用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天德望開始面試,大家努力呀。
樓主: lovecupid
go

今天德望開始面試,大家努力呀。   [複製鏈接]

引用:其實係唔係100%直上小學架? +

原帖由 tofee 於 12-11-25 發表
其實係唔係100%直上小學架?
唔係,過小一嗰邊睇睇呢兩日有個熱爆 thread

我深信老師係完成一個ROUND之後立即選出入圍者。
至於一ROUND選幾多個入圍者就不得而知,
不過希望選一兩個啦!機會先大D!

引用:我深信老師係完成一個ROUND之後立即選出入

原帖由 MyLittleTiger 於 12-11-26 發表
我深信老師係完成一個ROUND之後立即選出入圍者。
至於一ROUND選幾多個入圍者就不得而知,
不過希望選一兩 ...
甘一round有幾個小朋友嗝?

回覆:今天德望開始面試,大家努力呀。

你地覺得小朋友表現如何?

我估一group裡面會選正取生同需要second in的, 我想都只是選1-2個.  其他.......會變成落選的豬仔碌返出去.  噢, 我越睇我個囡個樣越似豬仔

引用:我估一group裡面會選正取生同需要second+in

原帖由 yslgirl 於 12-11-26 發表
我估一group裡面會選正取生同需要second in的, 我想都只是選1-2個.  其他.......會變成落選的豬仔碌返出去. ...
點解?佢無俾反應咩?

我都相信老師即場選人, 因為成個interview無人在傍mark分.

回覆:lovecupid 的帖子

下,要去簡介會先識答?咁之前無第二輪簡介會咪唔fair? 我嗰日撞正崇真interview, 重諗住唔去簡介會添!

不過講真,我女超級怕羞,對住陌生人就零反應,所以都係志在參與,我諗佢係十個中一定唔會係top個兩個

Fabianne 發表於 12-11-26 09:40
點解?佢無俾反應咩?

我見過group in時老師general咁問野而不是delicate咁問某小朋友, 我個囡係唔會主動搶答的.

whitepurin 發表於 12-11-26 10:20
下,要去簡介會先識答?咁之前無第二輪簡介會咪唔fair? 我嗰日撞正崇真interview, 重諗住唔去簡介會添!

...

我都係咁話, 太難了...唔知點解, 雖然in 1000個揀100個同in一組10個揀1個比例是一樣, 但我覺得後者機會渺茫好多...

份問卷要去過簡介會先識答?

唔係,只係去完簡介會你會清楚學校的理念.

我老公唔會同我一齊去in, 其實一個家長會唔會好分身不暇? 如果叫外公/婆去得唔得呢 ?
唔知會唔會影響結果...

引用:我老公唔會同我一齊去in,+其實一個家長會唔

原帖由 shevachevy 於 12-11-26 發表
我老公唔會同我一齊去in, 其實一個家長會唔會好分身不暇? 如果叫外公/婆去得唔得呢 ?
唔知會唔會影響結果.. ...
我都係自己一個人帶小朋友去in咋,老師會比份問卷你坐响小朋友後面填(我覺得咁樣會有小小分心,因會睇下小朋友响度做乜),所以我份問卷填得唔好。
如果有兩位家長就一個坐响小朋友後面,另一個家長坐開一邊填問卷(可以專心D)!
其實坐响小朋友既作用係响後面鼓勵下佢!

引用:Quote:Fabianne+發表於+12-11-26+09:40+點

原帖由 yslgirl 於 12-11-26 發表
我見過group in時老師general咁問野而不是delicate咁問某小朋友, 我個囡係唔會主動搶答的.
...
咦?會唔會個別老師玩既方法有小小唔同呢?我小朋友考嗰曰老師有逐個小朋友問問題喎!定係我地嗰組小朋友靜D被動D先咁問呢?

回復 Babycheriehk 的帖子

咁如果係純粹陪, 我叫公公婆婆同我一齊係咪都ok, 因為阿女平時都係佢地湊, 基本上鼓勵作用仲好過爸爸!

我填問卷老公陪囡囡,老公話2個老師每人睇4個小朋友,吾係搶答形式,每個小朋友都有份答,爭在你小朋友答吾答

回覆:gigi812 的帖子

我個老師都無叫我填number.不過張form上面有小朋友個名應該對到的。

Babycheriehk 發表於 12-11-26 12:11
咦?會唔會個別老師玩既方法有小小唔同呢?我小朋友考嗰曰老師有逐個小朋友問問題喎!定係我地嗰組小朋友靜 ...

我唔係指德望的group in, 是指其他學校的group in, 因要搶答, 我個囡唔會主動.

katrinamama 發表於 12-11-25 10:28
以佢2000幾人報名,收百幾二百人,group in 8-10人一组,以我推測,應是一group揀一個出線,or 最多兩個, ...

好同意呀!  我覺得都係一組揀一至兩個 (除非那組真係好top).  假設2400報名, 收150人, 即係16個人報先收一個.  1st group IN 一組8人, 即係每兩組中最top 的一個先會有offer.  咁今年有2nd IN, 每組選第一名進入2 IN 咁 2IN 就要考300人, 如每組選top 2 入 2IN 就要見600 人.  我唔覺得學校想2nd IN都見成千一, 所以每組選一至兩個係正路。 

阿女同組有個高成半個頭的超大B/大B (估佢係超大B, 因為我女都算高大, 中B, 但未夠兩歲半看起來已似三歲), 個超大B好明顯係特別特出, 如果一組8個只選一個, 咁會否考慮年齡?  如果唔係咪會揀晒超大B/大B?
‹ 上一主題|下一主題