用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天in 了 st clare, 感覺良好 (是不是真是月頭知結果?) ...
樓主: BB成長期
go

今天in 了 st clare, 感覺良好 (是不是真是月頭知結果?) [複製鏈接]

回復 BB成長期 的帖子

Thank you...

其實DSE對名校的影響是很大的,這個表的參考價值已經沒多少了。真想要知道,應該自己進去每家中學的網頁,看看去年(DSE開始)的成績、進大學率。那才有指標作用。

同意, 以前有會考只有成績較好才可升中六中七, 以前好多學校都做到80% 或者100% 入大學, 而家就無人會被淘汰, 有五成入到大學已經好好, 因為學位有限, 根本無可能全部band 1生入晒,  而且英文中學仲要用英文考通識, 無一定英文程度都好難應付, 以前中文只要肯背就OK, 而家要融會貫通才可以, 好多名校生都因中文唔合格而升學止步, 早兩期FACE 介紹的女柭生就係其中之一, 只能讀副學士, 所以要選擇一間唔單止拔尖, 而整體學生都要照顧的學校!!

係香港讀書真係好多挑戰

各位媽媽!老師有冇問如果上午班無位會唔會考慮下午班? 我見上年有問但冇問我!( 我填表揀上午班)
in完我個老師講十二月頭有通知,我以為聽錯講Bye Bye!

無問啊, 但佢問我需唔需要搭校車, 其實我成日都唔知呢條題目用意係咩, 究竟學校係想定唔想搭校車? 我老實答左未肯定, 我話可能由爸爸車返學

佢有問我需唔需要搭校車? 我話會!因為比較遠.(住海怡)
我諗過答自己湊!因之前答目前N班自己湊.
真想知學校係想定唔想搭校車?

回覆:今天in 了 st clare, 感覺良好.

大鑊!冇人問過我上/下午/校車/通知!即係冇機啦!

醒目開學勳章

引用:佢有問我需唔需要搭校車?+我話會!因為比較

原帖由 Fannysamuel 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
老師都有問我係唔係自己接送, 我話想囡囡坐校車... 點知老師:「下! 你哋住隔離街咋喎!」... 我心諗點解住得近唔可以坐校車喎... 明明你部校車就會經過我門口... 我覺得點對點唔怕落雨, 又安全又準時...

回復 Chocolatefree 的帖子

照咁睇今年冇上/下午呢條問題!

校車應該住得遠先問!
通知可能係其中一位老師既收場白!

唔使驚!

回覆:今天in 了 st clare, 感覺良好.

老師都有問我咁遠點番學

回復 aloha_samuel 的帖子

你住邊區?

每位老師問既問題都好唔同喎!
當日, 老師問我個囡叫咩名, 邊個帶佢黎, 指住媽咪, 鍚媽咪一啖, 問佢食咗咩早餐, 跟住配色 (如攞提子到黃色碟), 疊高 lego blocks, 問我邊個湊, 返到屋企邊個照顧佢多啲, 仲要停幾秒望吓猫紙, 之後話: 得啦, 可以走啦~
我個囡答哂問題, 一叫即做, 老師仲話: 你好叻喎, 咩都識既~ 但冇同我哋講遅啲見、住咁遠 (我哋住九龍) 點返學之類既問題...
c 啦, 會唔會已經決定唔收呢?

引用:回復+Chocolatefree+的帖子 照咁睇今年冇

原帖由 Fannysamuel 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
thx for your comfort!

回覆:iamworkingmama 的帖子

我住大角咀

fc1111  住址不用太擔心,我知道有同學仔住港灣豪庭及奧運站一帶。  發表於 12-11-28 10:22
BB成長期  Same. I live in TKT  發表於 12-11-27 14:50

似乎每位老師問既問題都好唔同, 可能佢哋都想考小朋友的常識 (顏色、生果、日用品之類), 問家長既又好唔同, 真係唔知佢哋想收啲咩小朋友啦

回復 Virginia_Arare 的帖子

我個女考的東西問的問題同你一樣, 但哩個老師黑面...當日我地遲左5分鐘已經唔俾我地入, 要我地等到所有人in晒先可以入(等了一個鐘), 個女已經開始眼訓, 加上我個女又係細, 慢熱, 個老師好似趕收工咁, 阿女幫老師放晒D水果入個盤推番比老師, 點知推跌左老師一個水果, 個老師即時黑左一下面, 係差在沒有"摺"一聲咋...所以必定已失敗
‹ 上一主題|下一主題