用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生手機
go

中學生手機 [複製鏈接]

阿仔由中一開始用手機,我只會俾個普通舊電話佢,因佢話部電話壞,就買咗部新少少的三星電話,後來佢見市面有部A貨三星Note II,只售二仟多元,就買俾佢,佢好開心,但用了半個多月,佢就同我講,攞部電話出來就俾人笑佢用假嘢,仲一路講一路哭,佢話同學經常笑佢,以為佢地笑一次半次就算,點知笑咗好多日,我聽完話明白佢感受,但見佢唔開心,就唔再講落去。一直唔想買貴電話俾佢,驚危險,帶出街俾人搶,同埋覺得中學生唔應該用貴電話。我該怎辦?

0    0    0    0

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:IreneIrenechan 的帖子

著白飯魚的技術可以好過著Nike。

技術先決好過器材先決。

靚機用皮毛,普通機用到盡,那個才叫有型?

叫個仔向技術型發展更型仔。

回覆:中學生手機

A貨Notes II我未見過,不過你叫得佢A貨,都想像到乜樣。說實話,真係會比人笑㗎。原因很簡單,二千幾元,本來就大把不錯選擇(Sony/LG都大把啦)你唔買,去買件A貨,為乜?如果因為經濟原因,買部幾百元的大陸機,反而未必有人笑,明嗎?不過既然小朋友自己選的,佢都要承擔後果。

後話:我一向極反對使用A貨或山寨機,電池危險,手機射頻功率也不知有否超出國際規定。

回覆:IreneIrenechan 的帖子

如情況許可,給他换一部新的吧,可考慮許多二千左右的智能機,如sony xperia, 有好多選擇。這年齡需要朋輩認同,適當的支持便儘量配合他吧,大人返工也不想拿A贷手袋比人笑啦,阿仔未必想到有這后果,可值今次事件教他凡事要想遠点,想埋后果。

引用:如情況許可,給他换一部新的吧,可考慮許多

原帖由 longlokma 於 12-11-27 發表
如情況許可,給他换一部新的吧,可考慮許多二千左右的智能機,如sony xperia, 有好多選擇。這年齡需要朋輩 ...
同意,一日拿住個A貨真係 ...

不過後果多多少少要小朋友承擔些好,減部分零用或扣起部分想買的東西,咪令佢以為父母永遠無條件包底。

JustAParent 發表於 12-11-27 08:31
同意,一日拿住個A貨真係 ...

不過後果多多少少要小朋友承擔些好,減部分零用或扣起部分想買的東西,咪令 ...
係呀, 買部平平地智能機, 但要一人出一半囉, 要承擔後果.

我都不贊成買A貨, 主要是擔心電池安全問題, 而且若可以俾2千多元, 普通手機/入門級的智能機也有很多選擇.

我仔學校唔俾用smartphone(連有cam既都唔得)  ,唔洗煩

就算俾用我都只會買個間單既打電話就算,有機在手,佢自己control唔到返學放學係咁打機

回覆:JustAParent 的帖子

都有道理,這件事給我上了一課。

‹ 上一主題|下一主題