用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯中學
go

聖類斯中學 [複製鏈接]

請就校風, 學術, 及校外活動成績給評語, 自行跨區機會大嗎?
   1    0    0    0

校風 : 唔錯, 因我仔剛今年小六畢業, 雖然無升SL中學, 但有時會見到中學生, 感覺係有禮貌, 主動, 學校比好大自由學生, 要佢地培養自律
學術 : 英中 BAND 1C,
自行跨區 : 佢一定揀D突山D既學生, 例如成績/體育有好既表現, 不過佢係全英文面試, 呢方面要準備充足

我住西區都很多年,見聖類斯中學的學生都好有禮貌,應該校風唔錯,

都知道學校主張自由但自律,要看看小朋友的性格是否適合....
spw

Chanpp921 發表於 12-11-27 09:05
校風 : 唔錯, 因我仔剛今年小六畢業, 雖然無升SL中學, 但有時會見到中學生, 感覺係有禮貌, 主動, 學校比好 ...

謝謝意見!  最後您的兒子選了那間中學?  介唔介意點解唔選SL中學?

學術成績是否退步中?

回 : yuekinwai, 他派了KC

回復 Chanpp921 的帖子

叻仔! 請問有幾多個去咗KC呀?係唔係要考到頭幾名先成功呀!

回復 Chanpp921 的帖子

你仔好叻仔呀!!
請問讀ST. LOU 家長需不需要額外教高小朋友半級至一級比較好呢? 因為學校課程沒有教高半級至一級, 相對比起一些較谷的學校是會不會程度不夠深呢?

回復 海豚仔 的帖子

Are u talking about english or chinese? i know primary school maths is taught in above average level.

回復 Inspectorshk 的帖子

係呀, 都想知中, 英文程度呀!! 唔該晒!

我有去聽講座今年result 幾好..有7x學生有香港各 大學 offer....
仲有三個讀LAW
個日乒乓球隊教練係OLD BOY...FREE幫學校手
小學TABLE TENNIS COACH 姓陳..甲組球員..
因我大囝打乒乓波所以知小小

個日同個中學生傾計知..返8:10,放3:30
有hockey,hand ball,中西樂團,歷奇 other  than其他ball game.
IT ROOM電腦就舊D.有ipad for interacting
Library冇入去...有四個Lab...
有football court and basket ball court...
D人都乖仔..
個亞sir話有精英班...英文水平好重要..
參觀完後很希望入到

回復 Inspectorshk 的帖子

今年有3個派去KC, 兩班頭3名共6人, 1個去QC, 我仔去KC, 其餘去晒直資, 跟住就考第7,8派到啦

好好啊....那我很開心...細仔入到
但ST PAUL BOY好定ST LOUIS好
我見有ST LOUIS仔去..ST PAUL BOY,LS.

回復 matthew_mama 的帖子

Hi matthes mama,
請問7x入U,是7x嗎? 如是中六+中七合共2年計,%唔算太好。

Sorry! matthew_mama, 打錯你個名。

回復 MUMMYSIK 的帖子

我不太肯定是否dse only
因中途出左去..
但其他家長話U 率 ok
我估應只計DSE

回復 ha8mo 的帖子

不是不能說, 原因好簡單, 因我仔考第一, 所以揀band 1a 的中學,

海豚仔    發表於 12-11-28 15:02
abcd0001  有趣有趣... 令人欣喜的答案    發表於 12-11-28 14:34

Refer to St Louis report 10/11
http://www.stlouis.edu.hk/plans/reports.php

rough estimation
in 2011, 63 AL students, only 46 get into local U ie 73% ( screened after HKCEE) so it is quite impossible for 7x% DSE student enter local U thro' JUPUS .

If 7x out of 170 DSE student, in 2012 enter  local U ie max 79/170=46.4%

I would guess it is not only include the JUPUS, but only HD/Asso/private U or oversea ( 46 compare to 7x )

‹ 上一主題|下一主題