用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友不補習,靠上堂專心?
樓主: NK媽
go

小朋友不補習,靠上堂專心? [複製鏈接]

回復 NK媽 的帖子

我囝囝今年P.3 , 呢兩年都係靠佢自己 , 我地覺得暫時都可以 , 成績都唔錯 !
希望可以保持落去啦, 畢竟上左P.3既課程真係深左好多....! 大家都要努力呀

babybear 發表於 12-11-25 12:56
有啲上堂專心,唔洗點温書都名列前茅!
有啲中英數日補夜補,成績都係一般

...
非常同意, 專心聽書係第一要素,

唔專心, 心不在焉, 講多幾次大家係度勉強, 疲憊不堪。自然效果堪疑。

如果間學校 d 野系教得足既話,咁只要上堂專心,吸收力強,記性好就可以應付,但如果間學校表面標榜"家校合作",但有 d 野根本系冇教既話,試問個學生又點會知呢! 咁未要出去補習羅,特別系英文科,有好多野系冇教但作文要用既,家長唔系個個都識英文假,如果唔系又點會聽過全級第一果個都去補英文啦

回覆:小朋友不補習,靠上堂專心

咁要學校唔飛書先得!

anna59 發表於 12-11-26 14:01
如果間學校 d 野系教得足既話,咁只要上堂專心,吸收力強,記性好就可以應付,但如果間學校表面標榜"家校合作", ...
全級1st果個去補叫錦上添花/ 增潤, 唔係搞唔掂喎~~

我小朋友成個小學階段都不補習.

真係靠上堂專心!

上了中學我都想, 但終於第二年要補. 補了二年, 以家佢又話唔洗住

我大仔現只是小一,當然還未需要,暫時連一樣學術相關的活動也沒有,佢本人算係好專心同自律的,所以我都好希望可以堅持,不過我又唔會視補習為洪水猛獸o既,如果有一日,某些課題佢真係搞唔掂,而我又用盡方法都幫佢唔到,搵專科老師幫佢一把都唔係好過份

在我心目中,童年很快過,中學壓力更大,想小朋友開心地成長,做自己喜歡的,見他開心,我更開心

回復 Yanamami 的帖子

以我所知個學生系屋企教唔到英文

其實好講個學生肯唔肯睇多 d 書, 學多 d 生字, 我地問過老師有關英文科 "教唔足"呢個問題,其實佢都暗示話有呢個問題存在, 所以,上到中學先至知系龍定系虫, 因為間間學校既程度唔同,特別系英文科

想, 我也一向是這樣做.
我老公都成日話我驚死個仔唔夠時間玩 (打機除外).  但玩其實對小孩子的成長是很重要.

一直都做緊, 暫時都work, 星期一至六有四天課外活動, 全玩果種. 平時做功課1-2小時自己搞掂, 有錯就在錯果時當溫書同佢講多次. 間唔中無拉拉會考下佢, 咁就當係平時溫書架啦, 考試前幾天做我出的練習.
不過我好倦... 因為我係要返工做家務一腳踢, 真係好鬼倦... 平時返工要做老世野仲要做freelance, 仲要做埋出卷的工作.  今年我差不多全放手佢自己來啦... 好鬼倦~~~~~~~~~~

佢仲要不太醒目, 有時講極都唔明會激死你果種.... 仲要係專注時間十分短暫.... 我覺得我就來發神經!

醒目開學勳章

我囡小六嘞, 咁多年冇補過習, 只係上過外籍老師教的一星期一堂的英文興趣班到P4, (因佢學校兩星期至有一堂英文外籍老師上, 而佢學校英文老師O既發意音都好地道, 我唔想佢d英文發音咁地道, 就俾佢聽多少少其他英文).

佢自己應付到, 我又唔駛點理, 佢自己唔識就問家人, 成績一直保持中流以上少少, 高小仲好似開咗竅咁越戰越勇. 加上佢有玩運動, 管弦樂團......又係風紀隊長, 升中都好有把握考到理想中學.

比起補習逼佢上頭幾名,有時放手等小朋友自己摸索, 慢慢學會學習, 可能都係一個方法. 不過當然要睇小朋友性格

回覆:小朋友不補習,靠上堂專心

我都一直做緊,無上補習社,但我會教她. 並學習慢慢放手. 效果令我喜出望外,我連每次温默書的方法是預告她幾時同預默,而回家不再比她看,便直接默,令她自己習慣上課專心,看書抄寫時邊記時. 默出多少我都欣賞或鼓勵她上課必定很專心吧!

d個世界好現實, 我女P2同學仔個個都有個別補習或去補習社. 但我無比我個女補習, 用鼓勵和支持去幫佢. 到而家P4, 佢話爸爸媽媽我會自己做, 唔識先問你. 考試佢用自已方法温習, 只有數學才做Paper. 剛派成績表Keep住A班的名次. 我好開心.

anna59 發表於 12-11-26 14:01
如果間學校 d 野系教得足既話,咁只要上堂專心,吸收力強,記性好就可以應付,但如果間學校表面標榜"家校合作", ...
非常同意。像我女兒的學校,已是五年級生了,但英文老師只在課堂上叫學生們一齊讀書,照書直說,開學到現在只教了3課英文書,作文只做了2次,又不教學生作文的技考,叫改錯但不解釋,老師教的根本已懂了,但仍不斷重覆,女兒說很多同學堂上悶到想睡覺,如此情况,將來不知怎應付中學的英文。我唯有叫女兒多看課外書,不可單靠學校,奈何每天回到家已是四時多了,有時因課外活動,回到家甚至要6時多,抄書的家課又多,根本很少時間看課外書,不知Bk的家長有否面对類似的間題?

回復 KCWO 的帖子

That's our teachers nowadays...Teachers will not explain.  That's why I still review the homework my kid does and explain to him whenever I spot a mistake.  I tried to raise to teachers for some uncertainties.  Seems like they follow the "rule book"!!! or just the sample compositions to determine whether or not your kids will get good result,  But teachers did not say so during the classes.  

Like you said, kids don;'t have time to do reading...though it's a very effective way to improve your reading and writing skiils.  But really, no time at all.  And even no time to look for the meaning or sample sentences from the dictationary...

回復 KCWO 的帖子

我估你個女果間系唔系谷得好勁,好多功課做既學校,我唯有安慰自己,以做功課當溫習,平日應付左功課同中英默書就算喇,至於睇外課外書,平日冇時間睇,唯有星期六日先睇,又或比d 細細編既article佢睇,英文科系沉出黎,如果個底好,就唔使驚,我知我個仔學校英文科有d野系冇教,未自己教番佢羅好彩我個仔向學校冇參加校隊,如果唔系平日既時間會更小

我知有d學校系冇咁深同埋 d 野系教得足學生唔補習都可以應付

回復 anna59 的帖子

我想說的是學校的教學法,仍然當他們是一年級生去教,像以前的卜卜齋,整堂要他們齊聲讀課文,照書直說,没有解說,家課多是抄課文和生字,我明白不可單靠學校,但學生每曰留校的時間又最多,個人認為優良的師資和有系統的教學法,可收事半功倍的效果。

回復 KCWO 的帖子

所以我覺得有 d 學校, 學生返去系識朋友,學社交而唔系學野, 好似你個女既學校咁樣教書,學生學左等於冇學.
‹ 上一主題|下一主題