用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 快樂童年 vs 學術成績 的繆思和反思
go

快樂童年 vs 學術成績 的繆思和反思 [複製鏈接]

為什麼很多家長都有個想法:“要快樂就學術上差,要學術好就不快樂”?......這是不是一種謬誤呢?......快樂童年與否是小孩子的一種感受,不是說沒功課就是快樂,整天玩玩玩就是快樂......同樣地,要花很多時間學習就一定不快樂,學習為什麼不能快樂呢?至少我自己從來都覺得學習是非常快樂的........重要的是不是作為家長,我們有責任讓小孩子在學習過程中找到快樂,進而享受快樂學習呢?兩者其實並不相對呢?

snoopyyip  totally agree!  發表於 12-11-24 21:43
   2    0    2    1

回覆:fc1111 的帖子

絕對認同!我剛剛也想發表跟你這篇意念相同的文章!要培養小朋友從學習中找尋快樂是相當重要!

一日只有幾個鐘辛苦啲啫,又唔係去擔泥.....咁都會失去快樂童年?香港小朋友已經好幸福了。
幸福生活是給願意付出和努力的人自己爭取的。
要割禾先要彎腰。

本來呢兩樣野真係冇抵觸,可惜好多家長好易迷失,變成愈谷愈多丶愈谷愈勞氣,最終就係大人同小朋友既感覺都唔開心,甚至傷感情!

回覆:fc1111 的帖子

Well said!!

引用:本來呢兩樣野真係冇抵觸,可惜好多家長好易

原帖由 irene_the_pooh 於 12-11-24 發表
本來呢兩樣野真係冇抵觸,可惜好多家長好易迷失,變成愈谷愈多丶愈谷愈勞氣,最終就係大人同小朋友既感覺都唔 ...
Yes!

我覺得有些家長太著重硬知識的訓練,忘記了軟技巧的重要性。
Common sense: 如果你個仔唔係白痴,佢係成年之前一定會基本數學和語文運用,唔洗怕呀仔k3識唔在p1程度。反正到佢大個,跟本無人會理會佢幾時學會三位數加減,但你個仔一世會記得佢童年過得快樂與否

其實教得深,甚至多功課,都吾係問題,好多小朋友都鍾意學習和做功課。

但一有默書、測驗或者類似的考核,家長就容易「痴線」,小朋友一落後就鬧到顛、死谷死操。

可能做家長的,真要好好反思,調節心理。

回復 fc1111 的帖子

支持樓主!這一直是我努力試圖鑚硏的課題,結果比我諗到將音樂融入背誦中,果然得喎,所以我去左學琴哈哈

BBQQmomi    發表於 12-11-25 00:55
JC_mami    發表於 12-11-24 22:57

我大仔今年就正是小一,我都好慶幸佢是從一間重學術的幼稚園畢業,上一年班,好快就適應,同時可以繼續佢大量的閱讀和音樂的練習,否則如果佢要花上大部份的時間去做功課/溫習,我諗連周日去玩下的時間都沒有了。都有不少朋友的孩子同時今年小一,各類型學校也有,除了國際學校或比較新派的學校外,一般課業都很重,這跟"名校""不名校"沒甚麼直接關係

回復 marcuscyrus 的帖子

曾經有種想法,這大概跟我們學中文有關,英文只要能拼音,憑聽已經識寫很多生字,所以不必靠太多抄寫,但中文不同,個字你唔識寫,聽得明都估唔到,所以要花更大努力去抄、死記,又或者我們中國人一向接受傳統教育,所以亦冇乜人去諗一D有系統又有趣的學習模式(eg 外國有不同phonics 教材,我自己都覚得有趣),令本地課程一直不能脫離死記背誦的模式......希望有天,我們這些都變得更活化更加有趣吧!個人努力中.....

BBQQmomi  totally agree  發表於 12-11-25 00:57

回覆:sallyksleung 的帖子

其實我仔暫時都不太多抄抄寫寫的功課,但其他語文運用方面也須一定程度的能力。我認為程度深淺在中文科的分別比較大

引用:我覺得有些家長太著重硬知識的訓練,忘記了

原帖由 iamadc 於 12-11-24 發表
我覺得有些家長太著重硬知識的訓練,忘記了軟技巧的重要性。
Common sense: 如果你個仔唔係白痴,佢係成年 ...
講得好

回覆:快樂童年 vs 學術成績 的繆思和反思

Totally agree..我成日俾人覺得係怪獸 成間迫個仔 但從來無迫佢 唔通佢鍾意睇書我唔俾佢睇
最重要係佢睇得開心其實唔係我迫佢
唔通學野睇書一定係唔開心 咩理論?

引用:Totally+agree..我成日俾人覺得係怪獸+成間

原帖由 breadbb 於 12-11-25 發表
Totally agree..我成日俾人覺得係怪獸 成間迫個仔 但從來無迫佢 唔通佢鍾意睇書我唔俾佢睇
最重要係佢睇得 ...
我個仔都好鍾意睇書,日日自己揀書要我同佢睇

回覆:iamadc 的帖子

要看甚麼是學術成績?學習知識,包括日常生活知識等,學習的方法很多,可以充滿樂趣;若是考試分數,在幼稚園、小學階段,那只有不斷操練,實難言樂趣。
快樂童年與學習知識應可以共存;但快樂童年與追求分數應較難兼得。學習是很個人的,按自己的興趣、部伐;追求分數卻是從比較、爭勝而來。前者應不會帶來錯敗感,但後者卻會影響自信。
多謝樓主這個討論,令我作為母親反思。

其實最緊要過程中,唔好俾咁多壓力個小朋友,做父母嘅要多啲了解佢地嘅需要,幫佢地發揮長處,快快樂樂咁學習已經好足夠,結果係點無人會知,唔好梗要將自己嘅想法強加小孩身上,每個人都有唔同性格同優點,唔好其望佢地能做到自己心中嘅完人。其實學幾多野、成績如何並非最重要,無健康嘅身體、正確嘅人生觀,做咁多野又有何用。請記住一句:天生我才必有用!

回復 yybee 的帖子

如果大家有上過趙Sir嘅堂,應該聽過幼稚園最好以孩子為中心。俾小朋友合適嘅時候學合適嘅嘢。
硏究指出小朋友4歲以後才適合寫字,因到時手部小肌肉才發展完善。但坊間有啲幼稚園K1(小朋友應未滿4歲)就要小朋友寫字,咁算唔算係谷呢?
妹妹快30了,當年佢番名校九龍塘根X幼稚園。最近同妹妹傾開,佢話原來佢細個時好怕番幼稚園,因好多功課,寫字寫到怕,老師又嚴格,字體唔靚,手指甲長,手板唔夠乾淨,番學帶漏嘢,都會響手冊上給「黑豬」。妹妹日日擔驚受怕,驚有黑豬比媽咪問點解。
當時妹妹年紀小,唔識同父母講點解唔鍾意番學。
每個小朋友都唔一樣,唔係個個都谷得,做家長要多留意小朋友的能力同特點,俾合適嘅教育小朋友,不要只顧追求名校,斷送小朋友快樂嘅童年。

‹ 上一主題|下一主題