用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母小學 vs 德雅小學
go

聖母小學 vs 德雅小學 [複製鏈接]

兩間小學,想了又想,似乎沒有分別;
唯小朋友只得一個,始終要作決定,
嘗試比較兩者,思維衝擊一吓,
希望各人指教。
1:校園設施
       聖母小學與聖母書院相連,有兩個
       正式的籃球場,禮堂身處地牢,
       校園環境整潔。校長修女表示學生
       坐在地上也不會不整潔。
       德雅小學校園比較細小,禮堂似乎
       沒有空調,只有一個細小操場,並不
       標準,校園似乎有些陣舊。
2:學校附近環境
       聖母小學身處黃大仙區,應該是不折
       不扣的老人區,學校對面就是聖母醫院
       ,附近環境相當一般,唯不是身處大
        馬路,附近短期亦無任何工程。
       德雅小學身處達之路,附近名屋林立
        ,空氣十分清新,加上附近就是
         又一城,環境相當理想。
3:宗教
      兩者均是天主教小學,應該無乜分別
4:性別
     聖母小學和中學都是女校,學習更能
      專注。
      德雅小學每班均有少量男生,中學是
     女校,因此分別不大。
5:學術
     聖母小學身處黃大仙區,有5,6間英中
     選擇,亦有直屬聖母書院,唯擔心聖母
     書院近年來在黃大仙似乎已非一線。
     德雅小學身處深水涉網,一開始的時候
      ,見學校位置,還以為是九龍塘網,
     如果真是,報考人數一定更多。德雅亦
     有直屬中學,亦有例如上智其他更好的
     選擇,不過,似乎黃大仙的張永慶確實
     相當強勁。
6:交通
     聖母小學好似開始沒有校車,要用保母
     車,有些擔心。
     德雅小學應該有校車,無問題。
7:校風
     聖母小學,如果不是在黃大仙或東九龍
     居住或工作,根本未聽過有這間小學,
      不過,同事都異囗同聲話聖母在黃大仙
     是有名的。
     德雅小學身處又一城附近,應該較為人
     熟識。
8:其它因素
    聖母小學給我的印象十分之好,尤其是
     交留位費,小學生告知校務處位置,
     天真,活潑,有禮,校務處職員亦願意
    解答查詢,這些小節反應學校質素。
     德雅小學給我印象,記得交報名表時候
    ,剛好見到一班小朋友上體育課,真正
    小班教學,小朋友表現十分愉快,唯
    校務處實在太細,職員較少,擔心兼顧
     軟多。
9:總結:做了少少分析,仍然未有決定,
     感覺,聖母小學做了準備,覺得一定
     考入,最後如願,唯學校用了兩輪收生
      ,用意難明。德雅小學,是在同禮賢
     之間選擇報考,原意用作保險,因此
     應考心情十分輕鬆,近乎遊戲,居然
     成功,反而才認真思考,唯應考當日
     見有很多相信內地家長,這樣確實有
     些芥蒂,因為我完全不懂講普通話,
      擔心難於溝通,相處 6 年,不是太短
      吧!因此,直到此刻,仍然無法決定,
     希望高人指點!

6    0    0    2

聖母有校車的!!

Jen123 發表於 12-11-26 19:24
兩間小學,想了又想,似乎沒有分別;
唯小朋友只得一個,始終要作決定,
嘗試比較兩者,思維衝擊一吓,
睇完你的分析,覺得你中意聖母多d,,揀聖母吧!
我地冇考聖母,冇得比較。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:聖母小學 vs 德雅小學

我都想緊如果揀聖母,就算搬,都真係唔知搬去邊。至於校車,究竟那點有?

如果揀德雅,我覺得入得去的大陸人,也是有錢人,不需太擔心。

我都覺得你喜歡聖母,選吧!

回覆:Jen123 的帖子

既然兩間都不相伯仲,有沒有問囡囡鍾意哪間?

回覆:QMUMSAM 的帖子

她選擇聖母,12 月 1 日德雅中學開放日參觀之後,應該會有決定。

揀聖母吧,校風好好。小朋友有禮貌。仲係天主教。

回覆:聖母小學 vs 德雅小學

其實你已揀了聖母了,唔好唸咁多啦,小朋友喜歡邊間呀?

回覆:Jen123 的帖子

乜你認為d大陸人只會去德雅咩!間間都有!不論是dgs,sfa都有,去聖母時,可能只是你遇不到吧!陳守仁今年有5900份報名表,其中約2500是內地人!我女去禮賢in時,前面那對母子用廣東話,傾傾吓,子突然轉用極流利普通話 ,我相8成是內地人

回復 Jen123 的帖子

其實妳主要考慮的是不是交通問題?
我剛剛問了學校, 教職員說是有保母車
的 (不是校巴, 因為只有28座) , 有6條線 (包括油塘),
詳可5:00後聯絡校巴公司, 資料如下:

Tel.: 9231 1415  (莊姑娘)

如果有車返學問題就不大,
我就擔心放學後有沒有課外活動,
如果想參加, 校巴又怎樣安排?

請問有沒有聖母的家長可以分享一下?
又或是有沒有知情人士可以談一談?

Thanks!

回復 Jen123 的帖子

2間都好近似, 就不如尊重女兒的決定。
始終書是小朋友去讀的, 最緊要佢讀得開心
再看埋你那9大點的分析, 聖母似乎比較好一點
例如校舍內部設施比德雅優勝一點, 這些都是小朋友每天上學時會用到的
反而校外的環境不用作太大考慮因素。
當然再了解一下接送問題!

本人非常欣賞你在選擇學校當中, 先自行作深入分析
足以証明你做足功課
有些家長就咁簡單開個post, 2間學校叫人俾意見, 咩都唔提, 叫人點幫?
俾個no. 1 mama獎你
相信你小朋友去到邊度, 都可以讀得好好, 因為有你!

sslailai    發表於 12-11-30 09:34
comemon999    發表於 12-11-27 17:43

回覆:tung0409 的帖子

今個星期六,德雅中學開放日,或許睇完會有決定。

引用:今個星期六,德雅中學開放日,或許睇完會有

原帖由 Jen123 於 12-11-27 發表
知唔知open day 幾點開始?係德中個web揾唔到,唔該哂

回覆:sissysze 的帖子

1300 to 1700

請問兩間都不是普教中嗎?

Jen123 發表於 12-11-27 15:56
睇完上來分享下。
我就暫定讀德雅了,對我來說德雅地點好D。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

好!

回覆:virgokaren 的帖子

德雅叻個批入聖母玫瑰,個名響d 好受同區band 1 頭holy trinity 中學歡迎;讀既英文高一級,我睇過書單P6 英文書已係F1 用既;如囡囡谷得可選德雅

做人至緊要開開心心 :-D

引用:1300+to+1700 +

原帖由 Jen123 於 12-11-27 發表
1300 to 1700
thx

回覆:puibb 的帖子

恕我無知,想問從甚麼地方可得知一個5歲的小朋友是否谷得呢?

‹ 上一主題|下一主題