用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果k1想報龍校…
go

如果k1想報龍校… [複製鏈接]

如果k1想報龍校,咁n班你地會揀浪澄灣綠茵(因為英普班), 定九龍塘迦南(因為九龍塘)?邊間對考龍校k1有幫助?
   0    0    0    0

回復 katang28 的帖子

除非你係讀番有關龍校係N班, 否則你讀其他N班幼稚園應該唔會對考龍校有咩幫助。你不如睇吓D龍校有無N班或者PG仲好. 雖然好多都話龍校PG係無分加,但個人認為係好過無囉。

我女在九龍塘迦南讀PG,所以不知道那裡的PN怎麼樣。。。她在浪澄灣綠茵讀PN,雖然她K1 interview時還沒進去綠茵插班(我女兒是11月細B),她現在進入一間龍校跟綠茵沒什麼關係,不過,自己覺得綠茵確實很好,如果我女兒早點進去讀,K1 interview時就不用這麼擔心了。。。。。綠茵的英文、普通話都非常好,老師(包括校長、主任)都非常nice。。。。唯一的問題是“英普班”,如果家裡是講廣東話當然沒問題,否則........畢竟龍校都是本地學校。

回覆:如果k1想報龍校…

可否分享多些綠茵的資訊,我有兩個朋友的意見都負面,但我住附近,我仔為細仔,高興見到正面評價,謝謝!

fc1111  你想知些什麼?  發表於 12-11-26 15:38

回覆:如果k1想報龍校…

應該無關係,我仔只是在屋企附近普通屋邨Kg讀n班

對綠茵有負面意見的是同一分校嗎?  每間分校都有不一樣的地方.

至於考龍校, 綠茵或迦南都唔會幫到你考龍校, K1好多面試都在10-12月, 細仔插班入讀PN後不久就要面試龍校, 真的幫不到甚麼.  我也不相信龍校會因為你讀邊一間沒關連的PN而加分

但要知到大多數的龍校都係用廣東話面試, 雖然小朋友答英文或普通話都可以, 但D龍校應該鐘意小朋友答廣東話多D(除非考的是龍校英普班如民生), 因為到時讀龍校K1課程多數都係用廣東話為主.

揀幼稚園不要單單因為她在九龍塘區而揀, 因為讀在九龍塘的幼兒園(單說地點)係唔會幫你考到心儀K1或小學, 當然, 九龍塘有好多課程設施也很好的幼稚園啦.   

fc1111  將我不想說得太白的地方完全說了出來   發表於 12-11-26 15:34

民生英粵班都有機會係Net面試。

My kid is in Greenfield (Long Beach) PN now and I think it's very good!  Though most dragon schools' interviews are conducted in Cantonese, my kid has no problem in it, coz at home we use Cantonese!  But I don't think there is any advantage for either Cannan or Greenfield!  But Greenfield did provide very good bilingual environment which is an advantage when you go to interview SC/MS since they won't be afraid of NET and can understand English & PTH!

fc1111  yes, right............and the teachers are really nice!  發表於 12-11-26 15:40
‹ 上一主題|下一主題