用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2012龍b媽媽請進*
go

2012龍b媽媽請進* [複製鏈接]

本來真係冇諗過咁快要搵學校,但眼見今年生嘅朋友都搵左學校…有d驚 有冇jm已經搵左學校呀??

56    0    0    0

回覆:2012龍b媽媽請進*

不用擔心,我之前也好怕,但在這裡扒了文後,只知除了救世軍幼兒園可早報外,其他你也要等下年才能報^_^

路過,不過想提議有好些學校都接受anytime都可以報名的,雖然呢d遲些報都冇咩所謂,但我個人經驗趁有時間報咗總好過同下年報高峰期時一次過迫埋報好。

引用:路過,不過想提議有好些學校都接受anytime

原帖由 JoyceNgYY 於 12-11-25 發表
路過,不過想提議有好些學校都接受anytime都可以報名的,雖然呢d遲些報都冇咩所謂,但我個人經驗趁有時間報 ...
感謝意見,問左york但下年先開始,叫我check website…另外會問anchors…我係咪問得太少學校呀??

我之前都唔緊張, 點知上黎睇下, 好多龍媽已經幫寶寶排緊隊, 特別係play group, 好多出名好而我又心儀的, 原來已經有成千人報左名排緊隊所以而家即刻搵下幼兒園同幼稚園的資料, 但好多都話要等一歲至報得, 出年一齊迫, 好驚呀

rabbitcph2000 發表於 12-11-25 14:48
不用擔心,我之前也好怕,但在這裡扒了文後,只知除了救世軍幼兒園可早報外,其他你也要等下年才能報^_^

...

yes, 同你一樣, 都係在這裡扒了文後同打左去幾間問先知下年先有得報, 其實我真係唔好咁擔心啦, 好好享受一下同阿b係lee一年冇壓力問情況下相處, 到出年先去擔心搵學校呀, interview呀lee d野好過啦..否則真係人都痴呀咁擔心法...

回覆:alpo1122 的帖子

今年龍年香港Bb出生率估計增多20-30%, 相信有d家長出年會報多幾間 PN 等secure 多一d, 總之有得早報就早報,然後出年八月每日𥄫實d網頁,重有就係聽下外面嘅seminar,update最新資訉。

我唔係龍 B , 今年也是第一年搞呢 D
<BR>

但想更正你地既諗法:

<BR>

# 部份學校的確係睇入表的 NO, 意思即是你排越前入讀 AM 機會越高 !
所以唔好懶遲去排隊, 越早越好 !  如果DOWNLOAD 表時已有 NO, 大機會此NO 參考 ~

<BR>

#大家主力留意救世軍最早報名既同時, 其實個別有部份學校也很早報名. 7月是正常, 有些出名的也5月開始, 最好自已睇住個 LIST 自己問  (唔好聽其他媽媽講, 因為我曾誤信綱上媽媽而錯失報校, 總之一句講晒: 信自已)

<BR>
#出年條路仲難行, 要有心理準備, 聞說有三四月怎至大大仔到依家也沒 OFFER
<BR>

#可能身邊有 D 朋友 / 鄰居前 X 年生左, 俾 D 經驗你, 我聽過不下一萬次話 XXX 好易入,  XXX 幾時插班都得,  NO WAY  虎年已經冇呢支歌仔唱.... 果D  "幾時插班都得 "  既學校 FINAL 係我連 INTERVIEW 機會也沒有 ,  所以要做好最佳既作戰心情. 我唔知虎年出世率幾多, 不過兔同龍差唔多....

<BR>

仲有 , 依家 既 NURSERY 題目已經 = 以前既 K1啦,  大家盡快買多 D 玩具訓鍊 BB 啦. 加油呀 !

引用:+本帖最後由+hebe2010+於+12-11-26+13:40+

原帖由 hebe2010 於 12-11-26 發表

我唔係龍 B , 今年也是第一年搞呢 D
thx for sharing!
competition must be very keen for the dragon babies! any recommendation on playgroup/ what toys to buy for babies? thx

回覆:hebe2010 的帖子

非常贊同!我小b也是龍b !所以我都不敢偷懶,已經選定左心儀學校,因姐姐小學時入到名校,但我發覺她跟不上,全因幼稚園選錯了校,底子打得不深厚,所以幼稚園絕對很重要!我本人今次絕對小心安排,給自己一年時間安排!現在七個月上左二個月kinder garden pg ! 一星期一堂,外籍老師上堂!所有野都要付出,希望他將來條路行得更好!

引用:非常贊同!我小b也是龍b+!所以我都不敢偷懶

原帖由 Fung420 於 12-11-30 發表
非常贊同!我小b也是龍b !所以我都不敢偷懶,已經選定左心儀學校,因姐姐小學時入到名校,但我發覺她跟不上 ...
7個月已經有kindergarten offer pg??

引用:我個+B係兔年出生,要同龍年爭,我都好頭痕

原帖由 宏心 於 12-11-30 發表
我個 B係兔年出生,要同龍年爭,我都好頭痕.而家佢番梗基督教服務處的幼潛 playgroup,仲有Bamb ...
我都諗緊bambini呀…但係你返咁多間嘅??

我個 B係兔年出生,要同龍年爭,我都好頭痕.而家佢番梗基督教服務處的幼潛 playgroup,仲有Bamb ...
Hi can u pm me the contact info of 基督教服務處playgroup ??? I want to join too

Hi can u pm me the contact info of 基督教服務處playgroup ??? I want to join too

回覆:carr_chap 的帖子

每班6-7個bb ! 我覺得小班上課較好!因為小朋友仲細習中較差,所以只有55min  ! 但已經足夠!小b上課那間叫 Right Mind kinder garden 右思維幼稚園。係南區!唱游,樂器及閃咭記憶法(令小朋友開啟右腦) 由小練習二至三歲可以識到三四百個生字!大約一歲多d 有二小時pg主要英普上課!

回覆:宏心 的帖子

我都很有興趣想帶bb 上幼潛!但是否每月有班開呢?

引用:Quote:原帖由+hebe2010+於+12-11-26+發表本

原帖由 babieblue 於 12-11-27 發表
thx for sharing!
competition must be very keen for the dragon babies! any recommendation on playgrou ...
其實英藝,多多呢D   playgroup唔錯,又一至五,但要睇下你地有沒有人帶bb 返。

我到想join 時先發現要排好耐

回復 charlesleung888 的帖子

請問哪裡可以報名seminar?
‹ 上一主題|下一主題