用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 St. Johannes vs York, 大家會點揀?
樓主: suzbaby
go

St. Johannes vs York, 大家會點揀? [複製鏈接]

引用:我收到YORK+AM+蒙特+VS+SJC+,+我比左SJC+留

原帖由 danise_yi 於 12-11-26 發表
我收到YORK AM 蒙特 VS SJC , 我比左SJC 留位費 GIVE UP YORK.
我女女和你們一樣,我都比左SJC的首月學費

引用:我都放棄左York+蒙班,因為佢每日得30分鐘

原帖由 taptap83 於 12-11-27 發表
我都放棄左York 蒙班,因為佢每日得30分鐘英文班,同出面其他幼稚園差不多,但學費收4千x12個月,個人認為l ...
同意

回覆:St. Johannes vs York, 大家會點揀?

請問當日揀咗SJC而放棄York嘅家長有冇後悔?小朋友讀得開心嗎?師資ok嗎?

回覆 HCHmum 的帖子

我是K1家長, 放棄了 York, Stafford, SN, Think , 走過近一年, 孩子的自理能力和讀寫能力有長足進步,老師也很用心教導和了解孩子,沒有後悔選擇了這所透明度較低的學校。

小孩現在正讀k2,真的感到越來越吃力,因為課程真的比較深(或者有很好家長會比較喜歡這點)每個月有四次中及英文默書,中文默:一隻,小河,巴士,的士,姐姐/英文:spoon,sheep,tall,short,lorry,goose!逢星期五會派一本小學一年級的數學功課,每天在校會寫一頁生字或句子(有中文/英文/數字1-100,一至十)所以我覺得聖若望是一所比較學術性的學校!

引用:小孩現在正讀k2,真的感到越來越吃力,因為

原帖由 鴨仔媽媽 於 14-05-05 發表
小孩現在正讀k2,真的感到越來越吃力,因為課程真的比較深(或者有很好家長會比較喜歡這點)每個月有四次中及 ...
係呀!老師話下學期仲辛苦,我見英文每星期開始點7-8個生字,我覺得對K2小朋友已經足夠。好彩我仔仔都鍾意返學咋!
你小朋友係邊班?

引用:回覆+HCHmum+的帖子 我是K1家長,+放棄了+Y

原帖由 fr338 於 14-05-02 發表
回覆 HCHmum 的帖子

我是K1家長, 放棄了 York, Stafford, SN, Think , 走過近一年, 孩子的自理能力和讀寫 ...
SN & Think 你都放棄?好勇敢!
我囝囝今年K1,我決定要SJC放棄迦南,個心有點忐忑,希望我冇選擇錯

回覆 momo1222 的帖子

今年是否仍有全日班 ?在英國九十年代曾有份學術文章, 云幼稚園全日班的學術能力一般會高一些(文中說主要是語文和數學),當然這些是research papers ,不是甚麼結論,僅供參考。

回覆:momo1222 的帖子

其實我唔覺得Think好(或者唔適合我個囝),我囝囝依家讀緊佢地嘅PN,每日都話唔想返學

‹ 上一主題|下一主題