用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生是否應給智能手機?
go

中一生是否應給智能手機? [複製鏈接]

小兒學校不批准在校使用電話, 其實小兒亦無要求用智能手機, 只是個人認為智能手機有好多學習的app及字典可供學習。而小兒班中八成以上的同學亦有自己的智能手機.......... 我是否也應買一部給他....... 我知他亦是想要, 但不敢開聲要求.....?
   1    0    0    0

唔會 我唔想到佢日日玩手機個時 我要罵人 全因自己買手機比佢 情況好像是比個馅井佢噜

一子錯,痛恨錯難返

三思三思.......身邊太多後悔既經歷

明白了, 多謝你們經驗。

我個仔都有相同要求,佢話大部份同學有,佢無好唔方便。 我同佢講其實智能手机最方便咪上facebook同whatsapp, 但係學生點解重有咁多時間做昵d,其實我都明係大趨勢,但係最主要係我認為佢自制能力未夠,恐防佢沈迷不能自拔,好彩佢都知自己弱點未再要求,不過我諗可能只可拖到F2下學期……但係真係拖得就拖,因為智能手机真係太方便,至於你講d用處,可能到佢手就望都唔望

一用咗智能手機, 好難叫佢轉返用普通手電.  建議觀察下佢的自律性, 並等遲些佢部手機壞咗或真的有需要才買智能手機.  其實智能手機已不是單手機的功能, 是集電話/娛樂/電腦/相機多功能於一身, 我覺得初中學生只需打出打入報平安/聯絡, 其他功能根本不需要.  

唔比佢用智能手機,怕佢一路玩一路行,怕有意外!但送平板電腦給他,在家做功課放便查資料,function 同智能手機一樣好方便!返學用電話、在家用平板,有時出街都帶埋都ok!

買了好後悔, 現在收回不准用, 有事先比佢用一陣

王國會長

小小bb 發表於 12-11-26 17:00
小兒學校不批准在校使用電話, 其實小兒亦無要求用智能手機, 只是個人認為智能手機有好多學習的app及字典可 ...

視乎佢自制能力, 佢平日有冇用電腦或平板, 會唔會用好長時間或好沈迷? 會的話就一定唔好比

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

真是因人而異,只可根據自己孩子性格去決定。

真係要事前講清楚,犯規就没收,無得怨。

baoying  我都沒收過,佢直頭唔帶手機,我重驚,成日穩佢唔倒  發表於 13-1-10 13:26

因人而異, 好講自律, 就算高中先比佢, 一樣可以好沉迷.

本人覺得, 要看他身邊平時在一起玩的同學是不是用智能手機, 如果都在用, 這樣好難唔買比佢, 你自己想一想, 中午食飯個個同學取手機出來打遊戲, 上FaceBook...., 自己冇會和他們小了很多話題, 慢慢地溝通會越來越小. 我可以講什麼自制能力, 廢話, 相信大家都見都成街大人都一邊行路一邊用手機, 大人都做不到, 你要一個初中生的自制力強過大人, 不是沒有, 只是小之有小. 另外, 就算同佢約法三章都沒有用, 你地都知道現在中學很多Project要一班人做, 用WhatsApp send file多方便. 難道他同你講因為做功課, 同學要用WhatsApp send 個 file 比佢你唔佢用? 你唔可能24小時睇佢有冇用?

好矛盾,問佢點解成日都唔出聲,與同學無共同話題,好似獨家村
結果比佢用左就一發不收拾

我決定不買了, 小兒亦無要求, 都是不要煩惱自尋

Yanamami   Right decision.  發表於 13-1-15 09:59

回覆:小小bb 的帖子

真是好個人,我仔小六已有智能電話,只是閒時用來上facebook,看片,聽歌,玩小游戲,查字典,搜尋資訊,whatsapp只跟家人及補習老師,在家都沒有沉迷,因已被電腦取代

發明嘅人係害小朋友,幫助成人。

所以選學校一樣,要比學費同貴學費千奇唔好讀,費事同學有佢無!

太多學生有了, 其實好難避免
‹ 上一主題|下一主題