用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好 ...
go

,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好. [複製鏈接]

仲有最後一間係下星期30號要interview,如果都唔收,都唔知點算好,係咪會無書讀呢?各位mama請指教,

hastalavista  MJ:YOU ARE NOT ALONE~~~  發表於 12-12-1 02:39
lovecupid  是不是樂基?  發表於 12-11-27 15:45
   0    0    0    0

所以話報得多又怪獸家長,報得少唔收都唔知點算!你有無試下啲村校,下午班應該有位,仲有一間未見,唔好灰心住

fc1111  為什麼報得多是怪獸呢?  發表於 12-11-26 09:00
lovecupid  如果報得多就係怪獸。我就係大魔鬼。  發表於 12-11-25 15:16

cindychu 發表於 12-11-25 02:30
所以話報得多又怪獸家長,報得少唔收都唔知點算!你有無試下啲村校,下午班應該有位,仲有一間未見,唔好灰 ...

唔灰心就呃人,in 左果幾間都唔算係搶手既學校,有2間係近屋企,有另外幾間就係啲村校唔近屋企架,同最大問題就係,老師問問題,我呀囡都算有答有笑,見人就都有打招呼,都唔知衰咩,佢可能唔係好outstanding,但係至小都肯講野同有禮貌,依家果心都好驚,唔知有無得比佢讀書,如果唔得,最壞打算係入私校.......最慘係唔知有錢有無得讀先真!

by the way,我呀囡係全部都報下午班架!

martialartsmum  聼我朋友話西區的 St Anthony's Kindergarten 有位,立即收她女,連in都不必。  發表於 12-11-27 03:22

我而家有兩個offer,自已區我報咗4間in哂得1間收,仲要唔係心儀,九龍塘報咗3間暫時1間收,不過唸唸下又覺得遠,我囝囝都答得幾好,係表現活躍啲坐唔定,老師角度難教,有一間啟x,囝囝表現非常好都唔收,有時候都睇合唔合眼緣,所以我都後悔報得少,而家囝囝讀緊私校N,想轉有學卷,大不了留番低囉

回覆:,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好.

樓主,其實可否透露下報邊區?好少村校都咁難收嫁喎?

回覆:spicymama 的帖子

係囉,唔好咁快灰心!你報咗幾間呀?我報咗10間都比老公嘅同事話我太緊張,唉!btw,點解你咁快知得啊唔得嘅?我依家只知一間變咋喎,全部都要月尾先知

你住邊區,又一村學校好似仲可以報名

我個都係 報村校都唔收 表現仲唔差架

alovea 發表於 12-11-25 10:50
係囉,唔好咁快灰心!你報咗幾間呀?我報咗10間都比老公嘅同事話我太緊張,唉!btw,點解你咁快知得啊唔得嘅 ...
我報咗7間咋,啲人都話我跨張呀~! 重話使唔使咁緊張呀~! 大不了米讀返原校,如果N1係我心儀嘅學校,我都唔會周圍揾啦~! 但佢哋都唔明白我哋梗係想揾一間心儀嘅比仔女完成幼稚園學業,其他人根本唔明白我哋當今做父母嘅難處,起初我老公都係咁講,但當阿仔In哂咁多間後,重未有消息先開始識驚………

2859isa 發表於 12-11-25 14:40
我報咗7間咋,啲人都話我跨張呀~! 重話使唔使咁緊張呀~! 大不了米讀返原校,如果N1係我心儀嘅學校,我都唔 ...
補充:而家諗返轉頭7間都報得少……

我想你要檢示一下每次面試的小朋友和自己的表現,再加強和改進一下。
最近我檢討小朋友的表現,發覺有一個好大的盲點,就係小朋友唔專心左望右望。原來我同小朋友平排坐時係唔知佢望第二度架。
有一次老師突然問我小朋友,你係咪想玩呢個玩具呀,原來面試有經常東張西望的問題。知道問題所在就攪攪佢。

考幾多間學校係你兩公婆的私事,無必要四圍講.....唔好理人啦,人哋報十零間學校就上報紙,我咪上時代雜誌同CNN?
仲有其他幼稚園仍未招生架,留意下佢哋網頁啦

加油呀!!!

