用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天德望開始面試,大家努力呀。
樓主: lovecupid
go

今天德望開始面試,大家努力呀。   [複製鏈接]

sarubuta 發表於 12-11-26 13:21
好同意呀!  我覺得都係一組揀一至兩個 (除非那組真係好top).  假設2400報名, 收150人, 即係16個人報先收一 ...

若一組選1-2個, 我相信不會再考慮年齡了, 太難.
真的會考慮年齡的話, 就會在分group時已安排超大b一group, 小b一group了.

超大b的表現一定比較出色, 莫說差一年, 小朋友差2,3個月表現都不同. 係同組的小朋友比較, 囡囡表現都ok, 希望有機second in啦!

evalau825 發表於 12-11-25 18:06
不是10分鐘,只有5分鐘。沒有是非題,有一條long question,一條short question.

...

第二條問是否嘛。嗰條係是非題囉。  有聽簡介會或者是一般家長,通常都會答:「    」。
哎呀....出唔到個標準答案添....

問卷內容可否待interview完了才分享?謝謝.

我們24日IN
在等候時,學校叫大家安坐等候,但不少家長連小朋友四處參觀正在面試的課室,老師用MIC勸了幾次都無效,她高聲說:身教係好重要的,請安坐。但仍有人不聽,最後老師叫身旁的德望學生去看對方的號碼,老師放下MIC,用對講機說了現場情況,讀出了那些不聽講人的號碼。(我坐最前,聽到)好彩我們無四處走,影響人。

引用:我們24日IN在等候時,學校叫大家安坐等候,

原帖由 five555 於 12-11-26 發表
我們24日IN
在等候時,學校叫大家安坐等候,但不少家長連小朋友四處參觀正在面試的課室,老師用MIC勸了幾次 ...
其實今次 in 龍都見到D 不可一世嘅家長。例如上星期某女龍講到明第二位家長要落番地下操場等,小朋友同跟陪同那位上一樓,我 in 完落樓見有個男家長走後樓梯上去,點知一樓有嬸嬸守住,同佢講話要下面等,佢仲寸寸貢咁話:「你寫等候區嘛!」(但其實張紙係貼於地下), 仲要跟手寸多句亞姐「咁我而家咪知囉」,嘩,咩人嚟嫁!

回復 lovecupid 的帖子

想入強的名幼就會入到?想以學術程度的優勢爭Band One津小上Band One津中就會得?

如果真係咁容易,就唔使年年都有咁多人唔開心啦。每年有類似想法的家長為數不少,但成功做得到的卻不多...

咁細個小朋友的狀況及表現最難保證,考入強的名幼談何容易?

以學術程度的優勢爭Band One津小?除咗最後叩門,成個官津派位制度根本同學術程度無關。

回復 sarubuta 的帖子

我估每組簡1個機會大, 2400人/8個= 300人, 岩岩好second in 300人.老師應現場簡小朋友的, 因每組完了後, 老師都會停一會才開始新一組的.

回覆:今天德望開始面試,大家努力呀。

Group in 咁唔公平

我個女那group, 重覆total叫小朋友舉手搶答俾反應;全group 8人,只有一個最出位,答得快而準,講野好清楚,一定係大B,未開始in,排隊入去時我已留意此女孩講野有文有路,心諗同group人一定死硬

此種interview對於慢熱既小朋友不太公平

講真,佢地咁多人報名,用這種interview形式係最快最慳工夫

周六IN 完,打定輸數!

我group8個小朋友内,有2個坐唔定,2個答錯,1個次次最快舉手答岩其餘3個答岩但遲舉手,分別幾大,老師真其實好易揀边個入圍

引用:我個女那group,+重覆total叫小朋友舉手搶答

原帖由 katrinamama 於 12-11-26 發表
我個女那group, 重覆total叫小朋友舉手搶答俾反應;全group 8人,只有一個最出位,答得快而準,講野好清楚 ...
我個囡講嘢同反應都OK,但咪就係衰心急囉

katrinamama 發表於 12-11-26 23:26
我個女那group, 重覆total叫小朋友舉手搶答俾反應;全group 8人,只有一個最出位,答得快而準,講野好清楚 ...

o下, 搶答?  死梗!

又無搶答環節啊

回覆:今天德望開始面試,大家努力呀。

各位家長平常心吧,得同失上天自有安排!得到嘅可能會唔適合自己小朋友,失去的也不是注定是失敗者。大家開心d,想一想怎樣為小朋友完成這個面試旅程後好好獎勵他們吧!

回覆:yslgirl 的帖子

重要搶答,更加無行了

回覆:WKFai 的帖子

咁又係,回想自己小時候,讀書成績唔錯,但都係小學三四年班時先開始較好,相反幼稚園時考得好的,大大下成績又差咗,另外小時讀的小學都算區內唔錯,但教英文的老師從來無教清楚d tense係點分,只是依書的例子講,其他同學可能有人教,好多都明白,我無人教,完全唔知講咩。後來小五搬屋轉去一間應該只是很普通的小學,反為老師很用心解釋,從嗰時開始我先真正學到唔同嘅tenses, 自此英文成績大有進步,所以都唔係話名校就好,村校就唔好。

‹ 上一主題|下一主題