用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教買小提琴
go

請教買小提琴 [複製鏈接]

0    0    0    0

3/4要換的話還是不能省、千元左右己是基本要求。
多試幾間多試幾個!或許留意有人放售否。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

最好睇睇老師其他學生有無人放二手琴, 我囝個二手3/4朱明江廠琴買回來4千幾, 用年幾, 轉賣出去都係咁上下價錢. (但係記得叫亞仔小心用!)

引用:老師叫仔仔換3/4,不要買太平,最好千元以

原帖由 beryl88318 於 12-11-25 發表
老師叫仔仔換3/4,不要買太平,最好千元以上會好啲。但去琴行試尺寸,話仔仔遲著換琴,可能過著一年就要換f ...
full size 和3/4的分別都頗大,唔好為那一千元勉強。

for every one criticism, three positives must be given.

我記得我女換3/4, 用左半年... 真係4/4又唔得1/2又太細, 真係無法避免, 如果琴有質素的, 過千都唔會好蝕的, 好似我咁, 我賣返出去, 次次都唔會好蝕, 唔會大平賣, 始終琴唔同其他野, 有質素的, 可以唔駛將貨就價, 保養得宜, 因為提琴開左聲, 收左水比較穩定, 好過買新琴

rogerlam123 發表於 12-11-26 00:00
最好睇睇老師其他學生有無人放二手琴, 我囝個二手3/4朱明江廠琴買回來4千幾, 用年幾, 轉賣出去都係咁上下價 ...
好似之前我賣左個1/4比個會員, 我而家都仲好後悔... 靚琴真係買唔返, 我仲唔係蝕讓都咁赤....唉

rogerlam123  同意"靚琴真係買唔返", 不過1/4 就無所謂啦,  發表於 12-11-26 20:30

回覆:Sindy 的帖子

細琴真的冇得慳,要一級級買,除非小朋友天生異稟,一夜之間長大。

rogerlam123  同意冇得慳, 唔啱SIZE, 會浪費時間.  發表於 12-11-26 20:33

rogerlam123  同意"靚琴真係買唔返", 不過1/4 就無所謂啦,  發表於 2 小時前

因為仲有個細佬跟尾丫麻...我後來都要買返個1/4..... 賣果時諗住買得返....

rogerlam123  當時妳唔知細佬鍾唔鍾意小提琴嘛!  發表於 12-12-1 11:44

好多地方買琴都可以TRade! 4至8成不等

我建議你買FULL SIZE,
雖然沒有二手的古琴(實在上買計), 如有興趣買新琴也可以pm 我!

beryl88318 發表於 12-11-25 12:46
老師叫仔仔換3/4,不要買太平,最好千元以上會好啲。但去琴行試尺寸,話仔仔遲著換琴,可能過著一年就要換f ...

若果小朋友學琴學到一定的程度, 真是不要買太便宜的琴, 因為會影響到演奏的質素及自己的音色的欣賞能力, 而且考試和比賽始終要隻好D的有著數!!

其實一千蚊隻3/4都只屬好普通, 用一年一日都不用3蚊都唔算貴!!!
‹ 上一主題|下一主題