用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母小學 vs 德雅小學
樓主: Jen123
go

聖母小學 vs 德雅小學 [複製鏈接]

sophie_mama 發表於 12-11-27 18:09
請問兩間都不是普教中嗎?
德雅不是!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

how come tak nga primary has no open day gei?

emilyfung 發表於 12-11-27 19:29
恕我無知,想問從甚麼地方可得知一個5歲的小朋友是否谷得呢?
3歲就難d,但5歲就多少有d特徵:

-專注力強:幼椎園時做功課可以一氣呵成。
-自律性強:肯做完功課先玩。
-自制力強:咳唔准飲汽水,就算見人飲佢都忍到。
-有毅力:不輕易放棄。例如玩puzzle唔會一揾唔到就叫阿媽。
-聽教聽話:起碼唔係〝leu〞地型。
最後,亦係最重要:肯攞起本書之餘、亦唔抗拒抄寫。

請問聖母和德雅都係中文小學???英文程度如何?

回復 Parisienne 的帖子

Thank you!!

virgokaren 發表於 12-11-27 22:53
德雅不是!
查證了聖母都不是普教中

回覆:聖母小學 vs 德雅小學

我個人都幾鍾意德雅,因為感覺老師有愛心,學生品行好,成績也不錯,幸運地我的女兒都有offer. 但我考慮德雅的功課會唔會太多(我知現在大部分的學校功課多,我想揀一間比較少而已),而且學校的課外活動好似相對少,有沒有家長知道呢?

其實我考慮德雅定林文燦,家長對林文燦的意見很正面,但始終學校歷史短,唔知中學派位情況,所以仍在猶豫中。

回覆:littlehk 的帖子

上次interview 林文燦時,在我填問卷時,見d老師堆埋一起傾談及哈哈笑,感覺不太尊重,可能d老師年青有為不太識乜環境應該尊重塲合,由他們教我小朋友,我不想再者,此校同顏寶玲中學已沒有聯系,我選了德雅

回覆:maniris 的帖子

原本我去了林文燦交表,樓下左手面有間職員室,有個女人食月餅中,我問邊到交form,佢好不客氣帶點惡死地話,「成班紙貼咗係度上樓上呀!你咁都睇唔到!」
到我上了二樓,預備交form時,排我前面的三個也是阿差,收表的也是阿差,再望望下面的操場,就在此刻腦入面閃了一個強烈訉息,這間不是我要的學校!

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

最終我未有交表比林文燦,急急腳離開了!

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

其實我交表時,是一位後生女收我的表格的,她全程黑口黑面不在說,而在過程中有個亞差老師問她問題,她不太禮貌地回答,我不知她是否有歧視,我相信如果廣東話老師她不會噤無禮貌!

回復 puibb 的帖子

你從咩渠道可以睇到書單嘅?學校的Web site嗎?

Parisienne 發表於 12-11-28 03:52
3歲就難d,但5歲就多少有d特徵:

-專注力強:幼椎園時做功課可以一氣呵成。
死火,如果完全冇以上特徵,係咪吾適合?
我地希望近朱者赤,潛移默化,有可能嗎?

五歲的她中意出主意,同大人玩。人是頗聰明,但未發揮在學習上。
有點擔心!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 12-11-28 12:52
死火,如果完全冇以上特徵,係咪吾適合?
我地希望近朱者赤,潛移默化,有可能嗎?
唔駛膽心。有以上特質的,雖然條路好行d,將來做個專業人仕也不難。
但世上好多頂尖人物都未必有齊以上特質。佢地正正係主意多多、有領導才能、不甘聽命、有獨立思維、敢於Say No⋯的反傳統性格。

問題係:
我地懂得欣賞嗎?
香港有空間讓他們發展嗎?

前者會是個出色的executive,但後者更有潛質做個出色leader!  

可惜香港整體教育都主力培育前者居多,亦埋沒了不少獨特孩子,將他們硬生生塑造成一式一樣的乖乖。
為什麼呢?聽話囉!容易control嘛!好多學校都鍾意的。

你有個聰明又多多主意的女兒,其實,是一種福氣。

回覆:Parisienne 的帖子

聖母 vs 德雅,有一樣從無留意,好想提出。

回覆:Jen123 的帖子

是什麼呢?

Jen123 發表於 12-11-28 20:10
聖母 vs 德雅,有一樣從無留意,好想提出。

我都想知啊!

回覆:emilyfung 的帖子

升中問題,聖母同區只有德望,國際音小2 間私小,2 間都分別有一條龍和直屬中學,德雅身處深水埗區,分別有啟基,禮賢,嶺南小學,聖方濟各英文小學,崇真 5 間同類小學,5 間都無直屬中學,因此,中學想報上智,聖母玫瑰均競爭十分十分大,德雅從任何方面都不比這 5 間小學處於優勢,甚至可能是劣勢,相反,黃大仙區的聖母,除了同區最強的德望,應該沒有其他同類對手,德望有自己中學,因此,聖母的小女孩要考入保一,協和,何蔭棠,德愛等 Band 1 中學,相對沒有太多對手,以我對東九龍的認識,不會有太多高手去考黃大仙的中學,因此,總結實際情況,聖母小學的學生,維持正常水準已經是聖母書院,Band 1 學生,考保一,協和,只會更好,雖然德雅表示很多升上英中,但是似乎同區實在很多同級對手,我估計要在嚴重老化的黃大仙考上英中,也是比複雜多樣的深水埗考上英中容易。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+天瑜+於+12-11-28+21:41+編輯+

原帖由 天瑜 於 12-11-28 發表

我只比較禮賢、聖方濟各及崇真三間私小。
有道理!

‹ 上一主題|下一主題