用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 請問自行分配學位得20分與大抽獎中同區的機會率比較? ...
go

請問自行分配學位得20分與大抽獎中同區的機會率比較? [複製鏈接]

如題煩請賜教
   1    0    0    0

我都係爬左好耐文 , 按之前其他網友提供資料寫出來
過去幾年 , 年年都有三幾千 application 係自行收生
大約有三幾百個申請係 20分 , 去爭必收生同 25 分用淨0個十零個位 (但聽聞今年多左有哥哥讀緊0既小朋友申請 , 用完左 180個學額中 30% 之後 , 即係 56個位都未能滿足必收生所有申請就會係統一派位度拎 D 位出黎.  而到真係計分有 36位 , 但如果 25 分者多於 36 人 , 佢地都要抽) , 三百幾份爭十零二十個位 , 大約 5% 成功
而統一派位就三四千係住係 41區爭 72 個位 (因講明有 10% 學額係接受跨區 , 但呢 10% 係 180 個位定 90個位計我都唔係好清楚) , 成功率 app 2%

Thanks for sharing.

gattermond 發表於 12-11-26 14:45
我都係爬左好耐文 , 按之前其他網友提供資料寫出來
過去幾年 , 年年都有三幾千 application 係自行收生
大 ...

今年甲類,即必收生收了40個,並未用盡54個名額,乙類計分收了50個,換言之,弟弟世襲必收生今年收少咗,反而有14個位讓給計分制,當然,多了14個位,對眾多20分來說,只是杯水車薪

仔仔屬於跨區,20分抽中那種。

KA713 發表於 12-11-26 14:27
如題煩請賜教

你提出的問題,只有校長知,如果真想知道,有冇識人在LS讀緊小一?或家長在PTA,託他們問吓?

我明白你的盤算,但即使俾你知道答案,例如,自行抽20分的機會是1/8,大抽獎是1/10,你會按此來決定?

借當年我先生所說,即使機會率去到1/2,唔係你的,1/2都唔中

我不是潑冷水,只想說,真的心儀這間學校,盡力試罷,20分照抽,私校照考,若20分不中,搬去41網,再抽獎吧

mk3288 發表於 12-11-26 16:25
仔仔屬於跨區,20分抽中那種。
即係今年 25 分必入??

因有20分中即以上全收,除非有錯誤資訊。
‹ 上一主題|下一主題