我都報了6間, 最後1間在1/12 in 便全部完結了.有部份出了waiting letter 跟住等明年的消息. 希望心儀的學校會有家長唔要放位出來,等到5月等學校 call.

樓主,你係咪全部名校,死爭爛爭的名學校?

cindychu 發表於 12-11-25 02:30
所以話報得多又怪獸家長,報得少唔收都唔知點算!你有無試下啲村校,下午班應該有位,仲有一間未見,唔好灰 ...
同意!多就係被標籤怪獸,小的,考不到,有苦自己知!

JessieToys  個仔n班果陣我就係報得太少, 結果搞到冇n讀, 今年考k1我絕對唔會比自己錯多一次!  發表於 12-11-27 23:11
martialartsmum  報幾多閒都好,只是表示我們關心我們的小朋友,想give them more chances, 不明白的人才是怪獸。哈哈!  發表於 12-11-27 03:26
fc1111  冷暖人生,自己覺得適合就好。。。。何況什麼叫做怪獸?報9家不是怪獸,報10家是怪獸?還是報5家不是怪獸,報6家是怪獸?  發表於 12-11-26 09:08

我報左6間,一間唔收,3間waiting,有間今日in,仲有一間12/10先in!
我報6間D同事都話我跨張,但係有邊個想咁樣吖,我都好攰...
但係為左個仔有書讀真係冇辦法!如果冇一間收,咁唯有喺N呢間校升上K啦!只不想搵間有學劵嘅會輕鬆D!
不過樓主你可以放心,到5,6月就會有位放番出嚟嫁嗱!
我地要一齊努力,加油呀!!

我由10月3日開始逢星期六就考到下星期五30/11就完了。
考會考/考高考/大學畢業試都冇咁辛苦.......
有啲無無謂謂或者高攀唔起嘅學校就唔去喇。
淨係年假都放咗三份二......仲有三份一陪佢開學.....
由12月至出年9月前都冇假放。

回覆:,呀囡出年讀K1,In 左5間都仲未有一間收,死啦,唔知點算好.

有苦只有自己知,外人唔理解就算了,連我老公都話我報得太多,搞到自己好似孤軍作戰。因為我囡囡冇讀n班,又係8月中B,唔報多幾間真係唔得。樓主別灰心,看下仲有邊D幼稚園還可以報名既,waitting既寫多几封求位信,或者會柳暗花明。

119ching  係咪無讀N真係有關係呢? 我都想知, 我女無讀  發表於 12-11-26 23:40
fc1111  父母之間當然要有對孩子教育的充分溝通和理解,否則很容易出現分歧。。應該多點談談。  發表於 12-11-26 09:10

有時都看小朋友狀態,天時地利,別灰心!我個是12月 細仔,遇了陪跑多,加上沒讀n班,只有pg,所以報了30間,有一般名氣的,有屋企附近的,至今in了十幾間,有兩個offer,只留了一個位,等最心儀的龍校,實不想k3時再像今年般沒位在手去報小學。攞表填表交表都做到儍,沒計面試前的準備,如何安排面試時間,撞了如何取捨,點樣令阿仔in到重要有得睡午覺,面試後的失落,你話我怪獸都奈何,有頭髮邊個想做「la lei」,別人造塘邊鶴,講甚麼多得,最重要是你和先生的決定!
還有,很多過了deadline的其實都可打去問下,若有位,會收表架。

pc629  100% agree.  發表於 12-12-1 01:34

wa923 發表於 12-11-25 14:07
你住邊區,又一村學校好似仲可以報名
我係住馬鞍山架.....
‹ 上一主題|下一主題