用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 問學琴
go

問學琴 [複製鏈接]

如果你個女學學吓琴,放學嘅時候個老師突然話你個女頭先係到哭,你不如問吓你個女係米想學,你會點?
不過我問左個女,佢話想學,不過好難,所以我哭左出來,咁個先生係咪應該要有番D耐性呢?
   0    0    0    0

回覆:trenycebaby 的帖子

家長覺得自己對學琴進度有無要求呢?因感覺老師耐性多少同家長要求有關的。如果唔係逼考級那種同老師講明,等佢放心慢慢咁耐心教。那句話無需太上心,先溝通下啰。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

trenycebaby 發表於 12-11-25 18:38
如果你個女學學吓琴,放學嘅時候個老師突然話你個女頭先係到哭,你不如問吓你個女係米想學,你會點?
不過 ...

請問你小朋友幾多歲,是初學還是一路學緊? 若太細或近來要考試的話,有所能囡囡自己比了壓力自己。另外,老師可能不是有心這樣說,不要太介懷。

還有的,就是老師和小朋友都有可能不太夾。我有位朋友的小孩在琴行學了兩年,老師一直說她女兒學得不好,不夠認真,所以一直浮浮沈沈,但兩年後的一天,該老師走了,轉了另一位老師,新老師除了說女兒學得不錯外,還說可以升班,而且她的女兒學得比以前更開心,所以我相信老師和小朋友都要夾的.

jonahlee  agree  發表於 12-11-26 11:31

回復 trenycebaby 的帖子

看家長想小朋友學琴目的,如當作一個興趣,可比些時間佢,因為可能佢在呢覺得進度上有困難,我細仔都試過,佢發勁大髀氣,因我作課外活動吾想搞到佢咁大壓力又吾開心 所以就停了,幾個月之後佢主動要求學番, 老師也會在比較難彈的歌時會分開幾次教佢,現在佢學得都開心又ok.

其實有時老師都很重要,我大女初學時由 JohnTomson  (最初那本)教完之後一跳就跳去John Thompson's Modern GradedCourse For Piano  ~The first grade book 另加 一本 拜爾 ,結果佢跟吾到進步,成日吾想練又哭,但又想學, 同老師傾老師話吾難好容易啫,結果轉了老師,小女再沒為練琴而哭,為左約同學去玩吾練就有

‹ 上一主題|下一主題