一樣功課.

當每日 6-8 樣, 但當中有幾樣係改正, 無錯唔使改, 減返晒實則係得 4-5 樣咁囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:有四班,在荃威花園,由愉景新城坐巴士,幾

原帖由 teresayc 於 12-11-30 發表
有四班,在荃威花園,由愉景新城坐巴士,幾分鐘就到。功課數量我認為剛好,但何為多?何為少呢?

...
功課數量,都算OK啦,我嗰囡做得超慢,大約用1至2個鐘先完成。但妳做功課時當溫埋書,默書同評估時溫起上黎就快上手啲囉。(試過溫默書,睇1次要佢即刻連默兩課,都係錯好少字(雖然小一啲字比較淺。同埋我諗老師平時上堂,應該OK架,我見學校要求話讀默,一同佢哋溫書就個個變晒背默,唔駛讀自動波,只要話俾佢哋知邊課同睇多一次。)

醒目開學勳章 王國長老

eric1029 發表於 12-12-3 08:34
功課數量,都算OK啦,我嗰囡做得超慢,大約用1至2個鐘先完成。但妳做功課時當溫埋書,默書同評估時溫起上黎就快上手啲囉。(試過溫默書,睇1次要佢即刻連默兩課,都係錯好少字(雖然小一啲字比較淺。同埋我諗老師平時上堂,應該OK架,我見學校要求話讀默,一同佢哋溫書就個個變晒背默,唔駛讀自動波,只要話俾佢哋知邊課同睇多一次。
永遠係我有我讀, 佢有佢默, 永遠唔同步, 有時佢默完我都未讀完架

miriam 發表於 12-12-3 12:22
永遠係我有我讀, 佢有佢默, 永遠唔同步, 有時佢默完我都未讀完架
同感

回覆:eric1029 的帖子

回覆:阿妹出年入讀基慧小一

Hello,我個囝今年9月都係讀基慧小一!

回覆:yclau 的帖子

歡迎你。

回覆:idj 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

yclau 發表於 13-1-14 13:59
Hello,我個囝今年9月都係讀基慧小一!
歡迎

引用:Quote:yclau+發表於+13-1-14+13:59+Hello,

原帖由 miriam 於 13-01-14 發表
歡迎

回覆:yclau 的帖子

有冇上小一預備班?

回覆:teresayc 的帖子

有上小一體驗課程

我個女今年k2出年要揀小學我想揀d吾好迫得太緊既學校, 見你地話功課吾係多好似幾好甘。我想問基慧有無精英班? 小朋友有無壓力? 讀得開心嗎? 係吾係每星期都要默書?

回覆:yc_bb 的帖子

應該大約兩星期默一次,我阿女自己温,我真係有D矇查查

‹ 上一主題|下一主題