用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted~
樓主: marcoli8
go

Deleted~ [複製鏈接]

回復 iloveorange 的帖子

都係個句, 你可以選擇信朋友。

今年真係好少人20分入到名校。直資仲難!

醒目開學勳章

今年個 d 是金豬年BB?

回覆:有無20分抽中Maryknoll??

其實都不用斷言有0R冇25分入唔到,定20分冇可能入!可能真有其事,但已經不是我們能控制範圍以內,沒有20分上來報喜的同時,也沒有25分上來報憂,20分可能都入到,不過郤應該一年比一年難!

根本30分,25分,20分,15分入都唔係問題, 係唔係朋友都會恭喜一聲, 只是唔好騙人。
唔排除有人計錯分, 但就一定有人明知25分都話20分!
自己去交表, 點會唔知自己幾分?

回覆:momochiu 的帖子

認同!冇須要講大話,可能有不為人知的苦衷!

老實講, 睇完您地拗一論都唔知20分有無機抽到名校, 我唔明點解呢d要係秘密, 教署不能公佈嗎?

回覆:yslgirl 的帖子

20分有機,不過越來越少機!冇人會guarantee 你!

yslgirl 發表於 12-11-27 22:54
老實講, 睇完您地拗一論都唔知20分有無機抽到名校, 我唔明點解呢d要係秘密, 教署不能公佈嗎? ...

無錯,教育局有好多不能說的秘密,莫講是有得抽的分數唔講,升中時,你子女的banding你唔知,唔知點揀校好,揀咗la,學校自行收咗又唔知,係都要玩到六月,死未!

我呢d幼稚園生媽媽真係見識少, 不過睇黎我堅持考一條龍幼稚園係無錯, 真係唔夠佢鬥.......我本來想囡囡攞住20分住中西區都好大機會入到好學校, 但三年後唔知咩野世界......

yslgirl 發表於 12-11-28 00:01
我呢d幼稚園生媽媽真係見識少, 不過睇黎我堅持考一條龍幼稚園係無錯, 真係唔夠佢鬥.......我本來想囡囡攞住 ...
一條龍幼稚園都唔係必上附屬小學

回覆:有無20分抽中Maryknoll??

德望就是一個好例子

lypoon 發表於 12-11-28 11:54
一條龍幼稚園都唔係必上附屬小學
我心頭唔係好高, 我間係真幼, 100%上小學的.  但真的德望, 聖心, ST PAUL上返自家小學都咁有問題咩?

yslgirl 發表於 12-11-28 16:14
我心頭唔係好高, 我間係真幼, 100%上小學的.  但真的德望, 聖心, ST PAUL上返自家小學都咁有問題咩?
...
有個post講德望唔係100%上晒

lypoon 發表於 12-11-28 16:30
有個post講德望唔係100%上晒

我知唔係100%, 但我一路都估只要家長不是麻麻煩煩的類型, 而小朋友又唔係太far behind standard, 都應該收返.  (我一直都係咁諗架.......唔通只收考頭果80%......)

回覆:yslgirl 的帖子

我都以為係!我小朋友係崇真讀,科科top graded , 又係家長義工,愛校小朋友吾係出眾但都乖乖ge, 竟然吾收 好彩之後有好多私校收左,嚇餐死!今年崇小連已經有家姐阿哥係度讀緊既崇幼生都吾收,真奇怪

做人至緊要開開心心 :-D

引用:我呢d幼稚園生媽媽真係見識少,+不過睇黎我

原帖由 yslgirl 於 12-11-28 發表
我呢d幼稚園生媽媽真係見識少, 不過睇黎我堅持考一條龍幼稚園係無錯, 真係唔夠佢鬥.......我本來想囡囡攞住 ...
U hv made the right choice ! 我三年前放棄龍校讀崇真ga ! 以前崇小係人都收,我心頭吾高唸住如無意外直上至中學!你20 分前2 年st frances, st paul's catholic, 聖心第一輪直入,遲d st paul's catholic 搬離net 12, 得返MPS 同st frances , 再加上出生率再高,20 分都吾洗店唸!net 11 聖心今年好多20 分都bye bye! You a smart !

做人至緊要開開心心 :-D

o下祟真小學唔係收晒祟幼d學生架咩?  我聽talk好似係咁講...我個女考到真光幼稚園, 佢講明是100%上真光小學的.  若果有幸德望, 聖心, st.paul收, 佢地唔保證100%上, 我仲讀唔讀, 定穩穩陣陣揀真幼?

20分中西區女仔都搵唔到好學校, 咁真係好驚呀...

My daughter got in MCS. We have 20 points.
First born and catholic.

MC1128  恭喜  發表於 12-12-2 21:14

We live in HK island.

smallfoothk  路過者,點解棄近取遠?hk island有很多好小學?  發表於 12-12-2 21:39
‹ 上一主題|下一主題