用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有懷疑你會選邊間做評估好, 經驗人仕請比意見? ...
go

有懷疑你會選邊間做評估好, 經驗人仕請比意見? [複製鏈接]

只有19-20個月.又快約到做評估及快出報告,又可排政府服務,你們會選邊間做評估較好? 請經驗人仕比意見.

A: 協康 (但好似要2y才可做)
b : 領思
c. 邁步
   4    0    1    0

引用:A)現在協康的心理學家太新經驗不足,連排位

原帖由 takdad 於 12-11-28 發表
A)現在協康的心理學家太新經驗不足,連排位都不了解,做完就介家長做收費青葱服務,所以要唸清楚。
B)在 ...
唔係喎,我剛在邁步評估完,係普通幼兒工作人員做,我完全無見過果位心理學家!佢只係負責簽名,個人認為有d兒戲!好似全間中心只有佢一個心理學家,就可以搵錢咁!

choicheukyin  唔係掛? 我剛問完下月做, 中心話係朱小姐做. 無話幼兒工作人員做, 我要打去問清楚.  發表於 12-12-3 14:11

引用:Quote:原帖由+takdad+於+12-11-28+發表A)現

原帖由 bearclub 於 12-12-03 發表
唔係喎,我剛在邁步評估完,係普通幼兒工作人員做,我完全無見過果位心理學家!佢只係負責簽名,個人認為有 ...
另外,果位工作人員有俾訓練建議,但可以話係無咩點跟進,家長要自己主動去搵資料同埋查詢。另外,評估完係有轉介,但係係俾你自己揀,又無心理學家或者醫生建議你揀咩位,搞到我而家都唔知自己揀得啱唔啱

回覆:bearclub 的帖子

你小朋友做邊隻評估? 我都有幫我小朋友做評估,見到朱女士,仲幫我排政府e位,cac就要我自己打電話約時間約見,嗰次收左我6800,好貴,最後我轉左去協康同links,因我唔太喜歡油麻地嗰centre,  so far 我的小朋友有好明顯的進步,會繼續報協康同links

我覺得做完評估可以排到位係最重要,我那時在邁步係由朱姑娘及戴姑娘一齊評的。題外話,她們仲即時引到我仔講野,應係相當資深的ST吧

邁步最好, 我小朋友喺政府, 協康, 邁步,耀能, 領思都做過評估, 邁步最詳細, 政府最公式化
政府: 不會理會你小朋友平常用什麼語言, 平常生活狀態, 不會理解他放學累不累要進行評估的情況, 只會做中文評估
邁步: 在見面評估前, 1.) 先會找工作人員電話與家長了解小朋友平常生活, 2.) 到邁步中心做見面中文及英文評估, 3.) 做完見面評估, 透過CCTV再觀察小朋友與父母在治療室外的活動情況, 4.)最後作出評估

我小朋友三歲,經過兩個多月私人言語治療,領思職業治療,協康個別訓練,協康小組訓練,宜家上埋耀能五天集式訓練,已經大有改善,兩個多月前只是肯說英文單字,英文短句,現在可以說出簡單中文短句和回答簡單中文問題,而且自理,指令,常規,專注,表達,溝通,行為,社交……都改善了,所以治療師建議下,可以試試搵有愛心,有包容幼稚園。

請各位父母加油!
只要有信心毅力, 我們的小樹苗一定會茁壯成長

btw, 政府評估到我小朋友是中等至嚴重自閉症, 邁步評估到我小朋友是自閉症傾向

回復 misshk12 的帖子

我小朋友都係由佢地兩位做評估, 佢地兩個係以前協康十分資深的治療師

回復 creamy312 的帖子

我個仔26M時在政府cac做評估,用英文評估的.你可以要求用英文的.

如果想要快做評估去排政府的服務﹝S,I,E位﹞,除左以上的機構外!養和醫院劉醫生,綠茵的任醫生等評估醫生都有得做評估及轉介去社署排政府的服務!
另轉介排S,I,E位應該唔係轉往CAC,係直接轉往社署,由社署社工約見揀拉去排!S位係特殊幼兒中心,密集式,有ST, OT, PT, IEP四師! E位係早期教育,個小朋友係普通幼稚園讀書,再加ST, OT, PT, IEP,小組訓練,但全部都需要家長陪同,要工作的家長比較困難! I位係兼收位,同係普通幼兒中心差唔多,而且只得ST,比較適合能力唔太差的小朋友!

我囡都係邁步做過, 唔覺有問題, 又唔會sale 你係佢到做治療, 我覺得好唔錯喎, 另囡囡其後係邁步做左1年語言治療.
‹ 上一主題|下一主題