用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 想得個知字.... SMCS
樓主: greatli
go

想得個知字.... SMCS   [複製鏈接]

我記得學校派小一派位嗰份資料有隻VCD, 嗰度清楚講咗個電腦計分係點運作, 應該學校係唔知個別人士派咗咩號碼去抽先後次序, 25分既一定會自動入晒, 然後20, 然後15....etc
即係如果20分入到而25分入到, 除非個電腦系統有問題, 或者教育局人士"黑手"?! 不過我又覺得可能有啲心地不好的parents"放流料"多啲...

如果要運用權力或人事的話,真的可以名正言順留待叩門時用。學校真的不用冒險在第一輪收二十分而不收二十五分。但二十五分不能入,看來也是前無古人及歷史新一頁的開始了。

原來自行得50個位, 只要有家姐係小學, 中學就必收.  小學各級四班, 中學各級又六班, 共有六十班, 假如每班都有一個妹妹已唔夠分.

相反, mcs 只係家姐係小學部先必收, 中學只多5分, 因唔同校舍.

醒目開學勳章

ysnmama 發表於 12-11-27 19:28
如果要運用權力或人事的話,真的可以名正言順留待叩門時用。學校真的不用冒險在第一輪收二十分而不收二十五 ...

其實大約五、六年前,我朋友個女報小一,因佢是St. Mary's的舊生,個女又是教友,所以個女有25分,但佢重同個女考私校,
咁我咪問佢,"你唔想個女讀返母校咩?"
佢話唔係,佢不知幾想個女讀返母校,不過驚入唔到!
我話25分冇理由入唔到!
但佢話知道早一、兩年(可能是指2000龍年的小朋友)有師姐個女第一輪25分入唔到!
最後是六月去"求"校長攞位!
我冇法知道我朋友講的是真是假,但見佢當時真的很擔心,
最後佢個女是入到的,現在在St. Mary's 讀緊五年級!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:想得個知字.... SMCS

Momochiu, thanks for your explanation. 我正估計係咪有呢個做法。

人地既阿媽  樓上果位講嘅毫不正確,你不要相信!繼續為你囡囡爭取入回母校的機會吧!  發表於 12-11-28 13:36

momochiu 發表於 12-11-27 22:12
回復 karen55407 的帖子

跟政府的說法, 如果一間學校第一輪有50個位, 有弟妹的已佔去30個位, 留下有20個位 ...
下..點會係咁阿..不嬲都係必收之後就計高分,25收哂,剩返o既位比20,如20多過剩返o既位就20 o既抽,點會係按比例架
其實第一輪收幾多學生應該唔係實數黎,因為必收生數目每年唔同,所以係會在大抽獎的學額度作多除少補
必收生佔全校小一30%,唔夠用就借大抽獎位,用唔哂就留比計分d人入

回復 gwengwen 的帖子

我以前都以為係咁。

回復 marcuscyrus 的帖子

除非是我朋友的理解力有問題, 各位可以打去教統問下。

引用:回復+karen55407+的帖子 跟政府的說法,+如

原帖由 momochiu 於 12-11-27 發表

跟政府的說法, 如果一間學校第一輪有50個位, 有弟妹的已佔去30個位, 留下有20個位 ...
吓,如果係咁我諗好多人都誤會.
這樣計15分都有機??

甘點樣定出這比例呢?真是未聽過!

唉..
搵到了
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2
《自行分配學位簡介》節錄自「小一入學統籌辦法」光碟  
click入去睇下呢條片先啦
大約4'00就講到

不可能,如果是,早年已有很多十五分個案了。

你玩得過火了, 我唔明你咁做爲乜, 仲叫人打去查? Be kind! 體諒下各位的心情,可以嗎?

odelia_ho    發表於 12-11-28 12:40

iloveorange 發表於 12-11-27 22:36
你玩得過火了, 我唔明你咁做爲乜, 仲叫人打去查? Be kind! 體諒下各位的心情,可以嗎? ...
可能也是被朋友老點

回復 iloveorange 的帖子

大家都無謂浪費時間解釋了, 已經好多好心媽媽詳細解釋過好多次. 要誤導人的話,阻唔到佢!

人地既阿媽    發表於 12-11-28 13:37

回復 valmom 的帖子

YES係純粹宗教加首名子女

上載左在edb website的片好短,睇完會明哂,唔好再誤會如果必收生多就=自行計分少左,只會是大抽獎少哦

gwengwen    發表於 12-11-29 05:19
overview  明白晒.  發表於 12-11-28 07:49

其實我真得不相信按比例!不嬲都係話計分,如果唔係D人都唔會前推後擁去拎宗教的5分!眀眀之前都說25分入不到,不會有20分入到,又話st Mary 冇20分入,maryknoll 都唔會有,呢家就自打咀巴話按比例!有點兒....

回覆:cautionchan 的帖子

真係第一次聽不過好似St Mary's呢啲咁hit嘅學校喺呢啲比例下,應該經常都會發生25分入唔到而有20分入到嘅個案

‹ 上一主題|下一主題